Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 9 | zondag 3 maart 2024 07:27 uur | 0 bezoekers

O, kom er eens kijven...

Sinterklaas en de feestdagen, bij úitstek geschikt om te kijven?!

 

O, kom er eens kijven…

Het heerlijk avondje is gekomen? Tegenwoordig liggen in september de Sinterklaaslekkernijen al in de schappen. Het kijven kan beginnen. “Nu al, het moet niet gekker worden! Straks kun je het hele jaar door al met die ongein bezig zijn! De eerste speelgoedboeken glijden al door onze brievenbus en onze kinderen hebben al ellenlange verlanglijstjes opgesteld… Want ja, laten we eerlijk zijn: onze Sint is erg vrijgevig. Waar het vandaan komt, komt het vandaan. De cadeaus worden nog steeds, ondanks de crisis, luxer en duurder. Dit is een van de oorzaken van het gekijf voor, tijdens of na het ‘heerlijk avondje’. Aan de ene kant wil men niets afdoen van de traditie van Sinterklaas, anderzijds wil men ook zeker niet voor de ander onderdoen.

 

We hebben allemaal onze herinneringen aan Sinterklaas. Voor de een zijn dat dierbare herinneringen, voor de ander is het Sinterklaasfeest inherent aan stress. Kado’s moeten worden ingekocht, verpakt, surprises verzonnen en gemaakt. Schoenen worden gezet en o wee wanneer we de winterpeen zijn vergeten… Kortom: Het is niet alleen maar feest.

 

Zo heb je bijvoorbeeld het dilemma: Bij wie en hoe vaak wordt het gevierd? Hoe vieren we het? Wat besteden we eraan? Kunnen en durven we daar duidelijke afspraken over te maken met vrienden en familie en houdt iedereen zich daar ook aan?

 

Maar bovenal is er het gekijf. Oud zeer, dat het hele jaar door bij de verwonden broedt, komt tot uitbarsting voor, tijdens of na het heerlijk avondje. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je alles zo goed mogelijk hebt voorbereid.

 

Het nieuwste boekje van Saskia Hameeteman-Blanker, met als titel: “Zo, dat lucht op!” (Een simpele handleiding voor betere communicatie en relaties) kan daar bij helpen. Saskia vertelt: “Een van de oorzaken van problemen voor, tijdens of na de feestdagen heeft, mijns inziens, te maken met een goede communicatie of juist het ontbreken daarvan. Veel mensen hebben simpelweg nooit geleerd om duidelijk te communiceren. Wanneer de communicatie niet goed loopt zal dat ook van invloed kunnen zijn op de relaties. Maar er zijn bijvoorbeeld ook mensen die niet weten welke houding ze moeten aannemen wanneer ze een kado krijgen. Veel gehoorde reacties zijn: “Oh, dat had je nou niet moeten doen.” Of “Dat is toch veel te veel!” of “Dat verdien ik toch niet?” In mijn boekje: Zo, dat lucht op!” (Een simpele handleiding voor betere communicatie en relaties) reik ik mensen simpele handvatten aan waarmee ze aan hun communicatie en tegelijkertijd aan hun relaties kunnen werken. Nog ruim op tijd voor het heerlijk avondje! Want laten we één ding vooral niet vergeten: De feestdagen draaien toch voornámelijk om het gezellig samen zijn met onze dierbaren!”

 

Het boekje: Zo, dat lucht op!” (Een simpele handleiding voor betere communicatie en relaties) is verkrijgbaar bij alle lokale- en internet boekhandels.

ISBN nummer: 978 90 81 08 20 37 en kost €12,50.


 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"