Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1711151924283237414650
2812162025293338424751
3913172126303439434852
410141822273135404449
5233645

Magazine

week 26 | vrijdag 1 juli 2022 15:05 uur | 2 bezoekers

‘Da-Bounce Comedynight’: een nieuwe kijk op ‘zwarte’ humor…

Waarom doen ‘orale-sex-grappen’ het zo goed?
Zijn fietsen, kleine auto’s en drugs het enige opvallende aan Nederland voor een Amerikaan? En wat zijn Neddy’s…

A BLACK THING….

Sean-Paul dreunt keihard door de zaal van het oude Luxor theater; DJ Tony Fitz warmt de boel vast een beetje op. Het lijkt of we beland zijn op een hippe dance-hall party. Het publiek bestaat uit (vooral gekleurde) jongens en meiden die gekleed zijn op een avondje vet stappen en dansen.

MC Dwight Frijmersum praat de avond op grappige wijze aan elkaar. Hij maakt -met een flinke dosis zelfspot- een scherpe observatie tussen wat hij noemt ‘locals’ en ‘allochtonen’. Het is de eerste keer dat ik hoor dat ik een ‘Neddy’ ben. Een Nederlander dus. Ook al grapt hij over beide kanten, het voelt onprettig om door middel van zo’n verzamelnaam ongevraagd op de grote hoop geveegd te worden. Ik besef des te beter hoe dat andersom moet zijn. Je kunt natuurlijk wel trots zijn op je afkomst. Maar de reactie die het bij mij oproept is: “hé, ik ben een individu dus vergelijk me aub niet met elke andere blanke die in zijn neus peutert achter het stuur”. Ik kan er zeker om lachen, maar wel met een licht zuur nasmaakje.

RT (L.A.) is de eerste comedian. Zijn gedicht ‘Miss you’ waarin hij door middel van muziekfragmenten en pantomime het verloop van een relatie uitbeeld is grappig. Verder moet hij het vooral hebben van de standaard man-vrouw verschillen en sex grappen. Hij gooit er nog wel even een knappe rap uit over ‘picking flowers’ een onderwerp dat door het publiek wordt aangedragen.

Daarna krijgt MC Dwight een meisje uit het publiek zover om op het podium even te bubbelen. Waarmee ze zijn verhaal over blonde meisjes die niet kunnen dansen kracht bijzet. De zaal gaat uit zijn dak…

Sherman Golden (Atlanta) neemt het stokje over. Deze rappe prater weet te melden dat de zwangere dame in het publiek beter geen sex kan hebben na de 7 maanden.Daar krijg je homo-baby’s van meldt hij. Verder heeft Sherman niet zo goed opgelet want hij weet niet in welke stad hij is.
Hij verbaast zich vooral over het feit dat wij fietsen! Wat? Ja, echt wij fietsen! Hoe bizar. Hoe vreemd. Hoe moet dat dan in de winter…met sneeuwbanden?…hahahaha.
Nee dan iets anders: eating pussy!
Dat doen zwarte mannen liever niet volgens hem. En zwarte vrouwen hebben het ook niet zo op het orale blijkt bij navraag in het publiek. Welgeteld 1 dame steekt haar hand op bij deze quizvraag. Zij wel hoor. Het is het bubbling-meisje.Het publiek gaat plat bij dit onderwerp. Kennelijk a black thing?Ik kan Sherman af en toe slecht volgen omdat hij zo snel praat en alles in het Amerikaans natuurlijk. Daardoor mis ik misschien soms de clou. Maar over het algemeen vind ik zijn onderwerp keuze gewoon te makkelijk en voor de hand liggend.

X-FACTOR

Na de pauze betreed een meidengroepje aangevoerd door zangeres Leona het podium. Ze brengen een paar eigen nummers en wat covers. Leona kan zingen maar de drie dames die met slecht ingestudeerde pasjes de backing-vocals dansen doen afbreuk aan het geheel. Het ziet er onprofessioneel uit.En de styling is echt om te huilen. Het lijkt op een auditie voor X-factor waarbij de jury zou concluderen: “nou vooruit jullie mogen door, er valt nog wel wat van te maken misschien…”.

Shawn Jones (Atlanta) is het hier mee eens want hij trapt nog even na: “…next year you will see them try again in Idols”. Maar ja, Shawn scheldt het publiek ook uit voor ‘retarded’. Hij kiest een paar slachtoffers op de voorste rij die hij flink afzeikt. Shawn weet gelukkig wel waar hij is en doopt ons stadje ‘God-a-damn’.Verder valt hem op: sex, drugs en ja hoor daar-istie-weer: fietsen! Ook de kleine auto’s die Sherman al eerder opvielen zijn hem niet ontgaan.Kennelijk luisteren de mannen niet naar elkaars optreden. Want ik hoor drie keer dezelfde onderwerpen voorbijkomen. Vergelijken gaat wel makkelijker op deze manier. En Shawn doet het ’t beste, dat moet gezegd!

MC Dwight sluit de avond af. Het opvallende is toch wel te concluderen dat er wel zoiets is als zwarte humor. Ik voelde me af en toe ook even een buitenstaander...Een neddy, die wel mee mocht doen maar er niet bij hoorde. Shawn vatte het zo samen: “..ik zet iedereen te kijk; homo’s, negers, blanken. Als je er om kan lachen, dan relativeer je.” En dat is ook zo.Ik vond het leuk, ik heb gelachen. Het was een bijzondere ervaring.

©nicole2006

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"