Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 06:27 uur | 2 bezoekers

COMEDY EXPLOSION; stand-up-comedy in Theater Zuidplein

Is stand-up comedy nog wel leuk in deze tijd van ‘verboden onderwerpen’?

COMEDY EXPLOSION; stand-up-comedy in Theater Zuidplein

 Is stand-up comedy nog wel leuk in deze tijd van ‘verboden onderwerpen’?

Iedere maand presenteert Theater Zuidplein een stand-up comedy avond met debutanten en bekende comedians.

Kun je tegenwoordig als cabaretier eigenlijk nog wel in alle vrijheid je beroep uitoefenen, vraag ik me op weg naar het theater af? En wat maakt een goede stand-up comedian?

KINGKONG EN WAAROM TURKEN HUN HUIS NIET AFBOUWEN

De avond wordt aan elkaar gepraat door MC Pien Ankerman.

Ze heeft goed opgelet bij de beginnerscursus “How to be a stand-up comedian”, want opent meteen volgens het boekje door een zwakzinnige man in een rolstoel te beledigen. (Goed zo Pien! Dat levert punten op; contact maken met het publiek door zo’n nare opmerking over meneer’s oranje jas. Misschien mag je dankzij deze sterke zet wel door naar de gevorderden klas!)

Jeroen Pater geeft de echte aftrap. Hij heeft last van ADHD zegt hij. Maar daar merk ik eerlijk gezegd niet zoveel van. Hij komt een beetje sloom over en praat nogal monotoon (bewust?). Jeroen waagt zich wel aan een allochtonen-grap. Over waarom Turken hun huizen niet afbouwen. Dat wij dat -als goed geïntegreerde Nederlanders- allang weten omdat we allemaal wel eens in Griekenland of Turkije door een overijverige reisleider zijn doorgezaagd over die rare buitenlandse belastingregels, wil ik hem wel vergeven. Maar jammer dat hij zo aan de veilige kant blijft. Als je het doet, doe het dan goed!

Roel C. Verburg brengt het er een stuk beter van af. Zijn betoog over de onzinnigheid van de nieuwe KingKong film is hilarisch. En scherp! Doordat hij de grappen dicht bij zichzelf houdt, wint hij het publiek makkelijker voor zich. Hij vertelt met een flinke dosis zelfspot over zijn vriendin die advocate is. Zijn verhaal loopt lekker vlot en is herkenbaar, wat volgens mij erg belangrijk is voor een succesvol optreden. Van hem wil ik wel meer zien.

Na de pauze is Anne Jan Toonstra aan de beurt. Ik zou hier graag iets inhoudelijks over zijn optreden vertellen. Maar dat kan ik helaas niet, omdat het enige dat is blijven hangen het feit dat hij studeert voor gyneacoloog is…

Door Anne Jan realiseer ik me dat dit echt een vak is. Waarbij timing, de juiste toon vinden en vooral: je verhaal met overtuiging brengen, belangrijk zijn! Hierin faalt onze gyneacoloog voor mij. Hij komt te onzeker over en de grappen te bedacht. En zijn rare stemmetjes roepen irritatie op.

WILKO TERWIJN

Erg blij ben ik met de verrassing van de avond: Wilko Terwijn. Stond niet in het programma (waar is Vincent Geers gebleven?) Maar dit is een pro. Met een eindejaarsshow bij RTL5, zoals hij zelf vertelt.

Wilko weet wat hij doet. Hij vertelt met veel plezier en overtuigingskracht. En hij schuwt het onderwerp ‘vrijheid van meningsuiting’ niet. En vraagt zich uiteindelijk (terecht?) af of hij wellicht zal eindigen met een shoarmames in zijn rug en een bakje knoflooksaus in zijn kist…

In de lijn van dat verhaal citeert hij Max Tailleur met een oude ‘sam en moos mop’ van 50 jaar geleden, over een concentratiekamp. “En dat kon gewoon, 50 jaar geleden dames en heren! Niemand die daar moeilijk over deed…”.

In zijn Piet Paulusma imitatie heeft hij zelf ook veel lol, zo lijkt het.

Bij Wilko heb ik het gevoel dat hij echt, ter plekke, de grappen verzint. Hij speelt in op het publiek en actualiteiten zoals de Olympische spelen. Maar bovenal heeft hij overtuigend plezier met zichzelf! Dit was echt leuk.

Volgende maand, op 15 maart is er weer een Comedy Explosion.

Dan met Belgen vertelt Pien, nadat ze ons tussendoor nog een flauwe Britney Spears imitatie heeft laten uitzitten.

Belgen lijken me best leuk! Vooral omdat Pien er dan in ieder geval niet bij is…

Kaarten €13,50, info en kaartverkoop:

Theater Zuidplein, 010-2030203, www.theaterzuidplein.nl

 

©nicole2006

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"