Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 10:44 uur | 1 bezoekers

Toffe culturele dingetjes!

Leuke berichten over aankomende activiteiten in Rotterdam.

BLAAK10 PRESENTEERT* 75B
: 10x10 Succesvolle oud-studenten WdKA geven overzicht van 10 jaar ontwerpen

De BLAAK10 galerie staat twee maanden in het teken van oud-studenten. Om precies te zijn ontwerpbureau 75B, dat in 2007 10 jaar bestaat. Dat willen zij én de academie graag laten zien. Posters, logo's, flyers, openbare ruimte, catalogi, boekomslagen, free cards en magazines geven een opmerkelijk beeld van alles dat dit succesvolle trio gemaakt heeft. De overzicht- tentoonstelling is te zien van vrijdag 16 maart t/m donderdag 17 mei in de BLAAK10 galerie. Deze expositie valt binnen het alumni-jaar 2006/2007 van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam.


Passionate Magazine presenteert Zuid-Afrika special

ROTTERDAM – Passionate Magazine en Bunker Hill presenteren unieke Zuid-Afrika specials met bijdragen over en van o.a. J.M. Coetzee, Alfred Schaffer, Def P., Fred de Vries, Toef Jaeger, Zapiro. De presentatie vindt plaats op 17 maart in Lantaren/Venster met debat en optredens van o.a. Adriaan van Dis, Gerrit Komrij, Gert Vlok Nel (Z-A), Eben Venter (Z-A), Said El Haji en DJ Thelonious.

De specials van Passionate Magazine en Bunker Hill worden gepresenteerd op zaterdag 17 maart in Lantaren/Venster, Rotterdam. Adriaan van Dis draagt voor uit zijn net uitgekomen De Wandelaar over de banlieus van Parijs. Gerrit Komrij maakt een persoonlijke selectie uit zijn Versamelde werken en draagt deze voor. Helemaal uit Zuid-Afrika komt Gert Vlok Nel met zijn zeer indrukwekkende poëzie en muziek. Ook uit Zuid-Afrika: schrijver Eben Venter. En voordrachten van Said El Haji en Maarten Das.

Tijdens de presentatie vindt ook een debat plaats onder leiding van Francisco van Jole over grootstedelijke problematiek. Vanuit politieke, literaire en ontwikkelingshoek wordt gesproken over parallellen in grootstedelijke problematiek in Nederland en Zuid-Afrika. Het is enerzijds interessant om te merken dat genoemde soort problemen en situaties tegelijkertijd afschuw opwekken en anderzijds een inspiratiebron zijn voor boeiende en mooie literatuur. Ook komt Nederland er in omgang met grootstedelijke problematiek er in vergelijking met Zuid-Afrika niet
altijd even positief uit. Met name de omgang met verschillende religies is zeer verschillend, in Zuid-Afrika is men toleranter dan in Nederland – hoe komt dit en wat kan Nederland hierin van Zuid-Afrika leren?


Sjaak Bral vlijmscherp in het oude Luxor Theater

Sjaak Bral is vlijmscherp in zijn hilarische, maar confronterende show. Met zijn Haagse humor kijkt hij naar wat er nog over is van Nederland. Het land waar je slot duurder is dan je fiets en mopperen en klagen een nationale sport is. Hoe Nederlands is Nederland nog? Sjaak Bral laat het ons zien in Wij, Nederlanders op donderdag 22 maart in het oude Luxor Theater te Rotterdam

Eten wij nog snert, speculaas en spruitjes? Wij, Nederlanders; van smartlap tot luisterlied. Hollands welvaren bestaat niet meer. Wat van ons was, is niet meer van ons. Hebben we nog iets om trots op te zijn of kunnen we onze vinger maar beter uit die dijk trekken.

Sjaak Bral springt in Wij, Nederlanders op de barricades. Trekt ten strijde tegen de vervlakking en verschurfting van Nederland. Een voorstelling die de lach en de traan doen versmelten.


Frank Boeijen twee avonden in Rotterdam!

Frank Boeijen is terug in het theater! Zijn nieuwe theaterconcert As is op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart te zien in het oude Luxor Theater te Rotterdam. De inspiratie voor dit concert haalt de Nijmeegse ‘dienaar van de muze’ uit de nummers die hij schreef voor zijn gelijknamige cd.

Al meer dan 25 jaar treedt Frank Boeijen op. Met teksten die groot zijn in eenvoud, weet hij het publiek te raken, zoals de klassiekers Zeg me dat het niet zo is en Kronenburg Park eerder deden. Met zijn gevarieerde repertoire tast Boeijen de grenzen af tussen de territoria van breekbare chansons, klassiek geïnspireerde sfeerzettingen, epische vertellingen en pakkende popsongs.

