Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1711151924283237414650
2812162025293338424751
3913172126303439434852
410141822273135404449
5233645

Magazine

week 32 | donderdag 11 augustus 2022 16:41 uur | 0 bezoekers

Urban Picnic ter ere van opening Luchtsingel uitgesteld

Slechte weersverwachtingen dwingen het evenement van zondag 24 augustus uit te stellen. De voorspellingen beloven weinig goeds de komende week. Met veel regen en een schamele 18 graden zal zondag 24 augustus eerder een gure herfstdag zijn dan een uitnodiging voor een zomerse picknick. Om die reden zien architectenbureau ZUS, de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam en alle andere partners zich genoodzaakt de aangekondigde Urban Picnic te annuleren. Dit feestelijke event zou de opening van de Luchtsingel markeren en tevens de afsluiting zijn van IABR–2014–URBAN BY NATURE –.

De opening van de Luchtsingel, winnaar van het Stadsinitiatief 2012, wordt verzet. Die dag zal minister Melanie Schultz de verbinding tussen Rotterdam noord en centrum officieel openen. De Urban Picnic wordt verplaatst naar een zonniger moment. Zodra deze data bekend zijn, worden deze opnieuw aangekondigd.Op zondag 24 augustus om 12.30 uur wordt de Luchtsingel feestelijk geopend voor publiek. Tijdens de Urban Picnic staan de plekken die door de houten brug met elkaar verbonden worden centraal. Van de ondernemers in het Schieblock tot het Delftsehof en van de Dakakker tot Park Pompenburg, de Hofpoort en Station Hofplein. De opening van de Luchtsingel, dat het eerste Rotterdamse Stadsinitiatief in 2012 won, valt samen met de laatste dag van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam: IABR–2014–URBAN BY NATURE–. Passend, want de eerste plank van de Luchtsingel werd gelegd in het kader van de Test Site Rotterdam, onderdeel van de vorige IABR, Making City, in 2012.


 


Programma Urban Picnic


Het belangrijkste onderdeel van de Urban Picnic is de ‘Urban Picnic Box’ met servies en bonnen. De box kan worden verkregen in de Luchtsingel Info Shop aan het Hofplein.
De bonnen kunnen bij verschillende horecaondernemers langs de Luchtsingel worden ingewisseld voor delicate ingrediënten van de Urban Picnic Box. Op het bijgeleverde kleed met plattegrond kan vrolijk gepicknickt worden.


Drie van de vier onderdelen van De Luchtsingel zijn inmiddels gereed: de houten brug, de Dakakker en Park Pompenburg. Het laatste onderdeel, het dak van Station Hofplein, wordt nog grondig gerenoveerd, maar zal volgend jaar de Luchtsingel compleet maken. Voor deze bijzondere gelegenheid is het dak op de 24e toch toegankelijk vanaf de Luchtsingel met een programmering van DIEP in een schapenweide. Verder staat op het programma:Opening van een bijzondere fototentoonstelling van Reineke Otten die in opdracht van de IABR het gebied 3 jaar geleden fotografeerde en nu gevraagd is dezelfde plekken opnieuw vast te leggen. 


De Luchtsingel Passage is voor deze gelegenheid omgetoverd in een galerie die richting de avond transformeert tot club. Maar ook:De maquette van het gebied, nu nog onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de IABR–2014–URBAN BY NATURE in de Kunsthal, wordt na sluiting van de IABR diezelfde dag verhuisd naar Hofplein 19.


Nieuw leven in een vergeten gebied


Leegstand bestrijden, de verloedering tegengaan en positieve ontwikkelingen in het gebied tussen Rotterdam Centraal en Station Hofplein aanjagen. Met dat doel ontwikkelde architectenbureau ZUS in 2011 het plan voor de Luchtsingel als onderdeel van de Test Site Rotterdam, een project in het kader van de 5e IABR: Making City, in 2012. Het eerste gedeelte werd gefinancierd door middel van crowdfunding. Op 11 november 2011 werd de eerste plank verkocht. 7.000 crowdfunders kochten inmiddels een plank voor 25 euro en lieten daar hun naam, spreuk of wens op plaatsen.


Vervolgens won de Luchtsingel in 2012 met 48% van de stemmen het eerste Rotterdamse Stadsinitiatief. Daarmee kwam groen licht voor de verdere uitvoering van de plannen. Want de Luchtsingel is meer dan de houten brug. De Dakakker is al twee jaar een vruchtbare plek voor lokale groente, zes bijenkolonies en een kindereducatieprogramma. Het Delftsehof biedt plaats aan de Biergarten en evenementen. Park Pompenburg is een plek waar kinderen zich uitleven op de trampoline en de schommels en waar stichting Vredestuin groenten gaat verbouwen. Het dak van Station Hofplein volgt later als groen en cultureel podium.


Inmiddels is er steeds meer lokale en internationale waardering gekomen voor het gebied dat slechts een paar jaar geleden nog te boek stond als een zero tolerance zone. Ontwikkelingen zoals het Schieblock zijn verlengd, het Delftsehof is al lang geen achterkant meer, Station Hofplein zit ondertussen vol met mooie horeca en retail, het Zomerhofkwartier is in ontwikkeling en er verblijven steeds meer mensen in het gebied.Wanneer?                                           zondag 24 augustus 2014, 12:00 uur - 23:00 uur,
                                                          (officiële opening: 12:30 uur)
Waar?                                               
Gebied rondom Luchtsingel en Hofplein, Rotterdam
Meer informatie en programma:
         www.luchtsingel.org


                                                          www.facebook.com/LuchtsingelRotterdam


                                               

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"