Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 9 | zondag 3 maart 2024 05:46 uur | 0 bezoekers

Integratie: Jong geleerd, oud gedaan

Aan het woord de Nederlandse "maar gedeeltelijk Indonesisch, Zwitsers en Chinese" Claudia. Ze is 19 jaar, woonachting in Eindhoven en studeert Journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Haar hobby's zijn haar vrienden, vriendje, familie, journalistiek en muziek. Claudia wordt nieuwslezeres.

Hoe denkt zij over integratie?

 

  1.     Wat is integratie?
Buitenlanders die in Nederland moeten integreren; zij leren dan de Nederlandse taal, onze normen en waarden etc.

  2.     Wie moeten er integreren?
Buitenlanders. Hiermee bedoel ik mensen uit Turkije, maar ook mensen uit Marokko, China, Brazilië etc.

  3.     Waar moeten deze mensen integreren?
Ik denk dat zij in een gemengde wijk moeten gaan wonen. Ik heb laatst op tv iets gezien over een ‘buur-cd’, hiermee kunnen zij bij hun buren langs gaan om samen de dvd te kijken. Hierop staat een filmpje over hun afkomst. Ik ben tegen zwarte wijken/scholen. Hierdoor ontstaat een aparte cultuur en blijven we onbekend voor elkaar.

  4.     Waarom is integreren zo belangrijk?
Zodat we geen vreemdelingen zijn van elkaar. Dat we weten wie we zijn, wat onze afkomst is, dat die nieuwe buur geen ‘engerd’ is als het ware. Maar hetzelfde geldt ook andersom natuurlijk. 


 
5.     Wanneer kunnen we spreken van een geslaagde integratie?
Als de ‘nieuwkomer’ goed Nederlands kan spreken, onze normen en waarden kent, hij/zij werkt en zorgt voor een fijne samenleving samen met de ‘overige’ Nederlanders.

  6.     Hoe kunnen we elkaar helpen om goed te integreren?
 
De ‘buur-cd’ vond ik een goed idee. Daarnaast vind ik het een goed idee om elkaar een kans te geven. Nu is het vaak: ‘Oh, hij is Marokkaans, dus snapt hij dit niet’ ‘hij is gewelddadig omdat hij Marokkaans is’ (jammer dat zo’n kleine groep trouwens dit voor de grootste deel van die groep verziekt, maar dat even ter zijde.). Als men zo blijft denken, hoe kun je iemand dan een kans geven om zich te laten bewijzen? Ook denk ik dat de overheid hier beter mee om moet gaan. Ik vond die ene reclame in de bushokjes, waarop je een ‘skinhead’ zag poseren met ‘Fatima’ (zij waren samen een stelletje) erg goed. Natuurlijk is de Marokkaanse jeugd wel vaak op tv te zien. Ik ben zelf rechtvaardig; geef iedereen een gelijke kans. Maar deze jongeren zijn wel erg vervelend (in Gouda bijvoorbeeld, of de jongeren die ambulancebroeders belaagde in Amsterdam). Hier mag wel zwaar tegen opgetreden worden. Zij kennen de definitie van ‘discriminatie’ niet; ik kan me kapot ergeren als zij dan beginnen te zeuren dat ze gediscrimineerd worden. Laat ze lekker zelf de opgelopen schade uit hun eigen zak betalen en laat ze een dag meelopen met de ambulancebroeders als een soort taakstraf. Maar goed, dit telt natuurlijk ook voor autochtone Nederlanders. Ik vind integratie wel een lastig punt.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"