As is een wondere wereld die gevormd wordt door het drieluik Laag Land, Achter De Heuvels en Onder De Hemel. Het zijn liedjes die, ondergedompeld in de magie van het theater, garant staan voor een hartverwarmende, pakkende avond om reikhalzend naar uit te kijken. Voor de theateruitvoering wordt hij bijgestaan door onder andere toetsenist Ruud de Groot en bassist Charles Nagtzaam.


HET GOEDE LICHAAM in het oude Luxor Theater


Het Goede Lichaam, de langverwachte opvolger van de theaterhit De Vagina Monologen komt naar Rotterdam! Op maandag 19 maart staan er drie actrices van Het Goede Lichaam in het oude Luxor Theater.

Schrijfster Eve Ensler bekommert zich dit keer niet specifiek om de vagina, maar om de rest van het vrouwenlichaam (geïnspireerd door haar eigen vetrolletjes). Overal ter wereld voelen vrouwen de noodzaak íets aan hun lichaam te veranderen. Nooit is het goed, altijd moet het beter, strakker, jonger of in ieder geval anders. Wat doen en laten zij daar allemaal voor; gedwongen of vrijwillig? De laatste trends, werkperikelen, mislukte seks…Alles wordt deze avond besproken. Maar bovenal gaat het
over het lichaam, dat eeuwige lichaam.

Wimie Wilhelm is elke avond het vaste gezicht. Verder wordt het stuk gespeeld door een wisselende cast van een twintigtal actrices. Elke avond zal het een verrassing zijn welke twee actrices naast Wimie Wilhelm op het podium staan.


HET DAK VAN ROTTERDAM


Rotterdam zien vanuit een nooit eerder in beeld gebracht perspectief. De
daken van de hoogbouw betreden, en over de stad uitkijken. Virtueel door de
straten zweven en langs de Euromast omhoog cirkelen. Met de lancering van
Het Dak van Rotterdam is de unieke skyline van Rotterdam op een unieke
manier te bekijken en te beleven op het Internet.

Het dak van Rotterdam is een virtuele tour over de Rotterdamse Skyline door
middel van hoogwaardige interactieve panoramafotografie. Met deze
panoramafoto’s van 360x360°, kan iedere willekeurige internetgebruiker de
daken van de hoogbouw betreden, om zich heen en naar beneden kijken. Door
een grafische koppeling kan men van gebouw naar gebouw gaan zodat er een
?wandeling over de skyline? ontstaat.

Het dak van Rotterdam is een interactieve virtuele tour langs de grote
Zomerfestivals die de stad in het jaar 2006 heeft georganiseerd. Virtueel de sfeer proeven op het Zomercarnaval en tussen de hoogbouw een bezoek brengen aan het Strand aan de Maas.

Het dak van Rotterdam is een 3-dimensionale visualisatie van de Rotterdamse
skyline in Google Earth. De 50 belangrijkste landmarks uit Rotterdam zijn
3-dimensionaal vormgegeven en te bekijken in Google Earth.


HIT ME! in OFF_CORSO

Met de gedachte dat de donderdagen losser en heter kunnen in Rotterdam werd in januari HIT ME! gelanceerd. Los en heet werd het zeker. De eclectische sounds en de hitsige tracks kondigden de geboorte aan van een nieuw event dat zeker voor herhaling vatbaar bleek. Op donderdag 29 maart gaat het dan ook weer gebeuren. Met de tweede editie van HIT ME! zullen menig Rotterdamse billen uit hun winterslaap worden geschud. Dit keer door het eclectische trio: Real el Canario, Hitmeister D en Shitmeister T (Ted Langenbach).

De avond gaat van start met de man die zijn handtekening zette onder Now&Wow. Als goeroe van de Rotterdamse dance scène weet hij onder zijn pseudo-naam Shitmeister T precies de juiste combinaties te maken voor een warming up: Hij vist de krenten uit de pap en serveert ze op de draaitafels.

Na de Shitmeister is het aan Hitmeister D om de dansvloer te veroveren. Als één van de grondleggers van de eclectic hype, kan op een goede avond zijn platenkeuze alle kanten op vliegen. Goede hiphop, house-classics, electro, een rockplaat erdoorheen en uitstapjes naar écht nieuwe dingen.

