Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 9 | zondag 3 maart 2024 00:33 uur | 0 bezoekers


bron: stadskrant rotterdam, december 2007, nr.49.

Een brief aan de burger.

Wat zou u ervan vinden om deze brief binnenkort op uw deurmat te vinden? In hoeverre spreek het u aan of niet? En vooral, wat spreekt u er wel of niet in aan?


Een brief aan de burger van de stad.

Wij, de aangewezen bestuurders van deze stad, dragen in uw naam en die van het collectief zorg voor het beheer, onderhoud en ontwikkelen van de basisvoorzieningen die nodig zijn om deze stad te laten functioneren. Daarvoor draagt u op nationaal en lokaal niveau in de vorm van economisch kapitaal bij aan het functioneren van de stad. Een stad heeft echter meer nodig dan een investering van economisch kapitaal. Het goed functioneren van een stad vraagt ook een bijdrage van sociaal en cultureel kapitaal. Als burger heeft u de primaire verantwoordelijkheid deze vormen van kapitaal voor uzelf te ontwikkelen.

Op het moment dat u zich als individu inschrijft in de basisadministratie van deze stad, maakt u onderdeel uit van een door u gekozen collectief. Een collectief dat zoals eerder gezegd zorg draagt voor basale voorzieningen waar elk individu gebruik van kan maken. Binnen het collectief zijn afspraken gemaakt over de voorzieningen die zij aanbieden en de vorm waarin zij deze aanbieden. Van sommige voorzieningen zult u geen of minder gebruik maken dan van andere voorzieningen. Met dat u zich inschrijft draagt u, in de vorm van belastingen (economisch kapitaal), bij aan het voortbestaan van deze voorzieningen. Indien u deze voorzieningen als individu per voorziening volledig zou moeten financieren, zouden deze voorzieningen aanzienlijk duurder zijn. Door deel te nemen aan het collectief hoeft u slechts een deel van de kosten van deze voorzieningen af te dragen.

Het collectief stad bestaat echter uit meer dan basale voorzieningen zoals uitkeringen, gebouwen, sportvelden, speeltuinen, parken, pleinen en verlichting. Het collectief stad krijgt voor een groot deel vorm door het feit dat u leeft, woont, werkt, fiets en wandelt in dit collectief. De contacten die u onderhoudt met uw buren, leden van verenigingen of andere personen waar u bijvoorbeeld een plaatselijk café mee bezoekt, mee gaat sporten of gaat winkelen. Door uw gebruik van de voorzieningen van de stad, uw contact met andere burgers en activiteiten die u zelfstandig of in samenwerking ontwikkelt in de stad, draagt u bij aan het sociaal en cultureel kapitaal van de stad. De wijze waarop u dit doet bepaalt de grote van het sociaal en cultureel kapitaal dat u daarmee bijdraagt aan het collectief. Hoe groter uw bijdrage en die van de burgers om u heen, hoe groter het sociaal en cultureel kapitaal van het collectief, uw stad. Dit sociaal en cultureel kapitaal draagt bij aan de leefbaarheid en economische aantrekkelijkheid van uw buurt, wijk en van de stad als geheel. Ofwel, hoe groter de bijdrage van de deelnemers van het collectief aan het collectief, hoe groter de economische waarde van uw stad. Bijvoorbeeld voor investeerders die op zoek zijn naar een plek om zich te vestigen en daarmee werkgelegenheid creëren voor de burgers van de stad, voor u de burger van de stad. U bepaalt daarmee dus mede de economische aantrekkelijkheid van het collectief voor degenen die de stad bewonen en bezoeken en daarmee geld brengen naar de stad zoals bijvoorbeeld toeristen, dagjesmensen en eerder genoemde investeerders.

Nu u dit weet of wederom beseft, aarzelt u dan niet om uw bijdrage te leveren aan deze prachtige stad!

Wij verzoeken u deze brief voor gelezen te ondertekenen.

 

 U, de burger                                   Wij, de aangewezen bestuurders

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"