Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 9 | zondag 3 maart 2024 07:36 uur | 0 bezoekers

Festival De Wereld van Witte de With

Het driedaagse kunstenfestival De Wereld van Witte de With brengt voor de 13e keer het beste wat Rotterdam op cultureel vlak te bieden heeft: beeldende kunst, architectuur, theater, dans, film, muziek. Toonaangevende culturele instellingen in en rondom de Witte de Withstraat maken met elkaar, ieder vanuit zijn eigen discipline, een tentoonstelling in de openbare ruimte. Daarnaast zetten internationale kunstenaars het publiek via bijzondere interventies aan het denken over hun eigen omgeving. Met bijdragen van verschillende kunstenaarscollectieven uit Berlijn waant Rotterdam zich drie dagen in Berlijnse sferen.

 


De  openbare ruimte dient altijd als achtergrond voor het festival, maar deze editie heeft de straat een extra bijzondere rol. Onder de titel The Street – Live Issue! toont het festival dat een straat veel meer is dan een logistieke ingreep. Het is onderdeel van sociale en culturele bewegingen binnen een stad. Daarmee is de straat, net als de stad en zijn inwoners, continu aan verandering onderhevig. Geen locatie is in deze context geschikter dan de Witte de Withstraat: een van de leukste straten van Rotterdam, bekend om zijn vele galeries, musea, theaters, winkeltjes en horeca.


 


Het Berlijnse kunstenaarscollectief Raumlabor ontwikkelt speciaal voor de Witte de Withstraat een ‘soziale Skulptur’: een mobiele, houten constructie die al naar gelang de situatie of de wensen een tafel, bar, tribune wordt. De interactieve installatie is een uitnodiging tot deelname. Het eveneens Berlijnse architectenduo Überbau voerde een studie uit naar de geschiedenis van de straat en maakt dit visueel in een tijdslijn. Uitvergrotingen daarvan worden met video’s en illustraties tentoongesteld op de gevels en in de etalages. Überbau werkt samen met het Rotterdamse ontwerpbureau StudioSpass dat de visuele identiteit van het festival verzorgt en deze doorvertaalt naar een vormtaal in de straat zelf: een beeldentuin van witte borden in alle mogelijke varianten die een spel aangaan met de straat én de bezoeker.


 


De drie kunstenaarscollectieven zetten met hun interventies het publiek aan het denken over zijn eigen woon- en leefomgeving, hoe je deze gebruikt of (anders) kunt inrichten. Tel daar projecten van de ruim 30 Rotterdamse cultuurinstellingen die aan en rondom de Witte de With straat gevestigd zijn bij op en je hebt een bomvol en uiterst inspirerend programma.


 


Lukas Feireiss (Duitsland, 1977) is de curator van deze editie. Hij doceert aan verschillende universiteiten en leidt de in Berlijn gevestigde interdisciplinaire studio Lukas Feireiss. In zijn werk als kunstenaar, curator, schrijver en consultant richt hij zich, kritisch, maar ook speels, op manieren om met ruimte om te gaan.


-----------------------


De Wereld van Witte de With


Data:                              14 t/m 16 september 2012


Locatie:                           Witte de Withstraat en Museumpark Rotterdam


Toegang:                          Gratis, enkele onderdelen betaald


Meer informatie:                 www.festivalwww.nl


 


De Wereld van Witte de With doet mee aan 24-uur cultuur; de opening van het culturele seizoen in Rotterdam.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"