Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zondag 21 april 2024 20:56 uur | 0 bezoekers
photo

Young Europeans
itemoverzicht

Slogan: creating cultural heritage

Profiel

De Erasmusbrug, het Feyenoord-motto ‘Geen Woorden maar Daden’, of de hippe Rotterdamse snack “kapsalon” (patat, shoarma, sla, kaas en saus). Welk cultureel erfgoed zou je in een tijdscapsule willen stoppen om voor de toekomst te bewaren? Die vraag stellen studenten zichzelf en aan andere Rotterdamse en Europese jongeren als voorbereiding op de conferentie Young Europeans, creating cultural heritage. De internationale bijeenkomst, georganiseerd door en voor jongeren met begeleiding van onder andere Kosmopolis Rotterdam, vindt op 17 en 18 december plaats in de Maassilo.

Young Europeans, creating cultural heritage onderzoekt de betekenis van cultureel erfgoed voor jongeren in Rotterdam en vijf Europese zustersteden van de Maasstad: Luik, Lille, Keulen, Esch en Turijn. Voorafgaand aan de conferentie hebben studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in 34 Europese steden onderzoek verricht onder leeftijdgenoten met uiteenlopende culturele achtergronden. Onderzocht is onder meer de rol van diversiteit in het leven van jongeren en het beleid van lokale overheden in relatie tot cultureel erfgoed. De uitkomsten zijn voor elke stad vergeleken met de Rotterdamse onderzoeksresultaten en voorzien van aanbevelingen. Uit iedere stad komen tien jongeren naar de conferentie. De drie beste onderzoeken – over Antwerpen, Brussel en Marseille – zijn de input en inspiratiebron voor de Europese conferentie.

Ook studenten van de Willem de Kooning Academie verrichten onderzoek naar cultureel erfgoed en de culturele identiteit van Rotterdamse jongeren. Zij bouwen interactieve installaties over het thema en laten zich daarbij inspireren door de onderzoeksresultaten van de EUR-studenten.

De installaties zijn te zien op de conferentie, die de afsluiting is van de eerste fase van Young Europeans, creating cultural heritage. Op de conferentie worden ook videoportretten getoond die jongeren uit de deelnemende steden maakten over hun stad. Welke gebouwen, gebruiken en eigenschappen zijn kenmerkend voor hun stad en de inwoners? Voelen zij zich hiermee verbonden, en verandert het erfgoed? Ook zijn er op de conferentie workshops, dialogen en een slotdebat.

Behalve voor jongeren is de conferentie bedoeld voor onderwijsinstellingen, erfgoedinstellingen, en culturele en migrantenorganisaties uit de zes steden. Volgend jaar krijgt het project een vervolg en wordt een aanvraag ingediend voor Europese subsidie om vanaf 2012 een reizende tentoonstelling te houden in de deelnemende steden waarin onder meer de resultaten van de conferentie te zien zijn. 

De conferentie wordt georganiseerd door studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam/Willem de Koning Academie. Kosmopolis Rotterdam heeft de inhoudelijke supervisie van de conferentie. De partners in Rotterdam zijn het Historisch Museum Rotterdam, Platform Buitenlanders Rijnmond, de Erasmus Universiteit Rotterdam en vier instituten van de Hogeschool Rotterdam (Instituut Sociale Opleidingen, Willem de Kooning Academie art media design & leisure, Instituut voor Commercieel Management en het Instituut voor Lerarenopleidingen). 
 
Conferentie Young Europeans, creating cultural heritage
Datum en tijd: donderdag 17 en vrijdag 18 december, 10.00 tot circa 17.00 uur
Plaats: Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1 – 2, Rotterdam

ADRES GEGEVENS

Adres: Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1-2

Woonplaats: Rotterdam

Land: Nederland

Email: hr@antennerotterdam.nl

Website: www.kosmopolisrotterdam.nl