Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 22:31 uur | 2 bezoekers


kofferbak-hergebruik

Het is niet mogelijk je te vervelen in Rotterdam

Ontdek wat er te doen is!

Camping RotterdamHet Leukste Stadsevenement van Nederland is jarig!

De meest knusse, nostalgische, gezellige en enige echte stadscamping van Nederland viert haar vijfjarig bestaan. En dat gaat natuurlijk niet zomaar voorbij! Tussen 5 en 9 juli is het feest op het Noordereiland in Rotterdam. Er wordt flink uitgepakt met amusementsspektakel ten top.
Een enorme cast van professionele acteurs vervullen de typische campingfuncties en de campinggasten spelen natuurlijk weer zichzelf, want daar zijn ze immers uitmuntend in. Natuurlijk ontbreken de caravans, tenten en haringen niet, het is immers weer camping time!

Camping Rotterdam huisvest alle elementen van een echte camping. Zo vind je er warme douches, propere toiletten, een slagboom, receptie, gezellige kantine, BBQ plaatsen, terras met parasols, kinderbadjes, koud bier, een activiteitenteam, voetbalveld, postvakjes en mededelingenbord. Maar Camping Rotterdam gaat verder waar de gewone camping stopt. Je weet namelijk maar nooit wie je voor je hebt; is de bardame zichzelf of een beroemd actrice? Is de buurman in de tent naast je gewoon raar of staat hij ’s avonds ineens in de Feesttent een spetterend optreden weg te geven? Nadat je de hele dag ontspannende activiteiten hebt ondergaan, kun je ’s avonds helemaal los op het campingterrein.

Er is altijd wat te doen op de camping. Overdag is het een waar kinderparadijs met waterspellen, springkussens, voetbalwedstrijdjes, verkleedpartijen en knutseluurtjes. Maar ook volwassenen hoeven zich niet te vervelen, met name de excursies zijn de hoogtepunten van de dag. Verder kun je altijd een lekkere lunch bestellen of een koud drankje nuttigen op het terras. De meeste diehard campingfans komen echter voor de befaamde avonden. Een wervelende show passeert de revue, waarbij bingo, karaoke, goochelshows, bekende artiesten, disco DJ’s en animatiemeisjes de bezoekers in extase brengen. De Stille Disco van 433fm.com sluit de avond altijd af. Alle ochtenden worden de campinggasten weer klaargestoomd door de energie opwekkende ochtendgym van Miranda, oftewel Drillmaster M.

We kunnen alvast verklappen dat de eerste grote band geboekt is voor de vrijdagavond (6 juli), namelijk CQMD (Ceux Qui Marchent Debout). Trots zijn we dat deze doldwaze Fransen de camping een avond zullen overnemen. Deze funkband swingt de pan uit, zet de boel op zijn kop en weet het publiek op aanstekelijke wijze aan het dansen te krijgen. Ze geven overigens altijd een kleine afterparty in hun kleedkamer, of in dit geval in hun legertent.

Camping Rotterdam gasten kunnen nu via de website www.campingrotterdam.nl stemmen op hun favoriete programmaonderdeel van de afgelopen vier jaar. En natuurlijk kan er geboekt worden! Vanaf slechts € 15,00 is er al een tentplek te reserveren. Voor de feestvarkens die het evenement van het jaar niet willen missen, maar toch echt liever in hun eigen bed slapen, is het terrein natuurlijk ook open. Of ze reseveren een volledig ingerichte VIP tent, met waanzinnig uitzicht over de skyline van Rotterdam.

Kortom: ballonnen, slingers, topamusement, hapjes en drankjes, karaokeshow, bingo, campingspullen veiling, van alles komt er voorbij om het de campinggasten naar hun zin te maken tijdens de vijfde editie van Camping Rotterdam.

