Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141823273236404549
2711151924283337414650
3812162025293438424751
4913172126303539434852
5223144

Magazine

week 12 | maandag 20 maart 2023 09:53 uur | 3 bezoekers

Persbericht

11e editie Lezersfeest gevarieerder dan ooit!

 

Op zaterdag 3 november vindt de elfde editie van het Lezersfeest plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Met ook dit jaar weer  een geweldige line up met o.a. Adriaan van Dis, Kluun, Rashid Novaire, Renske de Greef, Rascha Peper, de WoordDansers, Rick de Leeuw en programma’s van Hard Gras, Passionate, CrimeJazz (John106), Zone 5300, Wahwah en El Hizjra. Kortom: een aantal bijzondere juweeltjes die deze editie gevarieerder maken dan ooit!

 

Zone5300

Zone 5300 is al ruim 13 jaar het tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa in Nederland en Vlaanderen. Naast een podium op papier voor aankomend en gearriveerd (striptekenend) talent, is Zone 5300 ook letterlijk een podium , zoals op het Lezersfeest te zien is. Net als voorgaande jaren is de presentatie in handen van Kees de Boer. Het programma van Zone 5300 bestaat onder meer uit een optreden van Mr. Onomato P, die liedjes speelt op zijn akoestische gitaar, waarbij hij het publiek stripachtige geluidseffecten laat maken ook treedt Ckoe op met animatiefilms.

 

CrimeJazz

Crime Jazz laat je duizelen met words, poetry en beyond. In dit literaire poëzieprogramma combineert CrimeJazz verschillende vormen van het gesproken woord met jazz en aanverwante muziekstromingen. Er is ruimschoots aandacht voor poëzie en proza, maar zeker ook voor actuele stijlen als rap-poetry en spoken word. CrimeJazz brengt een programma met optredens van Wudstick, columnist Rufus K en poëzie van Marjolijn Heemstra.

 

Workshop & live projectie 160

De nieuwste vorm van poëzie op het Lezersfeest!

De 160 is een nieuwe dichtvorm, gebaseerd op het sms-format. Elk gedicht bestaat uit exact 160 tekens, inclusief spaties - het maximale aantal tekens van een sms’je. De gedichten die tijdens de workshop worden gemaakt, zijn tijdens het Lezersfeest te zien via live projectie. De workshop 160 wordt gegeven door Sofie Cerutti.

 

Opheffing van Bob

In de Opheffing van Bob gaan de woorden van schrijver Wilfried de Jong en de muziek van Ocobar hand in hand. De Jong leest zijn absurde verhaal voor in vijf korte bedrijven: een man, Bob, heeft het wel gehad in de wereld en ruimt zichzelf in volle overtuiging uit de weg. Zonder pijn, zonder bloed. Nadat De Jong zijn laatste woorden op het toneel heeft uitgesproken, weten we: Bob komt nooit meer terug. Een half uur literair muziektheater op zakformaat. De tekst is geschreven en wordt uitgesproken door Wilfried de Jong. De muziek is van Ocobar en de clips zijn van Rob Hodselmans.

 

 

 

Architectuurpodium & designmarkt

In samenwerking met Rotterdam 2007 City of Architecture organiseert het Lezersfeest een architectuurpodium met Rascha Peper, Hans Maarten van den Brink, Edzard Mik en Madeleine Maaskant. Rond het architectuurpodium is een kekke designmarkt ingericht door onder meer Vreemde Vogels, 010 Publishers, Shopper Rotterdam, de Knapsters, Mietzeb en de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Bij Shopper Rotterdam kun je je t-shirt, theedoek, tafelkleed, zakdoek of welk

stukje lichtgekleurde katoen dan ook, laten opleuken door ontwerper Mietzeb. Ben je niet tevreden? Dan biedt ‘Van ruilen komt huilen’ misschien uitkomst. Wie kent niet het verhaal van de Canadees die een paperclip ruilde voor een huis? Het kan jou ook gebeuren! Grijp dus je kans en neem armbanden,

jurkjes, vaasjes en wat je ook mag verzinnen mee van huis en ruil ze tijdens het Lezersfeest. Het rad bepaalt waarmee je uiteindelijk naar huis gaat. Leent je nieuwe t-shirt zich meer voor een nieuwe coupe, dan kun je terecht bij de knappe knippers van de Knapsters die je in no-time een leuk kapsel

aanmeten. Ook leuk: studenten van de Willem de Kooning Academie gaan boekenkasten pimpen. Aan het eind van de avond worden de boekenkasten geveild in de Centrale Hal. Dat en veel meer op de designmarkt!

 

Cornelis Bastiaan Vaandrager stadseance Tijdens het Lezersfeest wordt een eenmalige avondbustocht door het Rotterdam van Cornelis Bastiaan Vaandrager georganiseerd. U bezoekt plekken in de stad die Vaandrager beschreef en waar hij woonde, er wordt voorgedragen uit zijn werk en in de bus wordt Vaandrager op film vertoont tijdens deze ‘stadsafari’.Deze eenmalige bustocht vertrekt op zaterdag 3 november stipt om 19:00 uur voor de hoofdingang van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Om 21:30 uur bent u weer terug, om aan te sluiten bij het architectuurpodium op de 3 etage. Met een toegangsbewijs van het Lezersfeest kunt u deelnemen aan de bustocht, reserveren is verplicht. Reserveren: per e-mail naar info@lezersfeest.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en aantal personen.

 

Kwasi & Kwame

Heel bijzonder dit jaar is het optreden van Arthur Japin met Opera O.T. De roman De zwarte met het witte hart van Japin is verwerkt tot een opera en tijdens het Lezersfeest kunt u exclusief een deel uit deze opera beleven, met commentaar van Japin zelf.

 

Egodocumenten

De Erasmus Universiteit beschikt over het grootste egodocumenten onderzoekscentrum (vooral dagboeken) ter wereld. Rudolf Dekker en Arianne Baggerman van de Erasmus Universiteit vertellen meer over het egodocument in het algemeen en meer specifiek over hun gezamenlijk uitgebracht werk ‘Kind van de toekomst. De wondere wereld van Otto van Eck’. Er wordt niet alleen gekeken naar egodocumenten uit het verleden, maar er is ook ruimte voor de modernere versies . Zo komt Renske de Greef vertellen over haar weblog op Spunk. Haar columns uit dit online jongerenmagazine zijn inmiddels gebundeld in ‘Lust’. Ook te gast is Aaf Brandt Corstius, bekend als columniste van NRC Next en van de roman ‘Het  jaar dat ik dertig werd’. Striptekenaar Flo heeft zichzelf dagelijks als onderwerp op z’n eigen drukbezochte website.www.doyouknowflo.nl

 

De toegangsprijs bedraagt € 16,–. Lezers (bibliotheekleden, boekenkopers, leesclubleden) en CJP’ers krijgen korting en betalen € 13,50. Houders van een Rotterdampas betalen € 7,50.

 

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van het Rotterdams Uitburo in de Centrale Bibliotheek en via www.rotterdamsuitburo.nl (servicekosten), Selexyz Donner en Boekhandel v/h Van Gennep (Rotterdam), Selexyz Verwijs (Den Haag) en Selexyz Kooyker (Leiden). Kaarten kunnen ook worden gekocht en gereserveerd via of 010 240 01 66.

 

11e editie Lezersfeest gevarieerder dan ooit!

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"