Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 9 | zondag 3 maart 2024 06:36 uur | 0 bezoekers


@Manja Herrebrugh

@Manja Herrebrugh

Lancering duurzame lifestyle-app met persoonlijk recycle-advies

Dinsdag 2 december wordt de nieuwe recycle-app SHOP&DROP in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht gelanceerd. De app maakt afval scheiden makkelijk, leuk en de moeite waard, door persoonlijk advies over waar je je afval kwijt kunt onderweg naar of tijdens het winkelen. De officiële lancering vindt plaats in de nieuwe markthal in Rotterdam, waar onder meer Jon Meijer (directeur schone stad Gemeente Rotterdam), designers duo Leonie&Lois (Spijkerbrij) en Francien Eppens (oprichter SHOP&DROP en DJ100) zullen spreken.

 


SHOP&DROP laat je zien waar je je recyclebare afval of herbruikbare producten kunt wegbrengen of afgeven. Wist je bijvoorbeeld dat je bij Van Beek Art Supplies op de Hoogstraat je cartridges inlevert voor CliniClowns en dat je bij H&M korting krijgt op je nieuwe aankoop als je een tas met oude kleding inlevert? Door regelmatig te droppen met de app spaar je punten en ga je de strijd aan met buurtgenoten om de beste dropper te worden. Je kunt in de app je favoriete dropspots liken, zelf nieuwe locaties toevoegen en de ‘groene acties’ van je vrienden in de gaten houden. Afval scheiden wordt door SHOP&DROP dus ontzettend makkelijk en leuk.


 


In de drie grote steden gaat de app op 2 december live, maar uiteindelijk is SHOP&DROP een landelijke tool. Op de website kan worden gestemd op de gemeente die als volgende de app krijgt. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn als eerste aan de beurt, omdat zij de meeste stemmen kregen. Dat is ook niet gek, want de afvalscheidingspercentages liggen in de steden veel lager dan daarbuiten. Buiten de stad wordt afval veelal aan de deur opgehaald, maar in de stad vind je de scheidingsfaciliteiten in de openbare ruimte. Vlakbij winkels en supermarkten bijvoorbeeld. Dat inspireerde de bedenkers van SHOP&DROP om winkelen en afval scheiden te combineren. De app geeft naast persoonlijk recycle-advies ook informatie over alle afvalstromen en over het nut van afvalscheiding.


 


SHOP&DROP is winnaar van de Ewaste 2.0 Challenge, waar door inzet van ICT-technologie een oplossing werd gezocht voor het weglekken van e-waste uit de kringloop. Op dit moment belandt 50% van ons huishoudelijk afval bij het restafval, in steden zelfs nog meer. De app moet helpen om dat percentage omlaag te krijgen.


 


Francien Eppens: “SHOP&DROP laat zien dat je op eenvoudige wijze een kleine bijdrage kunt leveren aan een groenere samenleving. Met de app maken we afval scheiden zo makkelijk mogelijk, waardoor het leuk wordt om het goed te doen.” Een duurzame lifestyle ligt zo voortaan voor iedereen binnen handbereik. Met kleine stapjes kan iedereen het verschil maken. En dat is makkelijk, leuk én de moeite waard.


 


De app is vanaf 2 december gratis te downloaden voor iphone en android.


 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"