**********
Donner/seleyz

Zaterdag 5 mei: Demonstratie ArabeskArabesk demonstreert een uitgebreid assortiment puzzels en spellen. (www.arabesk.nl <outbind://325/www.arabesk.nl> )
Van 14.00 tot 16.00 uur op de afdeling exacte wetenshappen en techniek op nivo 2
 
Zondag 6 mei: Boekpresentatie Verse TaalEen schrijfster, een dichter en een muzikant zijn met open ogen en oren samen op pad gegaan naar de dorpen en steden waar vluchtelingen een nieuw bestaan hebben opgebouwd en naar asielzoekerscentra, waar mensen nog wachten op een nieuw bestaan. Hoe vreemd is het om in een ander land te wonen dan waar je geboren bent? Hoe vreemd is de vreemdeling? Dit boek is het resultaat van de zoektocht naar de verse taal en de eigenheid van vluchtelingen, muzikaal, beeldend, poëtisch en verhalend.
Samenstellers zijn de muzikanten Wilma Paalman en Marcel van der Schot, schrijfster Alejandra Slutzki, en fotograaf Jan Kees Helms.
Om 14.00 uur in het theater in de kelder
 
Donderdag 10 mei: Microsoft Meeting
Het uiterlijk van Windows Vista en Office 2007 heeft een metamorfose ondergaan. De mens is het uitgangspunt geweest bij het ontwikkelen ervan, niet de technologie. Om meer van de nieuwe producten te tonen organiseren Microsoft Nederland en selexyz
donner een informatiemiddag met o.a. een Sessie User Experience, boekpresentaties en een Sessie Office & Sharepoint.
Van 13.00 uur tot 16.30 uur in het theater in de kelder
 
Vrijdag 11 mei: Hoe schoon is jouw huis?
De dames Marja en Liny (en misschien ook zoon Vincent)signeren hun boeken Hoe schoon is jouw huis? en Oma weet jij dat?.
Van 15.00 uur tot 16.00 uur op de afdeling algemeen op nivo 1
 
Zaterdag 12 mei: Lezing over Michiel Adriaenszoon de Ruyter Lezing door historicus A. Th. van Deursen over De Admiraal. De wereld van Michiel Adriaenszoon de Ruyter, de nationale herdenkingsuitgave voor het De Ruyter-jaar, waarvan het eerste deel van de hand van de historicus is. Het levensverhaal van De
Ruyter vormt in allerlei opzichten nog altijd een onderdeel van ons nationale bewustzijn. Kunnen wij ons in de twintigste eeuw identificeren met een zeventiende-eeuwse vechtjas? A.Th. van Deursen denkt daarover met ons na, aan de hand van wat er in de loop der eeuwen over de Admiraal is gezegd en geschreven.
Om 14.30 uur in het theater in de kelder
 
Zaterdag 12 mei: Annie M.G. Schmidt-dag
Een middag poëzieplezier met de versjes van Annie M.G. Schmidt uit o.a. ZieZo. Wil je lievelingsversje komen voordragen op ons podium, wil je geschminkt worden als Spin Sebastiaan of de Leeuw uit 'De Leeuw is los'? Of wil je gewoon komen luisteren
en meefeesten op deze gezellige middag? Je bent van harte welkom!
Van 13.30 uur tot 15.30 uur op de afdeling kinderboeken in de kelder
Opgeven voor het open podium kan bij de afdeling kinderboeken,
kinderboek.donner@selexyz.nl <mailto:kinderboek.donner@selexyz.nl>
 
Zaterdag 19 mei: Autisme en eenzaamheidBaukje van Kesteren houdt een lezing over haar boek Een gat waar je hart zit. Rond haar vijftigste ontdekte Baukje van Kesteren dat zij een aan autisme verwante stoornis heeft. Anderhalf jaar is ermee gemoeid voordat zij deze nieuwe wetenschap over zichzelf een plaats heeft gegeven. Een van de dingen waarop zij stuit is de
vraag of er een mogelijk verband is tussen de stoornis en het gevoel van eenzaamheid waarmee zij al sinds haar kindertijd wordt geconfronteerd. In het boek komen bovendien een twintigtal lotgenoten aan het woord.
Om 13.30 uur in het theater in de kelder
 
Donderdag 24 mei: The Blender Event 2007

Informatiemiddag over Blender met presentaties door drie Nederlandse ontwikkelaars en de grondlegger van het programma. Reserveer nu voor de Blender Event 2007! Om 13.30 uur in het theater in de kelder
 
