Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 19:48 uur | 1 bezoekers

Antwerpen, een drieluik (1)

Stadse genoegens in drie delen

Een kleine geschiedenis

Ik geef het toe: ik voel me een halve Belg. Omdat ik een Brabantse ben met een zachte g , in de grensstreek woon en daarom het fenomeen frietkot, Primus en Jupiler regelmatig aan den lijve ondervind. En ook omdat ik heel erg "uitgesproken niks heb" met het Katholieke geloof, maar stiekem wel de overdadige Mariaverering uit het Zuiden geweldig vind. Zet mij in een grot of kapelletje met kaarsjes en ik word spontaan een deemoedig Christen. Zeker tussen de Belskes!

 

Mijn hele leven kom ik al in Antwerpen, dat was voor mij het altijd ultieme uitje. Als scholier werd ik wel eens meegesleept door mijn cultuurminnende pa. Later ging ik er wel eens op stap, mee met de beruchte vrijgezellenavonden die nu overal geweerd worden in de kroegen. Of we gingen op stap van de fooienpot die we in onze eigen kroeg door keihard werken en lief lachen gevuld kregen. Dat ontaardde dan in vechtpartijen omdat onze ordinaire werkster van vijftig+ tegen alle allochtone Antwerpenaren van twintig + knipoogde. Gelukkig hebben we daarna het leed van ons afgezongen in een karaokebar aan de Grote Markt.

Later ging ik nog wel eens terug en heb veel gezien van alle highlights. Het Rubenshuis, het Diamantmuseum, het MuHKA, de Zoo (zielig die gekooide tijgers!), ik ken het geijkte programma helemaal.

Maar Antwerpen is in mijn herinnering vooral een aaneenschakeling van beelden en geuren: de smerige OLV-kathedraal, frietkotten, aftandse pleinen met stinkende havenkroegen, vis en pis, en vooral veel, veel eten en drinken. Oudere stellen. Zij, met goud behangen, trekkend aan haar menthol Belinda-sigaret, de lippen overdreven roze gestift,  geflankeerd door haar Sjefke, keurig in de gele spencer met achterover gestylde haren. Samen drinken ze op een terras bij de Vogeltjesmarkt hun eerste pintje al om 9 uur 's ochtends. Dat is voor mij Antwerpen.

 

Inmiddels ben ik moeder, heb een serieuze baan en relatie, kortom: ik lijk de wijsheid in pacht te hebben. Daardoor kijk ik soms anders tegen bepaalde zaken aan. Ook tegen bekende plekken dan? Ik weet het niet. ET en ik willen in ieder geval graag een weekendje weg. "Ken jij Antwerpen? Leuke stad, hm?"  De keuze is gauw gemaakt. Kijken of er in vijf jaar tijd nog wat veranderd is. 

Ambachtelijk Antwerpen

Het is zondagochtend, ET wil graag LP's scoren en stelt voor om naar de Vogeltjesmarkt te gaan. In eerste instantie denk ik: Nee, gatver, ik ben er al zo vaak geweest als kind, over de koppen lopen voor drie LP's is niet mijn ding, zal ik wachten op een terrasje? Ik besluit om toch mee te lopen en merk al gauw: het is geweldig! We zijn in Jambers aanbeland! De markt is vergeven van mensen in alle kleuren en maten, er zijn geen echte luxe madammen te zien weliswaar, maar wel: honden. Heel veel onooglijke Belse honden. Ze worden over de gladde kasseien getrokken, gesleurd, geduwd, gedragen en gesleept alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ik vind het hilarisch, maar ook heel erg aandoenlijk. Dapper hupsen ze met het baasje mee, met dezelfde tred en oogopslag. Bulldogs bij Hells' Angels, kuttenlikkertjes (sorry, weet de echte naam niet) bij dames van vervlogen stand.  

En nergens is een KAI-KAI! te horen van een hond die per ongeluk vertrapt wordt door een stel westernlaarzen of stiletto's uit de menigte.

