Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 18:16 uur | 0 bezoekers

De Grote oorlog

De voorstelling is inmiddels al weer bijna 7 jaar oud maar het grote succes brengt Hotel modern voor de zoveelste keer in de kleine zaal van de Rotterdamse schouwburg.

Voor iedereen die de dit stuk nog niet gezien heeft is het nu één van de allerlaatste momenten om het nog te zien. Nog steeds toert  Hotel Modern met dezelfde gedrevenheid door het land met dit fantastische stuk.

Het is moeilijk uit te leggen wat er precies op het podium gebeurd. Eigenlijk is het één groot special effect met geluid, miniatuurlandschappen, soldaatjes enz. , kleine camera’s en de uiteindelijke beelden op het filmdoek..

 

De eerste wereldoorlog is voor velen misschien niet bekender dan een paar geschiedenislesjes op school. In werkelijkheid is deze oorlog misschien wel de grootste slachtpartij uit de geschiedenis geweest. Zelden was er een oorlog met zo’n martelgang voor de soldaten. Zij vochten vanuit zompige loopgraven tegen een overmacht aan wapens, prikkeldraad, mijnen en gas. Miljoenen soldaten zijn gesneuveld. Hoe breng je zoiets over op het publiek met niet meer dan een paar modderbakken en miniatuursoldaatjes?  Nou, het kan! Met ingenieuze oplossingen volgt een minuscuul cameraatje het leven van een soldaat in de loopgraaf. Tijdens het live filmen worden de brieven die geschreven zijn door deze  soldaat, Prospert geheten, voorgelezen. Het zijn brieven aan zijn moeder. Het geluid dat het verhaal en de beelden ondersteunt, wordt  gemaakt door de componist Arthur Sauer die dit op superieure wijze, met minstens even ingenieuze zelf ontworpen instrumenten ten gehore brengt. Alles wat te zien en te horen is lijkt zo echt, dat je meegezogen wordt in de nachtmerrie van de loopgraven. De blubber tot boven de knieën vol met ratten en uitwerpselen , dan weer zakt je laars niet diep weg en dan sta je dus op een lijk. En dan het giftige en dodelijke gas, dat op een dramatische wijze door middel van rook werd vertoond , inclusief de vele  lijken. De acteurs weten  een bijzonder en aangrijpend beeld te scheppen van dit front. Het is een opsomming van nog maar een klein deel van wat je allemaal meemaakt tijdens deze voorstelling. Inmiddels is ook alweer meer dan een jaar geleden de voorstelling Kamp in première gegaan. Met dezelfde techniek en toch weer anders wordt het verhaal verteld van het concentratiekamp Auschwitz.

De grote oorlog, er is al veel over geschreven en wat ik er nog aan wil toevoegen is:

ga hoe-dan-ook nog kijken naar dit  prachtige spel en laat je verbazen door de trucage.

 

Job Reniers

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"