Zaterdag 26 mei:Lezen Etcetera LiveHet maandelijks literaire café van selexyz donner gepresenteerd door chef Boeken NRC Handelsblad Pieter Steinz, die in gesprek gaat met A.F.Th. van der Heijden. Entree 5 euro, s.v.p. reserveren via de afdeling Nederlandse literatuur, (010) 217 52 41 of via 
nederlands.donner@selexyz.nl Om 14.30 uur in het theater in de kelder

**********

Sex, Drugs & Rock 'n' Roll Highschool

Sex, Drugs & Rock ?n? Roll Highschool is een eenmalig, gratis, schitterend vormgegeven en superdik magazine over  maatschappijen, boekingskantoren, managementbureaus, clubs, festivalorganisatoren en alle andere bedrijven die samen de muziekindustrie vormen. Is dat er dan niet allang? Nee, vreemd genoeg niet. Er zijn talloze tijdschriften over bands, maar niet over de mensen erachter. In oktober 2007 komt daar verandering in.
Dan verschijnt het eenmalige tijdschrift Sex, Drugs & Rock 'n' Roll
Highschool, de website is nu al online!

Op HYPERLINK "http://www.rockmagazine.nl/"www.rockmagazine.nl vind je onder meer:
- De resultaten van de enquête die werd gehouden onder ruim 200 mensen die werkzaam zijn in de muziekindustrie en zo?n 150 studenten aan muziekgerelateerde opleidingen
- Een beroepskeuzetest. Werk je nog niet in de muziekindustrie, maar zou je wel willen? Met deze test kun je erachter komen voor welke functie je geschikt bent

Verder kun je via de site het tijdschrift tegen verzendkosten bestellen. Je krijgt dan in oktober niet alleen het tijdschrift keurig thuis in de bus, je ontvangt ook een persoonlijke code waarmee je kans maakt op verschillende prijzen.

**********

Gek Op Werk pakt granieten bestand aan!

Op 11 mei vindt in Zalencentrum Engels in Rotterdam onder dagvoorzitterschap van Pernille La Lau een congres plaats over arbeid met een psychiatrische handicap. Aanleiding is de werkloosheid onder tienduizenden mensen uit deze
doelgroep die willen werken èn goed gekwalificeerd zijn. Zij vormen de granieten bestanden van uitkeringsinstanties. Behalve dat dit veel geld kost en sociale ellende veroorzaakt is dit niet handig in een tijd waarin iedere werknemer nodig is. Het congres laat zien dat veel mogelijk is met deze doelgroep en dat dit voor werkgevers financiële en ook strategische voordelen oplevert. Tijdens het congres tekenen vele partijen een convenant om in 3 jaar zoveel mogelijk kandidaten aan een baan te helpen.

Een psychische handicap is nog teveel een uitsluitingscriterium waar ook anderen mee worstelen. Het blijkt echter nog steeds vele malen makkelijker om iemand met een lichamelijke dan iemand met psychische problematiek aan het werk te krijgen. Het aantal mensen met psychische problemen neemt echter steeds verder toe.

Cliënten van Riagg Rijnmond pikten het niet meer en hebben zelf initiatieven genomen.

Zo heeft in Rotterdam in 2006 een achterbanconferentie plaatsgevonden die door cliënten uit de Geestelijke Gezondheidszorg goed is bezocht. Deelname aan het arbeidsproces leeft sterk onder de doelgroep. Dit leidde tot de oprichting van de stichting Gek Op Werk, die een digitale helpdesk begint voor vragen over psychiatrie en werk; op 11 mei vindt een groot landelijk congres plaats en er al uitgewerkte plannen voor een consumer-run reïntegratiebedrijf. Draagvlak onder werkgevers en werknemers blijkt er volop wat vraagt om een cultuuromslag.

Tijdens het congres zullen organisaties als Roadshelpt en Maljuna Frato vertellen welke oplossingen zij gevonden hebben om het werkloosheidsprobleem op een creatieve manier aan te pakken. Ook bedrijven die juist van iemands handicap een deugd maken, zoals drukkerij Wedding in Harderwijk vertellen over hun ervaringen.

Psychiatrie lijkt nauw verbonden met kunst: naast het officiële congres vindt een uitgebreid programma plaats met schrijvers die een binding hebben met de psychiatrie zoals Rogie Wieg en Marjan Berk. Daarnaast zullen exposities met kunst van met een psychiatrische achtergrond worden getoond en zal er gedate worden.

