Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1711151924283237414650
2812162025293338424751
3913172126303439434852
410141822273135404449
5233645

Magazine

week 21 | woensdag 25 mei 2022 08:29 uur | 2 bezoekers

Nieuwe spelling voor oude woorden!

Ik ben geen taalvirtuoos. Mijn woordenschat is gering, maar ik probeerde altijd in correct Nederlands te schrijven.

Ik ben geen taalvirtuoos. Mijn woordenschat is gering, maar ik probeerde altijd in correct Nederlands te schrijven. Totdat ik deze week een brief cq column in de Spits las van onze minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Spontaan besloot ik er de brui aan te geven.

 

Kun jij je ook zo ergeren aan de steeds maar weer nieuwe regeltjes voor de spelling? Ik dacht de vorige spelling aardig onder de knie te hebben, maar nu moet ik weer het ene vervangen voor het andere. Liever gezegd: ik moet het ene vergeten en het andere onthouden. Ik merk dat ik daarin toch niet meer zo flexibel ben als in de jaren dat het er op school werd ingestampt, de basis der Nederlandse taal. Langzaam verlies ik het overzicht en geef ik me eraan over dat de spellingfouten zich zullen opstapelen en ik me, net als de excuses van al die mensen die de vorige spelling niet beheersten, ongemeend zal excuseren voor mijn foute taalgebruik, vooral op schrift. Waar ik me nog veel meer aan erger dan aan de wijziging van de spelling zijn de mateloos manipulerende woorden van onze minister die in een soort van toelichtende brief in de Spits van maandag 10 juli jongstleden, ons probeert voor te schotelen dat de spelling (feitelijk) slechts 4 keer eerder is gewijzigd sinds de eerste officiële spelling in 1804. Dit wordt de vijfde wijziging in tweehonderd jaar. Waar hebben we het dan over? Dan moeten we deze spelling maar accepteren. En eigenlijk ontkent onze minister ook nog eens dat het om een wijziging gaat: ‘De nu volgende vijfde is in feite niet eens een echte spellingwijziging. Het is eerder een verfijning die vooral is bedoeld om enkele inconsequenties uit de vorige herziening weg te werken.’ Sorry, maar dan rijzen mijn haren overeind en denk ik waar gaat het toch over mevrouw Van der Hoeven. Waarom moeten politici altijd alles zo brengen dat wij als burger denken verrek, u heeft gelijk! U kunt toch gewoon duidelijk zeggen dat u een duit in het taalzakje wilt doen als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en dat u de spelling wilt wijzigen samen met uw Vlaamse collega-minister? Is het dan zo moeilijk om toe te geven dat die tweehonderd jaar werkelijk geen reëel gemiddelde is? Tussen de spellingswijziging van 1954 en 1995 zit toch zeker 40 jaar, dus stel ik voor de eerste volgende spelling pas in 2035 door te voeren. Maar het kwaad is al geschied en vanaf augustus moeten we er allemaal aan geloven.

 

Eigenlijk ben ik helemaal niet tegen verandering, maar ik word heel recalcitrant als mensen als mevrouw Van der Hoeve op zo’n belachelijke wijze hun punten kracht proberen bij te zetten. Zij grijpt haar kans om de krant waarin ze schrijft nog even expliciet aan te spreken, weliswaar naar de lezer gericht: ‘De meeste mensen zullen er dus niets van merken als Sp!ts overstapt op de aangepaste richtlijnen.’ Allemaal pure manipulatie, omdat de media niet mee willen werken aan de taalwijzigingen. Misschien handig om volgende keer ook deze mensen te betrekken in de taalcommissie. Wat dacht je hiervan: ‘voor critici is zo’n spellingherziening makkelijk scoren.’ Slachtofferrol? Ik ga niet de hele brief citeren, alhoewel ik er erg toe geneigd ben. Ik kan me zo ontzettend opwinden over politici die doen alsof ze toch steeds maar weer het beste met de burger voor hebben, maar het enige wat ze echt willen is een vinger in de pap. Ik stel voor dat er geen spellingwijzigingen meer komen, maar dat er voortaan alleen nog maar gewerkt wordt met digitale erratavellen, die voor iedereen gratis te downloaden zijn, want het riekt een beetje naar geldklopperij. Alweer een groen of wit boekje, of toch de goedkopere versie ‘het blauwe boekje.’Natuurlijk hoort er ook een spellingwijzer bij. Ik heb het nog niet eens over de woordenboeken die vervangen dienen te worden. Minister Maria van der Hoeve doe eens wat tegen die geldklopperij of heeft u er zelf aandelen in?

 
Array
(
  [111318] => Array
    (
      [naam] => Kroontjespen
      [link] => 
      [reactie] => Hulde!
Ik voel me enigszins een taalpurist en waar ik me aan kan ergeren is de verloedering van onze taal tegenwoordig. Ik lees regelmatig teksten van jongeren en het is echt niet om over naar huis te schrijven. In plaats van meer aandacht te besteden aan het taalonderwijs, legt de minister liever de nadruk op een 'verfijning': regeltjes die het alleen maar onnodig onduidelijk maken. 
Ben wel benieuwd of die column van de minister gevrijwaard is van taalfouten. Ik hoop eigenlijk van niet.
Jij hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken Ayse, met jouw taalgevoel zit het wel goed!
      [afbeelding] => 0
      [spambot controle] => 
      [react_date] => 2006-07-15 10:00:31
      [react_date_changed] => 2006-07-15 10:00:31
      [react_page] => 0
      [react_user] => 19238
      [react_user_target] => 0
      [react_parent] => 99330
      [react_count_reads] => 
      [react_count_views] => 
      [react_confirmstring] => GCPZALBAJY4BPUA
      [u_name] =>  
      [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
      [react_id] => 111318
      [editable] => 1
    )

)

Kroontjespen | 15 juli 2006

Hulde!
Ik voel me enigszins een taalpurist en waar ik me aan kan ergeren is de verloedering van onze taal tegenwoordig. Ik lees regelmatig teksten van jongeren en het is echt niet om over naar huis te schrijven. In plaats van meer aandacht te besteden aan het taalonderwijs, legt de minister liever de nadruk op een 'verfijning': regeltjes die het alleen maar onnodig onduidelijk maken.
Ben wel benieuwd of die column van de minister gevrijwaard is van taalfouten. Ik hoop eigenlijk van niet.
Jij hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken Ayse, met jouw taalgevoel zit het wel goed!


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"