Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 30 | maandag 22 juli 2024 10:24 uur | 0 bezoekers

Untitled 9

Waarom moet Kunst altijd worden voorgeschoten?
Nog suf van de korte nacht breng ik de kinderen naar school. (www.obsdepijler.nl) Het is bitter koud. En ik snel me naar huis terug voor thee. Gisteravond is het laat geworden na de repetitie van de KRPH. We werken voornamlijk aan het stuk van Martin Fondse, de delen “A Writer’ en “A Letter”. Het is een spektakulaire minimal- en warme jazzmix en het is bijzonder om als harmonieorkest dit experiment te doen. Het is een mooie symbiose tussen het amateur,- en het professionele circuit.

Om 09.30 uur loop ik naar Villa Zebra. De zwart vilten schaduw, die ik tegen een raam had bevestigd laat los door de warmte van de zon. Ik tref Jacky, we drinken koffie en praten bij. Ze is net “herstellende” van de chaotische tijd in de aanloop naar de opening van het museum. Je krijgt ook wel veel voor je kiezen , wanneer je net een paar maanden een nieuwe baan hebt, midden in een verhuizing valt en ook nog een project met achttien kunstenaars en buurthuizen moet coördineren. De rust , die er op dit moment in het museum heerst staat hiermee in schril contrast.
Thuis helpt Nic me het klittenband aan het vilt te naaien en een kwartier later kan ik het werk weer ophangen. Een bus jonge dames uit Antwerpen wordt uitgeladen aan de kant van de weg. Een uur verlaat komt deze delegatie van het Muhka (www.muhka.be) aan om het nieuwe onderkomen en de tentoonstelling van Villa Zebra te bewonderen. Ook hier blijkt dat de vrouwen de organisatielaag van het museum vormen.

In de kerk van Rome is dat wel anders, daar maken in bijna alle lagen de mannen de dienst uit. De enige overeenkomst is dat in de meeste musea ook een man aan het hoofd staat. Centraal Museum Utrecht heeft een vrouw als nieuwe directeur, Pauline Terreehorst, gefeliciteerd ! (www.centraalmuseum.nl )
Hanneke Groenteman (www.Omroep.vara.nl/B&W) had vanavond een tafel vol weeïge Rooms Katholieke jongeren, die hun geloofservaringen rond de paus en zijn heengaan in alle openheid aan de dag legden. “Waarom was de paus een idool voor jullie?” “Hij gaf richting aan de waarheid in het leven”. Een bleke priester in opleiding (studeert aan het Zuid-Limburgse conservatief Roomse opleidingscentrum Rolduc , www.rolduc.nl,waar voormalig bisschop Gijsen rector was) vertelt stralend over zijn ontmoeting (op drie meter afstand !) met de paus op de wereldjongerendagen.(www.wjd.nl)
Wie zijn die jongeren, ik ken ze niet? Ik zie hier voornamelijk bleke boeren meiden met te lang haar en te lange rokken uit Rotterdam Zuid en de Zuid Hollandse eilanden van bedenkelijk zwaar Gereformeerde achtergrond. Zij bepalen het straatbeeld rond Zuid Plein, vanwege de daar geconcentreerde eigen scholen. Ook zoiets waar mijn maag van omdraait. Dan lijkt me dat huidige Rooms Katholicisme toch iets “leefbaarder” (vergeving, biecht en belijdenis zijn een gouden uitvinding !). De RK kerk (www.roomskatholiekekerk.nl) heeft een geniaal PR apparaat in het werk gesteld en gezorgd dat overal ter wereld vandaag jongeren centraal staan: de toekomst van de kerk van Rome is dus zeker gesteld, maakt u vooral geen zorgen ! “Wij zullen de nieuwe paus met volle overgave steunen en we verwachten hem te ontmoeten op de eerst volgende wereld jongerendag, deze zomer in Keulen ” . Ik word niet goed.

Beatrix (www.koninklijkhuis.nl) zag dit circus gewoon niet zitten en dat getuigt van een onwaarschijnlijke realiteitszin. Het is haar geloof niet en met zijn dogma’s heeft zij niet zoveel op. Ik denk dat ze wel gaat, wanneer de Dalai Lama (www.nobelprize.org/peace) overgaat in een ander leven.

Ik werk verder aan mijn “ijsberg” en ik wind me op over nog alsmaar niet uitbetaalde subsidies van een paar fondsen. Gek word ik van die bureaucratie. Hoe kan ik nu werken als ik vier maanden na dato nog een essentieel deel van mijn eigen salaris moet krijgen ?

Groet ivo
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"