Tijdens de lunch zal onder leiding van Pernille La Lau (RTL-Nieuws en Editie NL) een speeddate programma starten. Wanneer werkgevers, reïntegratiebedrijven en potentiële werknemers bij elkaar zijn, mag de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen niet vergeten worden. Actief zal dus meteen worden ingezet op het koppelen van de juiste persoon aan de juiste baan!

Wie het congres wil bijwonen, of een kijkje wil nemen bij de verschillende stands van participerende en ondersteunende organisaties, kan zich aanmelden via een speciaal opgezette website www.gekopwerk.nl. Op deze site zijn ook
de digitale helpdesk, de tekst van de convenant en de vele toekomstplannen van Gek Op Werk te vinden.

Gek Op Werk in Zalencentrum Engels is op 11 mei bereikbaar via de A-ingang van het Groothandelsgebouw aan het Centraal Station in Rotterdam. Aanmelden via www.gekopwerk.nl wordt dringend aangeraden. Het congres is gratis toegankelijk, maar een bijdrage voor de lunch wordt op prijs gesteld.

**********

Jong talent presenteert zichzelf tijdens Studio LEF Showcase
 
Studio LEF is het opleidingstraject van Rotterdams LEF waar elk jaar
veelbelovend talent aan deelneemt. De afgelopen 12 weken volgden 25 deelnemers wekelijks vakken variërend van mime en theatermaken tot camera acteren en skatedance. Tijdens de presentatiemiddag op zondag 6 mei a.s. om 14.30 uur in Theater Hal 4 doet Studio LEF een greep uit de 12 vakken.
 
In vier korte presentaties laten de deelnemers zien wat zij geleerd
hebben. 
 
Locatie: Theater Hal 4, Watertorenweg 200, Rotterdam
Entree: € 5,- (de zaal opent om 14.00 uur)
 
Reserveren:
T: 010-412 60 31
W:
www.theaterhal4.nl
 
Let op: er is een beperkt aantal plaatsen dus reserveer snel.
 
**********

Het Verschil in het oude Luxor Theater

Ruim tien jaar geleden ging in Nederland de alom geprezen muziektheater-productie Tip Top in première. De langverwachte opvolger van deze succesvolle productie, Het Verschil, is op woensdag 23, donderdag 24 en zaterdag 26 mei te zien in het oude
Luxor Theater.

Het Verschil is een mengvorm van muziektheater, cabaret, toneel en stand-up comedy. Het stuk wordt uitgevoerd door een sterrencast bestaande uit Jenny Arean, Wende Snijders, Ali Çifteci, Manoushka Zeegelaar Breeveld en in afwisseling Raoul Heertje
en Jan Jaap van der Wal. De regie is opnieuw in handen van Ruut Weissman.

Het Verschil is een intens, ontroerend en geestig verhaal over een wereld vol misverstanden en brutaliteit, maar het is een wereld waarin toch te leven valt zolang je maar blijft geloven in de liefde; zolang je vertrouwt op de kracht van een lied, een grap en een lach.

Persreacties:
De Volkskrant: “Sterke liedjes, geestige stukjes stand-up en mooie overpeinzingen”
AD / Groene Hart: “Ontroerend is deze voorstelling en van een overweldigende
schoonheid.

woensdag 23, donderdag 24 en zaterdag 26 mei 2007
Aanvang: 20.00 uur
Prijs: € 30,00 / € 27,00 / € 20,00

**********

Mark Boog schrijft GedichtendagbundelThema 9e Gedichtendag, donderdag 31 januari 2008 'Dingen in gedichten'

Mark Boog zal de Gedichtendagbundel schrijven: tien nieuwe gedichten, die vanaf 31 januari 2008 voor een klein bedrag in de boekhandels te koop zijn. Boog, die naast dichter ook romanschrijver is, debuteerde in 2000 met de bundel Alsof er iets gebeurt, waarvoor hij de C. Buddingh'-prijs 2001 ontving. In 2005 publiceerde hij
zijn vierde bundel De encyclopedie van de grote woorden die werd bekroond met de prestigieuze VSB poëzieprijs 2006. Zijn poëzie werd door Gerrit Komrij omschreven als 'een spel met intimiteit en ruimte, met huiselijkheid en eeuwigheden.' Voor Gedichtendag 2007 maakte Leonard Nolens de bundel De fractie van een kus. Het
boekje, gedrukt in een oplage van 15.000 exemplaren, was in korte tijd uitverkocht.
 