Real el Canario, ook wel de spirituele vader van de Urban-Eclectic genoemd, zal de avond tot een stomend en zwetend einde brengen. Zijn unieke mixstijl heeft hem geliefd gemaakt bij een groot en divers publiek. Ook hij weet als geen ander verschillende muziekgenres moeiteloos in elkaar over te laten vloeien. Van disco tot hiphop, van salsa tot househits zijn het de ingrediënten voor een overheerlijke donderdagnacht met ‘sugar on the top’!


Bouwen aan de Wereld

Lokaalmondiaal zendt vanaf 6 april iedere vrijdag tussen 18:30 en 19:00 uur
op Rotterdam TV het nieuwe programma Bouwen aan de Wereld uit.

Bouwen aan de Wereld is een magazine dat laat zien hoe Rotterdammers bouwen
aan een betere wereld. Het programma zoomt in op lokale initiatieven en legt
een link tussen de eigen buurt en de rest van de wereld. Op een herkenbare
wijze informeert Bouwen aan de Wereld over actuele gebeurtenissen,
activiteiten en markante personen op het gebied van internationale
samenwerking. Bouwen aan de Wereld staat dicht bij de Rotterdamse kijkers
doordat het inspeelt op lokale zaken die hen dagelijks bezighouden.


Peter Faber opent De Kleine Prins
15 februari t/m 2 september 2007


Gisterenmiddag is in Villa Zebra de tentoonstelling De Kleine Prins geopend. Peter Faber gaf als piloot het startschot voor deze nieuwe tentoonstelling in Villa Zebra. De lancering was letterlijk in rook gehuld omdat Peter Faber als neergestorte piloot door de rook naar voren kwam om de tentoonstelling te openen. De interactieve tentoonstelling is gebaseerd op het bekende verhaal van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, waarin een piloot een noodlanding maakt in de woestijn. Hij komt De Kleine Prins tegen die hem vertelt van een aantal ontmoetingen met volwassenen op zijn reis langs verschillende planeten.

Bij een bezoek aan de tentoonstelling kijken kinderen eerst naar een filmpje waarin acteur en theatermaker Peter Faber het verhaal van De Kleine Prins vertelt. Dan krijgen ze een ‘glow in the dark’ plattegrond van het heelal. Hiermee gaan ze op ontdekkingsreis door de verduisterde tentoonstellingsruimte. Ze komen langs zeven planeten die bestaan uit kunstinstallaties over de belangrijkste volwassenen. Die personen zijn: vader, moeder, opa en oma, de postbode, de meester of juf, sinterklaas en een idool. Door de kunstinstallaties worden kinderen op een interactieve wijze in aanraking gebracht met het onderwerp. Zo kunnen ze op een rokende wc-pot zitten bij opa en oma en gluren door de brievenbus van de postbode. Ook krijgen ze een kijkje achter de schermen bij Sinterklaas, want wat doet hij nu eigenlijk de hele zomer? Op hun reis door de tentoonstelling maken kinderen tekeningen van hun belangrijkste volwassenen en vormen zo hun eigen heelal. Hoe ziet dat eruit en welke personen spelen in hun leven een belangrijke rol?

Bij de ontwikkeling van de tentoonstelling heeft Villa Zebra hulp gekregen van de kinderen van Basisschool De Kleine Prins in Rotterdam Prinsenland. Zij hebben de selectie gemaakt van de zeven belangrijkste volwassenen. Samen met een zevental kunstenaars hebben ze ook nagedacht over de identiteit en het imago van de volwassenen. Met de ideeën en de schetsen waarmee de kinderen daarna zijn gekomen, hebben kunstenaars zeven kunstinstallaties gemaakt. Kunstenaars die meewerkten aan De Kleine Prins zijn: David Bade, Hester Blankestijn, Peter Faber, Anouk Gielen, David Iserief, René Jansen, Marianne van Maaren, Niels Popkema, Nicola Unger en Francesca Vonck.


