Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | maandag 29 april 2024 03:23 uur | 0 bezoekers

In hogere sferen: van een afstandje

In het kader van het thema In hogere sferen, van de bibliotheek Rotterdam, bezoek ik een lezing van filosoof Bas Haring.

Ze komen er weer aan! De zonnige zomerse dagen waarop je, na een dag werken, zo snel mogelijk naar een terras of park wilt, om lekker achterover te zitten. "We gaan lekker mensen kijken!” roepen vriendinnen en ik regelmatig tegen elkaar. En we observeren wat af. In eerste instantie worden uiterlijkheden besproken, maar als je toch de tijd hebt en wat langer kijkt, dan beginnen ook bepaalde gedragingen je op te vallen. En op dat moment begin je je af te vragen: waarom? Waarom doet iemand zoals hij doet? 

Volgens Bas Haring, schrijver van onder andere ‘Kaas en de evolutietheorie’ en het RVU  tv-programma ‘Stof’, kan iedereen filosoferen. Met zijn activiteiten wil hij mensen aanzetten tot meer nadenken over het hoe en waarom, van dingen die zo gewoon lijken. ‘Wees verbaast en durf vragen te stellen’, roept hij enthousiast.

Zijn eigen motivatie voor het bedrijven van filosofie legt hij uit aan de hand van het verhaal van Dombo, het vliegende olifantje. In dit verhaal denkt Dombo in eerste instantie alleen te kunnen vliegen met een veertje, het magische veertje, van één van de kraaien in zijn slurf. Tot het op een moment uit zijn slurf valt, tijdens het vliegen. Dombo valt en valt, tot hij beseft dat hij het magische veertje helemaal niet nodig heeft. Dat dit ook voor mensen geldt, zul je vast begrijpen. Hoe vaak geloven wij iets, omdat het ons is verteld en niet omdat we het hebben ondervonden?

,,Ik pak mensen graag hun magische veertjes af, dat is mijn motief voor het uitoefenen van dit beroep” vertelt de spreker. Het afpakken van de magie klinkt erg tegenstrijdig wanneer je kijkt naar het thema ‘in hogere sferen’. De overeenkomst tussen filosofie en spiritualiteit is volgens Haring de vraag ‘Wat is de zin van het leven?’. Alleen de manier van invullen van deze vraag is toch heel anders. Bas Haring zelf kijkt voor zijn redeneringen veel naar de biologische wetenschap. ,,Wij mensen denken vaak dat we erg bijzonder zijn. Dat we als enige op deze planeet zelfstandig kunnen denken, een vrije wil hebben en kunnen voelen, maar de evolutie laat heel anders zien.”

Deze avond, die mij heldere maar ook zeer uitgebreide verklaringen gaf, heeft mijn interesse voor filosofische vraagstukken gewekt. Hoe mensen bijvoorbeeld vaak een slaaf zijn van hun eigen gedachten i.p.v. andersom. Ik zal deze zomer op de terrassen anders proberen te kijken naar de mensen om mij heen. ,,Kijk alsof je een marsmannetje bent, die voor het eerst op aarde komt. Je weet niets van deze wereld en vraag je af waarom mensen doen zoals ze doen” aldus Haring.

Bas Haring is schrijver van de boeken ‘Kaas en de evolutietheorie’ en ‘IJzeren wil’. Hij presenteert bij de RVU het programma ‘Stof’, waarvan de opnames te bekijken zijn op www.rvu.nl.

Voor het programma van ‘In hogere sferen’ kun je kijken op www.bibliotheek.rotterdam.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"