Dingen in gedichten
Alles kan poëzie worden. Tijdens Gedichtendag 2008 staat de relatie tussen poëzie en dingen centraal. Gewone voorwerpen die ons in het dagelijks leven omringen, worden op allerlei manieren gebruikt in de poëzie, de dichter vindt ze. Rutger Kopland bezong een glas in zijn bundel Dankzij de dingen. De Zuid-Afrikaanse dichteres
Antjie Krog dichtte 'ik ben ding, hoor je!', Remco Campert schreef een ode aan zijn jas en K. Michel dichtte: 'Vandaag / ben ik een ding in fantasieverpakking'. Of de dichter zich nu identificeert met dingen of dat het ding wordt bezield, op Gedichtendag 2008 krijgt het ding de ruimte.

**********

Op 3, 4 en 5 mei staat WORM in het teken van de Neue (neue) Welle.

De Duitse avant-garde stroming uit de jaren '80 met een hedendaags tintje. Met als bijzondere gasten Wolfgang Müller van Die Tödliche Doris en Der Plan. Beide baanbrekende concept-kunstenaars-performancegroepen die multidisciplinair waren voor het woord werd uitgevonden.

**********

Coverbands strijden voor selectie 'The only road to Paradiso' in Plan C in Rotterdam

Op vrijdag 4 mei vindt in Plan C in Rotterdam de 10e voorronde/ selectieronde plaats voor de regio Zuid-Holland/ Zeeland van de vierde jaargang van de grootste coverbandcompetitie van Nederland ‘Dommelsch Clash of the Cover Bands’. Drie coverbands bestijgen het Rotterdamse poppodium om hun kunsten te vertonen en op die
manier de jury ervan te overtuigen een plaats in de regionale kwartfinales te verdienen.

Tijdens de voorrondes van Zuid-Holland/ Zeeland, die worden gehouden in Plan C, starten de bands ‘The only road to Paradiso’ met het uiteindelijke doel de titel ‘Beste coverband van Nederland’ en de daarbij behorende ‘Dommelsch Clash of the Cover Bands Award 2007’. Buiten de vakkundige jury heeft ook het altijd kritische
publiek een belangrijke stem bij de selectie van het beste bandtalent.

De jury beoordeelt de bands op o.a. techniek, arrangementen, presentatie en samenspel. De band gekozen door de vakjury gaat door naar de kwartfinales. De band met de meeste publieksstemmen, de Public’s Favourite, maakt kans op een Wild-Card. Na de selectierondes wordt bekeken welke Public’s Favourites de hoogste jurywaardering hebben en worden hiermee beloond met een Wild-Card voor de kwartfinales.

Vanaf de kwartfinales wordt van alle deelnemende bands een live-registratie gemaakt. Elke band krijgt een eigen single in ‘The Clash Hitlijst’ op www.dommelschclash.nl waarop gestemd kan worden. De singles met de meeste stemmen worden op verschillende
radiostations uitgezonden; waaronder City FM Classic Rock.

Ook in onze wekelijks tv-programma, uitgezonden op de commerciële regionale zenders, wordt ruim aandacht geschonken aan de beste coverbands van Nederland. Voor meer
informatie kunt u terecht op
www.dommelschclash.nl.

Op vrijdag 4 mei vanaf 21.00 uur gaan de volgende bands de muzikale strijd aan:

Frentz: 7-mans Pop, Rock coverband uit RotterdamDaytona: 6-mans Top-100 coverband uit Den Haag e.o.
The Shackles: 5-mans Rock coverband uit Delft

Op www.dommelschclash.nl is meer informatie te vinden over tijden, bands, etc.
**********

STICHTING  NIEUW  MUZIEKTHEATER  ROTTERDAM in Lantaren/Venster tijdens Operadagen Rotterdam 
Strijd & Onthechting tijdens de Rotterdamse Operadagen 2007  
Tijdens de Operadagen Rotterdam 2007 brengt het Rotterdamse Knuistingh Neven Ensemble in Theater Lantaren/Venster de première Strijd & Onthechting. Dit programma omvat twee kameropera's op muziek van pianiste/componiste Rita Knuistingh Neven en
op teksten van dichter/journalist Peter Swanborn. Voor de pauze klinkt het akoestische Bij Gebrek aan Conversatie, na de pauze de première van het elektronisch versterkte Een Lied van Strijd & Onthechting.
 
