Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 9 | donderdag 29 februari 2024 02:50 uur | 0 bezoekers


bron: de weekkrant.nl

Rotterdam wil gezinnen en hogeropgeleiden

Rotterdam blijft bouwen. Oude huizen worden gesloopt en maken plaats voor luxere eengezinswoningen. Maar wie wil er wonen? De hogeropgeleiden waar de stad op mikt in ieder geval niet, want die vertrekken zo gauw ze een gezin beginnen naar de randgemeenten. “Hier is het heerlijk rustig en veilig voor de kinderen.”


Veel hogeropgeleiden en mensen met kinderenwerken in Rotterdam, maar gaan ‘s avonds weer naar hun woningen in randgemeenten als Barendrecht, Capelle aan den IJssel ofLansingerland. De stad doet er alles aan om de tweeverdieners met kinderen voor zich te winnen. Afgelopen weekend vond er in de bibliotheek een debat over dit thema plaats, waaruit bleek dat alleen het bouwen van geschikte huizen nog geen hoger opgeleiden naar Rotterdam trekt. Van de Rotterdammers is 23 procent hoger opgeleid (cijfers 2009). Dit percentage moet de komende jaren fors stijgen. 


“We hebben hogeropgeleiden gedwongen uit de stad te vertrekken”, zegt wethouder Hamit Karakus. “Het woningaanbod sloot lange tijd niet aan op hun behoeften. We hebben een inhaalslag te maken.” Uit het rapport Economische Verkenning Rotterdam 2011 blijkt dat Rotterdam hogeropgeleiden met kinderen nodig heeft om de stedelijke economie vooruit te helpen. Deze gezinnen hebben vaak meer te besteden en als zij hun geld in Rotterdam uitgeven, gaat het niveau van de middenstand en de voorzieningen omhoog. Zo komen er bijvoorbeeld scholen, speeltuinen, nieuwe winkels en recreatievoorzieningen wanneer gezinnen zich in een gebied vestigen.

Veiligheid
Mevrouw Schippers is het schoolvoorbeeld van een vertrekkende Rotterdammer. Jarenlang woonde zij in een flat in de stad, maar verhuisde naar Barendrecht toen haar eerste kind geboren werd. “We wilden een gezinswoning.” Om gezinnen te trekken zijn er in Rotterdam de laatste jaren veel eengezinswoningen gebouwd, maar nog steeds willen jonge gezinnen niet graag in Rotterdam wonen. Dit heeft vooral te maken met de leefbaarheid en veiligheid. Schippers: “Er is in de stad veel criminaliteit. Geen veilig idee. Voor jezelf kun je dan nog instaan, maar met verantwoordelijkheid voor onze kinderen wilden we er niet meer wonen.”


Wijkgevoel
“De ervaring leert dat passende huizen niet genoeg zijn”, zegt wethouder Karakus. “Woningen die aansluiten op de behoeften van deze gezinnen zijn hier betaalbaar, terwijl je er in Utrecht bijvoorbeeld vierton voor moet neerleggen. Toch komen ze nog niet. Voorwaarden voor deze groep zijn veiligheid, groen en de juiste woningen. We moeten hiervoor zorgen, maar dat is een lastige opgave.” Jonge gezinnen zijn volgens de wethouder op zoek naar onzichtbare factoren zoals een gevoel van veiligheid en onderlinge verbondenheid. Dit mist veelal in de Rotterdamse buurten. “Het wijkgevoel moet weer terugkomen in de stad.”

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"