Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zondag 28 april 2024 22:49 uur | 0 bezoekers


nachtwacht

sterrenwacht 1

Rotterdam Lombardijen krijgt z’n eigen Nachtwacht. Op de kop af drie bij vier meter en geheel en al geschilderd door meiden uit de wijk.
Weg van de graffiti, de oude meesters achterna.
Rotterdam Lombardijen krijgt z’n eigen Nachtwacht. Op de kop af drie bij vier meter en geheel en al geschilderd door meiden uit de wijk.
Onder leiding van Tonny van Sommeren verzamelt een team van kunstenaars tachtig meisjes uit Lombardijen om zich heen. Zij gaan op echt schildersdoek en onder professionele begeleiding hun eigen versie van de Nachtwacht schilderen. Elk meisje doet een stukje van het schilderij. En al die stukjes worden later als een puzzel in elkaar geschoven tot een enorm kunstwerk.
Dus weg van de graffiti, de oude meesters achterna.

De meisjes die meedoen schilderen de Nachtwacht vanuit de wereld die zij dagelijks om zich heen meemaken. De vaandels en wapens op de originele Nachtwacht kunnen bijvoorbeeld best worden vervangen door mobieltjes.
Er zijn 3 thema’s:
Portret:
De meiden schilderen op hun eigen manier een zelfportret, dat onderdeel is van het grote geheel. Dat kan van klassiek tot wild, het gaat om henzelf en hun ideeën.
Lifestyle:
Uitgangspunt teksten, figuurschilderen, mode, lifestyle. Wat is in, wat is uit? Hoe laat ik zien waar ik voor sta, wie ik ben? Wat ik mooi vind? En maak daar een schilderij van.
Gouden henna:
Ze gaan aan de slag met motieven van het hennaschilderen,...maar dan met goudverf, en op een schilderij.

Op maandag 22 januari gaat de eerste groep meiden van start, maar voor het zover is hebben kunstenares Tonny van Sommeren en het Morgensterrenteam al heel wat werk verricht. Er zijn contacten gelegd met scholen, welzijnsorganisaties, jongerenwerk. De locaties zijn geregeld. Tijdens de teambijeenkomst hebben alle kunstenaars met elkaar kennis gemaakt en ideeen uitgewisseld. Er zijn duizenden flyers verspreid, niet alleen in Lombardijen maar in de hele stad, op plekken waar jongeren komen, op jongerendebatten in de Unie, nieuwjaarsrecepties, kunstenaarsbijeenkomsten, vluchtelingenwerk, zelforganisaties, bij het JOS, de politiek, kortom: Morgensterren zal ook buiten Lombardijen flonkeren!

Ontwerpgroepje
Vrijdag 5 januari vond de bijeenkomst van het ontwerpgroepje plaats. Dit leverde, ondanks de kleine samenstelling van de groep veel inspirerende ideeen op. Het ontwerp zal in de groepen zelf verder worden uitgebouwd.
Hieronder een persoonlijk verslag van Tonny van Sommeren:
Vrijdag 5 januari, de bijeenkomst van ontwerpgroepje Morgensterren.
Best gespannen naar buurthuis Ricardo gereden. Kim, onze gastvrouw komt er ook aan, speciaal voor ons gaat het buurthuis in de kerstvakantie open. Ik heb erop gegokt dat juist in de vakantie een beetje leven in de brouwerij geblazen kan worden. Maar ik merk dat bij mij thuis het tempo van de dagelijkse dingen na al die feestdagen bijna tot 0 is teruggelopen, in de slaapstand zeg maar. Dus eigenlijk verwacht ik niet veel van deze startbijeenkomst, maar toch.
Alles uitgestald, we zijn er klaar voor.

Duygu met haar moeder Cennet, Kim en Elif bijten het spits van dit project af als Lombardijense morgensterren en oefenen Gouden Hennatattoos, terwijl we hele discussies hebben over wat er allemaal wel en niet op het ontwerp moet komen. Zoals henna-rituelen, onderlinge verhalen tussen verschillende personages, kleine details die door samen te werken toegevoegd kunnen worden.