De voorstelling wordt drie maal gespeeld, vrijdag 25 mei (première), zaterdag 26 mei, zondag 27 mei (matinee). De regie is in handen van Inna van den Hogen, producent is Stichting Nieuw Muziektheater Rotterdam, <
http://www.nieuwmuziektheater.nl> www.nieuwmuziektheater.nl
 
Aansluitend op de première van Strijd & Onthechting zal Lantaren/Venster de Nacht van de opera beleven! Nadere informatie hieromtrent volgt snel.
 
Bij Gebrek aan Conversatie - Het verhaal - Nieuwe regie

'Bij Gebrek aan Conversatie' is een kameropera voor bariton en klein ensemble. De tekst en de muziek zijn speciaal geschreven voor de bariton Meindert Velthuis. De negen liederen vertellen het verhaal van een crime passionnel. Een man heeft zijn geliefde vermoord. Deze ligt aan zijn voeten te sterven. Alvorens de hand aan zichzelf te slaan aanschouwt de man zijn daad en zijn lot. Hoe heeft het zover
kunnen komen en waarom ging het zoals het ging? De hoofdpersoon is aanvankelijk een romantische minnaar, maar blijkt bij nader inzien een egoïstisch, kleinzielig manneke. Toch voelt het publiek een zekere sympathie voor deze moordenaar, hij heeft immers zijn geliefde verloren.
 
Deze opvoering betreft een geheel nieuwe regie van Inna van den Hogen (Opera aan 't IJ). Voor het eerst komt de geliefde tot leven, zijn rol wordt gedanst door de Duits/Hongaarse danser Thomas Körtvélyessy.
 
Een Lied van Strijd & Onthechting - Het verhaal - PREMIERE'Een Lied van Strijd & Onthechting' is een vervolg op de vier concertliederen met deze titel die we in 2001 voor de sopraan Marjanne Kweksilber schreven. Deze nieuwe
kameropera is geschreven voor de sopraan Cora Schmeiser.
 
Het verhaal speelt zich af gedurende een doorwaakte nacht volgend op de dag waarop een vrouw haar zoveelste relatie heeft zien mislopen. De vrouw wentelt zich in haar eenzaamheid, maar gaat al snel de straat op en loopt door nachtelijk Rotterdam. Zij
komt langs bekende plekken als Diergaarde Blijdorp en het Centraal Station. Op de Erasmusbrug komt ze tot het inzicht dat haar relatie niet alleen is vastgelopen door het wangedrag van de man, maar ook door haar eigen onvervulbare kinderwens. Het stuk eindigt als de volgende ochtend het gewone dagelijkse leven weer begint en de vrouw alle mensen naar hun werk ziet gaan. Zij keert terug naar huis en zet koffie. De vrouw besluit niet langer achter haar verlangens aan te lopen. Anders gezegd, ze stopt de strijd en vindt haar rust in de 'onthechting'.
 
Deze opvoering betreft een première, eveneens in een regie van Inna van den Hogen. Speciaal voor deze gelegenheid demonstreert geluidsontwerper Leo de Klerk (Bloomline Studio's) voor het eerst zijn revolutionaire speakersysteem.
   <
http://www.strijdenonthechting.nl> www.strijdenonthechting.nl
 
Strijd & Onthechting
door het Knuistingh Neven Ensemble
 
een productie van Stichting Nieuw Muziektheater Rotterdam
vr 25 t/m zo 27 mei, (20:30 uur, zo 15:30 uur)
Theater Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133
3014 PM Rotterdam
Kassa/reserveren 010 - 277.22.77
 <
http://www.lantaren-venster.nl> www.lantaren-venster.nl
 
