Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | woensdag 24 april 2024 22:49 uur | 1 bezoekers


filmstill

Simon en Shahanara

Every good marriage begins with tears

Op Antenne kun je zelf je filmpjes plaatsen, zomaar laten zien wat je maakt. En misschien een carriere als filmmaker starten. Ook benieuwd hoe je filmmaker wordt? Een serie interviews met filmmakers.

Deel1:
Simon  Chambers: 'Every good marriage begins with tears'

Hoe kwam je op het idee voor deze film was mijn eerste vraag aan Simon. “Ik was bezig met lessen montage en had beeldmateriaal nodig om mee te werken”, is het verrassende antwoord. Niks geen voorgesprekken, scripts of plannen schrijven. Hij was aan het filmen bij de familie waar hij vriend aan huis is. Hij volgt de broer totdat een van de zussen hem vertelt dat ze naar het vliegveld gaat om haar aanstaande man op te halen.
De familie woont in hartje London maar komt oorspronkelijk uit Bangladesh en zoals bij de cultuur hoort, wordt een huwelijk voor je geregeld door de familie.
Ook voor de opstandige Shahanara, die helemaal niet zit te wachten op zo’n jongen van het platteland van Bangladesh.

Gearrangeerd huwelijk

Shananara gaat liever stappen, rookt en draagt veel te korte rokken om aan de eisen van goede echtgenote te voldoen en ze is zeker niet van plan dat te veranderen.
Simon besluit a la minute mee te gaan naar het vliegveld en met wat zich daar afspeelt vult hij de eerste 20 minuten van zijn film. Geraakt door de situatie besluit hij vanaf dan de twee zussen te volgen in de tijd voor hun gearrangeerde huwelijk.

Overal krijgt hij 'Nee'

Enthousiast over het gefilmde materiaal gaat Simon op zoek naar fondsen en legt hij de film voor aan festivals zoals het IDFA en Sheffield in Engeland. Niemand ziet er wat in, overal krijgt hij nee als antwoord. “Volgens hen was het niet duidelijk wat ik wilde zeggen met de film. Ik snapte niks van die reacties.”  Zelfs zijn maatje van de filmschool die hem helpt met monteren, zegt op een gegeven moment dat hij er beter mee op kan houden.
Vastberaden werkt Simon in zijn eentje en in zijn vrije tijd door aan de montage. Zijn geld verdient hij met klussen in de bouw en als loodgieter.
Als de film af is, probeert hij m opnieuw in te schrijven bij het IDFA en Sheffield filmfestival. Dit keer met een nieuwe titel. De eerste titel durft Simon nauwelijks meer uit te spreken en ook Shahanara barst in een luide schaterlach uit als ze het hoort. ‘Family is family’ of iets dergelijks. “ Vind je het gek dat niemand die film moest hebben”, buldert Shahanara.

Meteen uitverkocht

Als ‘Every marriage begins with tears’ weet de film wel de aandacht te trekken en wordt toegelaten op beide festivals. Bij de eerste vertoning is het publiek gelijk enthousiast en dat zingt rond waardoor alle volgende voorstellingen direct zijn uitverkocht. “ Opeens kwamen de financiers van de omroepen naar mij toe, in plaats van dat ik achter hen aan moest om te leuren met mijn project” , zegt Simon tevreden. De film is nu al in vier verschillende landen verkocht.

'Niemand wil me meer'

“Nu de film op de BBC komt, kan ik nooit meer met een Bengali man trouwen”, reageert Shahanara die haar Bengali man weer de straat op heeft gezet met een brede glimlach. “Mijn familie is er inmiddels wel aangewend dat ik er een Westerse levensstijl op na houd. Maar als andere families uit Bangladesh mij zien, zullen ze erg geschokt zijn.”  Dat ze zo in beeld wordt gebracht, vindt Shahanara geen probleem.“Ik heb altijd al beroemd willen worden”, grapt ze.  Simon kon een intiem portret maken omdat hij vriend van de familie was. “Mijn filmen werd niet serieus genomen. Ik was geen filmmaker, ik was Simon.”

Simon  Chambers: 'Every good marriage begins with tears', gezien op het IDFA.


 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"