Rotterdam ontvangt Britse steelband op 27 juli 2007


Internationale samenwerking Ortel Zomercarnaval Rotterdam en carnaval Londen

Rotterdam, 15 februari 2007 ? Ortel Zomercarnaval (26 t/m 28 juli) gaat een
internationale samenwerking aan met het prestigieuze Nottinghill Carnival
uit Londen. Terwijl wereldwijd het traditionele carnavalsfeest dit weekend
van start gaat, bouwen de twee grootste carnavalsfeesten van Europa samen
aan een uitwisseling op het gebied van brass- en steelmuziek. De contacten
tussen Rotterdam en Londen komen niet geheel uit de lucht vallen: in
augustus 2006 kreeg de winnende brassband van de Battle of Drums uit
Rotterdam al een plekje in de fameuze parade in Londen. De uitwisseling
wordt gecompleteerd in 2007. Niet alleen reist de nieuwe winnaar van de
Battle of Drums (gekozen op 27 juli 2007) af naar Londen, Ortel
Zomercarnaval ontvangt omgekeerd de winnende steelband uit Londen in
Rotterdam. De voorrondes van de populaire brassbandcompetitie vinden vanaf
2007 in Rotterdam plaats. Vorig jaar bezochten ruim 60.000 bezoekers de
Battle of Drums tijdens Ortel Zomercarnaval.

Guus Dutrieux van organisator DUCOS Productions: ?De Battle of Drums krijgt
met de Londense samenwerking een internationale upgrade. Bovendien
introduceren beide evenementen muzieksoorten die hun wortels hebben liggen
in de carnavalstraditie. Waar Zomercarnaval haar basis terugvindt in de
Antilliaanse cultuur met brassmuziek, reiken de roots van het Nottinghill
Carnival naar de Caribische plekken van Trinidad en Tobago en haar
bijbehorende steelmuziek?. Ortel Zomercarnaval werd met haar 900.000
bezoekers in 2006 uitgeroepen tot het Meest Succesvolle Evenement van
Nederland (bron: ReSpons Evenementenmonitor 2006). Het Nottinghill Carnival
is uitgegroeid tot een van de grootste carnavalsfeesten ter wereld en mocht
in 2006 op ruim 1 miljoen bezoekers rekenen.

De voorrondes van de Battle of Drums keren terug in Rotterdam en vinden op
27 mei 2007 plaats tijdens het Ortel Dunya Festival in het Park bij de
Euromast. Diverse brassbands doen die dag een gooi naar de vier
finaleplekken van de Battle of Drums tijdens Ortel Zomercarnaval en hopen
kans te maken op de felbegeerde titel Beste Brassband Ortel Zomercarnaval
2007. In 2006 ging de titel naar Eternity Brass uit Amsterdam. Deze
brassband reisde in augustus 2006 af naar Londen.

'Bovenkamermuziek': Asko Ensemble, Palinckx, Dagelet en Buhrs


Een intrigerende voorstelling over ons brein met acteur Hans Dagelet en zanger Han Buhrs. Maandag 19 maart in de Doelen. Liederen en monologen uit het diffuse grensgebied tussen gek en gewoon. Werken van Jacq Palinckx, Mayke Nas en Yannis Kyriakides.

Het idee voor de voorstelling 'Bovenkamermuziek' ontstond naar aanleiding van een krantenartikel over Ulrike Meinhof, het ideologische brein achter de beruchte Duitse Rote Armee Fraktion. Het weekblad Stern drukte in 1972 röntgenfoto's af van Meinhofs hoofd waarop afwijkingen te zien waren. Ook werden na haar zelfmoord in de gevangenis in 1976 de hersenen onderzocht. De zoektocht naar een anatomische verklaring voor haar gewelddadige gedrag staat in een lange traditie van het medisch lokaliseren van het kwade en het goede in de hersenen.

'Bovenkamermuziek' gaat over het functioneren van onze hersenen. Het is een nieuwe voorstelling van de improviserende rockgroep Palinckx en het Asko Ensemble, vervolg op de succesvolle samenwerking voor de productie Henry (2001), die door publiek en pers enthousiast werd ontvangen. De muziek werd gecomponeerd door drie zeer verschillende componisten; Jacq Palinckx componeerde het raamwerk, Mayke Nas en Yannis Kyriakides leveren daarop met 'inserts' commentaar.

Acteur Hans Dagelet voorziet het publiek als nieuwslezer van wetenschappelijke informatie over ons brein. Zanger Han Buhrs daarentegen bezingt het dagelijkse moeizame laveren van de menselijke geest tussen goed en gek, normaal en manisch, invoelend en gewetenloos.

Hans Dagelet is bekend als theater- en televisieacteur. In zijn lange loopbaan is hij gelauwerd met o.a. de Louis d'Or en de Prix d'Italia. Afgelopen seizoen maakte en speelde hij samen met Filmorkest Max Tak de muziektheaterproductie 'Vijf kamers'. Hans Dagelet speelde tevens in talloze speelfilms waaronder 'Amsterdamned', 'All Stars' en 'Mariken' en de televisieserie 'Russen'. Zanger en tekstschrijver Han Buhrs is vanaf 1979 actief in diverse groepen waaronder The Ex en The Schismatics. Hij maakt vanaf 1997 deel uit van Palinckx. In 1993 was hij winnaar van de Podiumprijs van de Stichting Jazz in Nederland.