Opvallend is dat de deelneemsters allemaal aangeven het leuk te vinden als er traditionele kleding en attributen op het schilderij komen.
Duygu denkt aan veel kleuren als ze zichzelf zou moeten uitbeelden, een mix van traditionele kleding en modern, maar vooral heel kleurrijk. Cennet, haar moeder denkt gelijk aan klederdracht van vroeger in West-Turkije, die nu nog bijvoorbeeld op een henna-avond gedragen wordt. Ze heeft nog foto’s van hoe haar moeder die jurken droeg. Elif ziet meer de prachtige danskostuums uit Oost-Turkije voor zich.
Iedereen is het er over eens dat wat er ook op het ontwerp komt, de vrouwenfiguren zo mooi mogelijk uitgedost zullen zijn, feestelijk, of juist in de lekkerst zittende spijkerbroek, in ieder geval zo dat de meiden zelf zich er het prettigst in voelen.

En kan er geen tafeltje bij geschilderd met diverse soorten eten? Wij eten graag met z’n allen, dat schept een band.

Kim komt helemaal los met kalligraferen, ze vertelt honderduit over het Chinese schrift, naast de traditionele hennamotieven staan nu tientallen Morgensterren in het Chinees op haar blad. Spreek uit: “Sang sIng” = Morgenster. Morgenster in het Turks is: Sabah Yildizi (zonder puntjes)
Er zijn niet veel jonge meisjes, een extra bijeenkomst is niet meer haalbaar, we zullen het ontwerp in de groepen zelf gaan uitbouwen, dat is ook een goede optie.
Later hoor ik van wat meisjes dat ze buiten hebben gestaan en niet zeker wisten of ze wel naar binnen konden. Grote aanplakbiljetten op de deur de volgende keer!

Teambijeenkomst in het Hutje 11 januari
Tja daar dwaalden de teamleden in vliegende storm door de speeltuin, op zoek naar het Hutje. Het adres dat we ook op 10.000 folders hebben staan is niet juist: het Hutje is een woonhuisje in de Ramaerstraat 49.
Het is nogal wat, een team van 16 mensen, allemaal met hun eigen specialiteit, die samen de meisjes en vrouwen gaan ondersteunen, en dan het project starten met een handjevol meisjes, verdeeld over 4 avonden. Lombardijen kijkt de kat uit de boom. Deze wijk, met haar eilandjes van bevolkingsgroepen die naast elkaar leven. Als een spinnenweb lopen alle straten naar een centrum waar niets is, waar een tram loopt en een hondenuitlaatveld is in het Spinozapark. En toch is het een groene, ruime, schone wijk. En als we staan te folderen bij de biep, of bij de ouderkamer van een basisschool, of in het buurthuis, of bij de scholen, nemen de vrouwen en meisjes vriendelijk en nieuwsgierig de flyer van ons aan. Een praatje gaat vanzelf, het lijkt dat men best ontvankelijk is voor ons project.
Ik timmer hard aan de weg, werf vrouwen bij de C1000, naast de straatkrantverkoop, zit urenlang bij de Antilliaanse kerkdienst om daarna bij de uitgang gezegend en geknuffeld te worden en duw alles wat vrouw is nog een folder in de hand, msn met meisjes van 13 en heb een buddy bij het forum van FunX.
Verder verdiep ik me in van alles wat over de jeugd geschreven wordt en destilleer daar 200 prikkelende vragen uit die tijdens het schilderen over de deelneemsters uitgestrooid worden, van zakgeldproblematiek tot MP3doofheid, van multitasken tot gothic lolitas.
Volgende week gaat het starten, dan ontvouwt zich alles wat nu nog in de steigers staat, (de website, dozen met verf in mijn woonkamer, stapels doekjes die nog in de grondverf moeten, tientallen lijstjes die overal opgeplakt zijn), tot een bontgekleurde slinger die zijn weg zal zoeken door die wijk heen, langs plekjes waarvan we niet wisten dat ze bestonden, langs allerlei omwegen zullen we ergens uitkomen.
En wat we onderweg meemaken staat in de volgende nieuwsbrief.

Dus nogmaals: het Hutje is in de Ramaerstraat 49 ipv Dirk Smeetslaan 62, daar zullen we een briefje ophangen voor het geval er nog onaangekondigde deelneemsters ineens op het verkeerde adres staan.









Meer weten of meedoen?
Kijk op www.morgensterren.nl
Of bel of sms naar 06 48273961 (Tonny van Sommeren)
info@morgensterren.nl

Ervaring met schilderen is niet nodig! Deelname is gratis.



'Morgensterren, de Nachtwacht van Lombardijen' is een productie van Stichting WE are CONCERNed en wordt mede mogelijk gemaakt door Centrum Beeldende Kunst, COM-wonen, Deelgemeente IJsselmonde, Oranje Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, SKVR, Startfund Fred Foundation, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Nieuwe Rotterdamse Cultuur, Stichting Volkshogeschoolwerk, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, VSBfonds.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"