RITA KNUISTINGH NEVEN (compositie / piano)

 
behaalde het solistendiploma Uitvoerend Musicus in 1988 aan het Rotterdams Conservatorium bij Michael Davidson. Zij studeerde vervolgens bij Ludmila Baslawskaya en Jan Wijn, en in New York bij Deirdre O'Donohue. Gespecialiseerd in het klassieke repertoire gaf zij solorecitals in o.a. het Concertgebouw en De Rode Hoed te Amsterdam, in De Doelen te Rotterdam en in Duitsland en België. Ook maakte zij een tournee door voormalig Joegoslavië. Hiernaast was zij werkzaam in theater- en dansproducties (o.a. Penta Theater met Piet Rogie en Paul de Jong) en begeleidde zij zangers en instrumentalisten in volksmuziek, zigeunermuziek en jazz. Zij
organiseerde concertseries en presenteerde klassieke radioprogramma's. Als componiste is zij, na incidentele lessen bij Klaas de Vries, autodidact. Sinds 1997 schrijft zij muziek voor haar muziektheatergezelschap, het Knuistingh Neven Ensemble
en voor diverse andere musici, zoals Marjanne Kweksilber en Noa Frenkel. Composities van Rita Knuistingh Neven zijn op vele plaatsen in binnen- en buitenland gespeeld (Edmonton, Canada; Greenwhich House, New York) en een aantal is inmiddels op cd
verschenen.
 
***********

Nationale Molendag, zaterdag 12 mei: Molens & Jenever in Schiedam‘FLOURPOWER! Genieten van molenproducten en jenever in een vrolijke hippiesfeer.’

In Schiedam staan de vijf grootste molens ter wereld, midden in de stad. Deze stadsmolens maalden in voorgaande eeuwen mout voor de destijds omvangrijke Schiedamse jeneverindustrie. 2007 is op landelijk niveau uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Molens’. In dit voor de molens zo bijzondere jaar zijn ook de Schiedamse molens zeker een bezoekje waard. Nationale Molendag, zaterdag 12 mei, is hiervoor een uitgelezen dag. Op die dag zijn namelijk niet alleen de molens gratis te bezichtigen, maar zijn er daarnaast diverse festiviteiten op de molenroute Vellevest, Westvest en Noordvest. Vanwege de samenhang tussen de molens en jenever doet ook het Jenevermuseum aan de Lange Haven 74 mee met een leuk en bijzonder programma.

Lekkere molenhapjes, hippies en sixtiesmuziek
Molendag staat dit jaar in het teken van de ‘FLOURPOWER’. Alles draait om de kracht van meel en molenproducten, maar ook om de vrolijke hippietijd. Op het wandeltraject van molen naar molen zijn er leuke activiteiten rond graan, meel en brood. Op terrasjes bij de molens kunt u lekkere molenpannenkoeken eten of internationale hapjes proeven op basis van brood en deegwaren. Omdat brood en graan onderdeel uitmaken van ‘de schijf van vijf’, is er ook een kleine gezondheidsmarkt op de Noordvest. Dit alles in een sfeer van ‘love, peace and happiness’, kleurige bloemdecoratie, hippieacts en sixtiesmuziek.

Poppen- en kindertheater
De muzikale aftrap van de festiviteiten wordt om 11.00 uur gegeven door de Rijnmondband bij Molen De Nieuwe Palmboom. Bij molen De Noord aan de Noordvest 38 speelt vanaf 12.00 uur de band ‘Afterbeat’ nummers van o.a. de Beatles, Stones en Jimmy Hendrix. Het swingende koor Encore wisselt hen af met flowerpowersongs en liedjes over eten. Bij molen De Walvisch op de Westvest kunt u genieten van jarenzestigmuziek van troubadour James Blank en van een doorlopende ‘hippiehappening’. Bij molen De Nieuwe Palmboom laat het Schiedamse duo ‘De Goudvissen’ van zich horen. Ook voor kinderen is er van alles te beleven, zoals poppentheater in molen De Vrijheid (Noordvest 40), kindertheater en allerlei wonderlijke spelletjes.