27e editie Parkpop vindt plaats op 24 juni 2007

Kim Wilde, Johan en The Answer eerste namen Parkpop 2007


De eerste acts op de 27e editie van Parkpop zijn bekend: Kim Wilde (GB), Johan (NL), The Answer (IRL), Members of Marvelas (BE) en Blaxtar (NL) maken op 24 juni 2007 hun opwachting in het Zuiderpark. Ook krijgt de talentenjacht van de Haagse XStage, waarbij Parkpop en radiozender FunX op zoek gaan naar aanstormend urban muziektalent, een vervolg in 2007. Daarmee presenteert het gratis popfestival uit Den Haag het eerste deel van zijn line-up. In totaal ontvangt Parkpop dit jaar meer dan 24 muziekacts verdeeld over drie podia. De volledige programmering van Parkpop wordt eind april bekend gemaakt.

Met de komst van de Britse popdiva Kim Wilde laat Parkpop de gloriejaren van de zangeres uit de jaren 80 herleven. Kim Wilde maakt momenteel een
wereldwijde comeback en laat zien anno 2007 nog steeds aan de wereldtop te
staan. De Nederlandse groep Johan en de Ierse rockers van The Answer staan
tevens geprogrammeerd. De Haagse XStage ontvangt de winnaar van de Grolsch
Grote Prijs van Nederland, Blaxtar en de Belgische hiphop liveband Members
of Marvelas.

De Haagse XStage, het urban podium dat in 2006 succesvol werd
geïntroduceerd, biedt ook in 2007 ruimte aan beginnende artiesten.
Radiozender FunX en Parkpop gaan op zoek naar aanstormend urban
muziektalent. Beginnende urban artiesten kunnen zich vanaf eind februari met hun eigen composities aanmelden voor de voorrondes. Deze vinden in de week voorafgaand aan Parkpop plaats op de Grote Markt in de Haagse binnenstad. Parkpop en FunX zoeken getalenteerde artiesten op het gebied van rap, R&B, soul en hiphop. Voor slechts zes acts is de felbegeerde podiumplek op de Haagse XStage tijdens Parkpop weggelegd. Een van de acts gaat er uiteindelijk met de prijs vandoor: opnames van een eigen promo-cd. Deze winnaar wordt op 24 juni bekend gemaakt. Het talententraject van de Haagse XStage wordt ook in 2007 mede mogelijk gemaakt door de Haagse Hogeschool.


BLIND LEMON BLUES in het oude Luxor Theater

Blind Lemon Blues is een eerbetoon aan ‘Blind Lemon’ Jefferson, één van de meest invloedrijke blueszangers en -gitaristen uit de jaren twintig en de best verkochte zwarte artiest uit die tijd. De Blind Lemon Blues tournee is een initiatief van het Wereld Muziektheater Festival (WMTF) en is op dinsdag 20 maart te zien in het oude Luxor Theater te Rotterdam.

De muziek van Blind Lemon Jefferson is bijna tijdloos te noemen en heeft talloze muzikanten beïnvloed. Hij was hét voorbeeld voor alle bluesgitaristen die na hem kwamen en zijn oeuvre wordt gezien als het fundament van de hedendaagse blues. De setting van Blind Lemon Blues bevindt zich in New York City in 1948, tijdens de laatste opnamesessie van de legendarische Huddie Ledbetter, beter bekend als Leadbelly, waarmee Blind Lemon lange tijd mee heeft samengewerkt.

Een reis langs traditionele blues, gospel, rhythm & blues, soul, doo-wop, en rap toont het publiek de muzikale nalatenschap van Blind Lemon en zijn tijdgenoten, Blind Willie Johnson, Lillian Glinn, Hattie Hudson, Bobbie Cadillac, Lillian Miller en Leadbelly zelf.

Blind Lemon Blues legt de muzikale link tussen blues en de menselijke emoties; van pijn naar vreugde en van wanhoop naar hoop. Blind Lemons teksten smelten samen met nieuwe muzikale arrangementen en een theatrale setting en leggen zo de fundamenten bloot van de bluesmythe en de legendarische Jefferson. Opvallende namen uit de cast zijn Cavin Yarbrough en Alisa Peoples. In de jaren tachtig hebben ze een wereldhit gehad met Don’t Stop the Music.
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"