Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 9 | zondag 3 maart 2024 07:01 uur | 0 bezoekers


Hieke Pars met een van haar creaties

Hieke Pars met haar zogenaamde 'Zaai'schort

In gesprek met Hieke Pars

Planten, textiel, zaden, fruit, je kunt het zo gek niet bedenken of Hieke maakt er iets (a)Par(t)s van. Hieke is actief beeldend kunstenaar in de openbare ruimte. Met de nadruk op 'actief' want “iedereen kan zichzelf wel kunstenaar noemen, maar het gaat erom wat je daadwerkelijk doet om deze titel te mogen dragen”

Van noodzaak tot vrijetijdsbesteding
Hieke's liefde voor de natuur ontstond in de zestiger jaren in het Drentse dorp Roden, waar haar ouders pioniers waren in het ontginnen van grond.
Een moeilijke tijd vertelt Hieke. “Er werd 6 dagen per week keihard gewerkt. Niet werken betekende geen eten op tafel, alles kwam van het land, de aardappelen, groenten, bloemen, fruit. Tegenwoordig valt tuinieren onder de noemer ‘ontspanning’ dat was vroeger wel anders”.


De straat op

Toen ze op haar 22ste naar Rotterdam verhuisde, nam ze een sprong in het diepe door buurt- en opbouwwerk te verrichten in de wijk Cool- en later in Spangen.
Hieke werkte vooral op straat en kwam veel bij de mensen thuis. Iets wat bij haar hoog in het vaandel staat: naar de mensen toe gaan, de straat op, scholen bezoeken, communiceren met mensen, ouderen, jongeren. Het heeft geen zin om vanuit een torenkamer te beslissen hoe problemen in de wijk opgelost moeten worden. De enige manier is aanwezig zijn in een buurt en kijken wat er gebeurt. Tussen de bedrijven door had Hieke een zeefdrukatelier opgezet, waar ze haar ontwerp voor dessins op stoffen zeefdrukte.
Het maken van kunst bleek haar grote passie te zijn, hier wilde ze mee verder. In 1989 werd ze toegelaten tot de Kunstacademie, vijf jaar later studeerde ze af en mocht ze zichzelf ‘Beeldend Kunstenaar’ noemen, een titel die ze nog steeds met veel trots draagt.


Hieke’s kunst richt zich met name op het publieke domein; het ensceneren, het regisseren en de sociale interactie spelen in de, vaak tijdelijke kunstprojecten, een grote rol. In kleine en grote gebaren, klein-, en grootschalig regisseert zij elementen uit het dagelijks leven tot bijzondere gebeurtenissen.Buitenplaats Spangen
Naast haar kunstprojecten in onder andere Enschede, waar op dit moment het Kunstproject ‘het Grijze Huis’ gerealiseerd wordt, zet Hieke zich sinds 2009 in voor Creatief Beheer. In haar vertrouwde wijk Spangen is ze drie dagen per week te vinden op de Buitenplaats, waar ze het 'Produktiehuis Buitenplaats' heeft opgezet. Uitgangspunt is het betrokken raken bij de Buitenplaats en deze samen met bewoners verder ontwikkelen en vormgeven. Ze kweekt planten in de kwekerij, verbouwt groente en experimenteert met het vormgeven van kasproducten en de natuurlijke begroeiing van de Buitenplaats.


Ruilhandel

Hieke heeft veel plannen voor de Buitenplaats. "De komende maanden wordt de kwekerij uitgezet en gaat er boekweit en klaver gezaaid worden. Ook komt
er een kruiden- en inheemse moestuin. Het mooiste zou zijn als men producten gaat uitwisselen met elkaar; een krop sla voor een paar bonen” aldus Hieke.
“Uiteraard moet dit wel aangestuurd worden door iemand dus ik ga het nog druk krijgen de komende tijd”.
Daarnaast zitten er plannen in de pijplijn die in het teken staan van lokale producten, waaronder een bramenlorrie, het maken van pruimenchutney, vloerbloesemsap en sint-jansolie. De mensen die geregeld bij de natuurvoedingswinkel ‘Andijvie’ komen in Delfshaven, hebben ongetwijfeld al kennisgemaakt met 'Produktiehuis Buitenplaats’. De Spangense Bloemzaden met een bijzondere verpakking werden hier namelijk verkocht en vonden gretig aftrek onder de bewoners.

Alles wordt geproduceerd in kleine oplages. “Het gaat om de kwaliteit van de producten, niet de kwantiteit”

Meer informatie over Hieke Pars is terug te vinden op:

www.creatiefbeheer.nl (zoek: Hieke Pars) en
www.hetgrijzehuis.nl
http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/6653938/Alles-grijs-met-zestig-liter-graphitgrau.ece

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"