De rest van de marktgang vraag ik aan iedereen: "Mag ik uw hond fotograferen? Hij loopt er zo schattig bij!" De foto's zijn niet denderend, maar ik heb de tijd van mijn leven.

Op een terras maken ET en ik een afknap-top-3 voor de Vogeltjesmarkt:

1)     neuspeuteren boven uitgestalde marktwaren

2)     te krappe B.H.'s

3)     retro slechtzittende glimmende trainingsjacks

 

We voelen ons hier thuis en genieten met volle teugen. ET heeft drie LP's gescoord en ik een hoop honden.

Dan rest nu nog de vraag: hoe hip is Antwerpen?

 

 

 

 

 

 
Array
(
    [110013] => Array
        (
            [naam] => Ruud
            [link] => 
            [reactie] => Leuk stuk Karin, maar het blijft niet mijn stad dat Antwerpen. (keep on writing about it. Rascistisch bolwerk, het meest vervelende soort Nederlanders wat je je maar kan voorstellen kom je er tegen, totaal geen verrassingen bijna, ja een heerlijke bioscoop met te commerciele films, een prachtige wijk rond Berchem station (wel een parel om te wonen) en niet te vergeten wat leuks straatjes, niet meer dan dat, rondom de Nationale Straat. Dat zegt overigens meer over mij dan over jou, want massa mensen vinden het er geweldig. Ik ken Antwerpen erg goed, draaide er van mijn 13 tot mijn 16e plaatjes bij mijn twee jaar geleden gestorven vriend, had er mijn 1e grote liefde (met leuke zus) en at er mijn eerste pita shoarma. En toch heeft de stad me nooit kunnen raken. Ik stond laatst bij de fenomenale boekenzaak met die prachtige deur op de Nationale straat, in het kader van mijn e-tours, en vroeg boekenman om een tof boek over Antwerpen. De man zei gedecideerd; 'zoveel leuks is er niet in Antwerpen en wat er echt leuk is vertel ik liever niet want anders zitten die ollanders er binnen no time, maar t zou een dun boekske worden meneer, ons Antwerp is net als opgeklopte room, t lijkt heel wat maar na verloop van tijd zakt de room weg in het kopske'. De man had zo gelijk. Vriendin van mij heeft er afgelopen 3 jaar gewoond, precies hetzelfde verhaal, mooie buitenkant, weinig ziel. Antwerpeneaars zijn een raar, nationalistisch volk. Mijn liefde voor Belgie is groot, ben er geboren en heb groot gedeelte van mijn leven er gewoond. Belgen zelf zijn minder leuk en hun opgefokte minderwaardigheidscomplex ten opzichte van Nederlanders lijkt met de jaren erger te worden. De manier hoe zei over Nederlanders denken begrijp ik ergens wel, maar t gaat te ver. Wat Duitsers ooit voor ons waren en wat de laatste tijd enorm veranderd is, zijn wij voor de Belgen. We zijn de Duitsers voor de Belgen. De dikke nekken die stoefen.Nou goed ik sla wat door in deze ochtendreactie, benieuwd naar deel 2 en deel 3

Ruud
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-09-30 09:50:40
            [react_date_changed] => 2006-09-30 09:50:40
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 99141
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 65BDGJZSXCQBXK
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 110013
            [editable] => 1
        )

