Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 21 | donderdag 23 mei 2024 20:33 uur | 0 bezoekers

Google lanceert Facebook-rivaal in Gmail

Google gaat zijn e-maildienst Gmail uitbreiden met een geduchte concurrent voor netwerksite Facebook. Het bedrijf presenteerde dinsdagavond (Nederlandse tijd) de nieuwe functie Buzz.

Buzz maakt het mogelijk om binnen Gmail de online activiteiten van vrienden op allerlei andere websites te volgen. Via Buzz kunnen gebruikers bijvoorbeeld de Twitterupdates, de Flickr-foto's of de Blogger-posts van hun vrienden volgen.

Ook kunnen gebruikers op Google Buzz zelf statusberichten, links, foto's of video's delen. Vrienden kunnen op de berichten reageren, of net als op bijvoorbeeld Facebook met één muisklik aangeven dat ze de update waarderen.

 

Het is nog niet mogelijk om andere diensten zoals Twitter vanuit Google Buzz te updaten, maar het bedrijf zegt daar wel aan te werken.

 

Privé

 

Gebruikers kunnen de updates markeren als privé of openbaar. In dat laatste geval worden de berichten ook zichtbaar op het Google Profile van de gebruiker en geïndexeerd door de zoekmachine van Google. Volgens Google wordt het echter ook eenvoudig om berichten alleen te delen met bepaalde contacten.

Tegelijk presenteerde het bedrijf een applicatie voor de iPhone en Googles eigen mobiele platform Android, waarmee gebruikers hun Buzz kunnen updaten en de berichten van hun vrienden kunnen bekijken.

 

GPS

 

De applicatie maakt daarbij gebruik van de GPS-ontvanger waar de meeste smartphones over beschikken, om desgewenst te posten waar de gebruiker zich bevindt, en om Buzz-updates van gebruikers in de omgeving weer te geven.

Daarnaast komt het bedrijf ook met nieuwe versies van zijn mobiele zoekmachine en van zijn mobiele kaartenapplicatie Google Maps, die gebruik maken van de nieuwe dienst.

Volgens Google wordt de dienst vanaf dinsdag uitgerold. Het kan wel enkele dagen duren voordat alle gebruikers de Buzz-functionaliteit in hun Gmail aantreffen.

 

Sociaal zoeken

 

Google is al langer aan het experimenteren met sociale functies van internet. Zo lanceerde het bedrijf vorig jaar een sociale zoekdienst, waarbij ingelogde gebruikers van de zoekmachine resultaten te zien krijgen die afkomstig zijn uit hun eigen vriendenkring.

Ook hield het een jaar geleden de dienst Latitude ten doop, waarmee gebruikers elkaar op de hoogte kunnen houden van hun lokatie, en kunnen bezoekers van Google Reader die dienst gebruiken om links met elkaar te delen.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"