    [110011] => Array
        (
            [naam] => Karin
            [link] => 
            [reactie] => Dat Duitsergevoel dat ken ik. Ik ben me er ook altijd erg van bewust dat ik Nederlandse ben als ik in Antwerpen ben. Dat komt door alle groepen vrijgezellen uit Brabant en de Randstad die het hebben verpest, zoals een selecte groep Duitsers met hun geschreeuw op onze campings het ook voor de rest van de natie heeft verpest. Ik heb wel een groot voordeel Ruud: mijn Brabo-accent. Gek genoeg opent dat toch meer deuren, dat hebben meerdere Antwerpenaren me in het verleden verzekerd. Toch jammer van jouw Gooise rrrrwwww dan! 
Kun je geen uitwisselingsproject NL-B gaan opzetten i.h.k.v. je e-tours, in combinatie met multi-tolerance? Hehehehe........
            [afbeelding] => 16224
            [afbeelding_id] => 16224
            [afbeelding_name] => elfdegebod.jpg
            [afbeelding_date] => 2006-09-30 10:45:36
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20060930104536_elfdegebod.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 424011
            [afbeelding_width] => 1224
            [afbeelding_height] => 1632
            [afbeelding_size] => 422220
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-09-30 10:45:36
            [react_date_changed] => 2006-09-30 10:45:36
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 99141
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => G2HMH7TGXM8PU6P
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 110011
            [editable] => 1
        )

)

Ruud | 30 september 2006

Leuk stuk Karin, maar het blijft niet mijn stad dat Antwerpen. (keep on writing about it. Rascistisch bolwerk, het meest vervelende soort Nederlanders wat je je maar kan voorstellen kom je er tegen, totaal geen verrassingen bijna, ja een heerlijke bioscoop met te commerciele films, een prachtige wijk rond Berchem station (wel een parel om te wonen) en niet te vergeten wat leuks straatjes, niet meer dan dat, rondom de Nationale Straat. Dat zegt overigens meer over mij dan over jou, want massa mensen vinden het er geweldig. Ik ken Antwerpen erg goed, draaide er van mijn 13 tot mijn 16e plaatjes bij mijn twee jaar geleden gestorven vriend, had er mijn 1e grote liefde (met leuke zus) en at er mijn eerste pita shoarma. En toch heeft de stad me nooit kunnen raken. Ik stond laatst bij de fenomenale boekenzaak met die prachtige deur op de Nationale straat, in het kader van mijn e-tours, en vroeg boekenman om een tof boek over Antwerpen. De man zei gedecideerd; 'zoveel leuks is er niet in Antwerpen en wat er echt leuk is vertel ik liever niet want anders zitten die ollanders er binnen no time, maar t zou een dun boekske worden meneer, ons Antwerp is net als opgeklopte room, t lijkt heel wat maar na verloop van tijd zakt de room weg in het kopske'. De man had zo gelijk. Vriendin van mij heeft er afgelopen 3 jaar gewoond, precies hetzelfde verhaal, mooie buitenkant, weinig ziel. Antwerpeneaars zijn een raar, nationalistisch volk. Mijn liefde voor Belgie is groot, ben er geboren en heb groot gedeelte van mijn leven er gewoond. Belgen zelf zijn minder leuk en hun opgefokte minderwaardigheidscomplex ten opzichte van Nederlanders lijkt met de jaren erger te worden. De manier hoe zei over Nederlanders denken begrijp ik ergens wel, maar t gaat te ver. Wat Duitsers ooit voor ons waren en wat de laatste tijd enorm veranderd is, zijn wij voor de Belgen. We zijn de Duitsers voor de Belgen. De dikke nekken die stoefen.Nou goed ik sla wat door in deze ochtendreactie, benieuwd naar deel 2 en deel 3

Ruud

photo

Karin | 30 september 2006

Dat Duitsergevoel dat ken ik. Ik ben me er ook altijd erg van bewust dat ik Nederlandse ben als ik in Antwerpen ben. Dat komt door alle groepen vrijgezellen uit Brabant en de Randstad die het hebben verpest, zoals een selecte groep Duitsers met hun geschreeuw op onze campings het ook voor de rest van de natie heeft verpest. Ik heb wel een groot voordeel Ruud: mijn Brabo-accent. Gek genoeg opent dat toch meer deuren, dat hebben meerdere Antwerpenaren me in het verleden verzekerd. Toch jammer van jouw Gooise rrrrwwww dan!
Kun je geen uitwisselingsproject NL-B gaan opzetten i.h.k.v. je e-tours, in combinatie met multi-tolerance? Hehehehe........


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"