Grote Jeneverreünie, Drive-In Show en hitzanger Lobo 
Ook in het Jenevermuseum is het open huis. Van 12.00 – 17.00 is er een jeneverbraderie aan de voorzijde van het museum, vindt er op de kruidenzolder een Jeneverreünie plaats, zijn er op de binnenplaats activiteiten voor de kinderen en uiteraard ontbreken de diverse proeverijen op de Northwoodzaal niet. Voor een vrolijke neut op deze dag zorgt Drive-In Show DJ Foxy en DJ Robbling in het proeflokaal met oldies uit de jaren 60 en 70, met als muzikale uitsmijter de zanger LOBO die om 16.00 uur los gaat met zijn nummer 1 hit ‘The Carribbean Disco Show’. Ook zijn de bekende jenevericonen weer aanwezig: Proosje, Hulstkamp en Ouwe Duys.

Feesttreintje
Voor wie geen zin heeft om te lopen: Langs het molenparcours rijdt een feesttreintje waarmee iedereen gratis mee mag rijden. Tegen een klein bedrag kan men ook gebruik maken van de veerdienst tussen de Vismarkt en molen de Nieuwe Palmboom. Een gratis programmaboekje van molendag is vanaf maandag 7 mei af te halen op diverse locaties, waaronder bij het VVV en de receptie van het Jenevermuseum in Schiedam.

Wanneer?  : Zaterdag 12 mei van 11.00 – 17.00 uur.
Waar   : Schiedam, in en om het Jenevermuseum (Lange haven 74) en de vijf molens     (Vellevest, Westvest en Noordvest).
Jeneverreünie: zaterdag 12 mei van 12.00 – 17.00 uur in het Jenevermuseum.
Extra informatie:
www.jenevermuseum.nl
 
*********

Homerun: loop warm voor het Familiehuis!

Op 28 mei 2007 wordt, voorafgaand aan de finish van de Roparun, een familieloop georganiseerd. Het 6,5 kilometer lange traject van deze Homerun loopt over het Roparunparcours, naar de finish op de Coolsingel in Rotterdam. De start van de Homerun is op de Groene Hilledijk 299 bij het Familiehuis Daniel den Hoed in
Rotterdam. Over een aantal jaren verhuist het gespecialiseerde kankerinstituut Erasmus MC-Daniel den Hoed naar het terrein van het Erasmus MC in het centrum van Rotterdam. Natuurlijk verhuist het Familiehuis dan mee, maar daarvoor moet wel eerst een nieuw onderkomen worden gebouwd. De opbrengst van de Homerun is bestemd voor de bouw van dit nieuwe Familiehuis op het terrein van
het Erasmus MC. Het Familiehuis biedt onderdak aan kankerpatiënten en hun familie. Hiervoor ontvangt het Familiehuis geen geld van de overheid. Een kleine professionele staf en een flink aantal vrijwilligers zorgen voor de bedrijfsvoering van dit bijzondere initiatief. Iedereen die de Roparun een warm hart toedraagt, nodigen we uit mee te lopen met de Homerun: tegelijk met je sportieve prestatie lever je een heel positieve bijdrage aan de samenleving! En natuurlijk is meelopen met de Homerun ook een mooie manier om het bijzondere Roparungevoel een beetje te kunnen meebeleven.
In de nabijheid van het Familiehuis is nauwelijks parkeergelegenheid. Parkeren kan bij Ahoy Rotterdam of bij de metrostations Slinge of Zuidplein. Hiervandaan is het een klein stukje lopen naar het Familiehuis Daniel den Hoed. Tussen Ahoy en de Coolsingel is een prima metroverbinding.

***********

Op weg naar een eigen bedrijf - KvK organiseert 22 mei startersavond in Delfshaven/Lloydskwartier

Het starten van een eigen bedrijf is populair. Op dinsdag 22 mei
organiseert de Kamer van Koophandel in het Scheepvaart- en Transport College aan de Lloydstraat 300 in Rotterdam een speciale avond voor iedereen met plannen voor een eigen zaak. Hierbij ontvangt u achtergrondinformatie waarmee u uw bezoekers/lezers/luisteraars kunt informeren over deze avond.
 
http://www.kvk.nl/startersavond

**********

Lancering The RIX FoundationDe Rotterdamse spelers staan hun kapitaal af voor de stad
De Rotterdam Index
De Rotterdam Index (RIX) is een online wijkenspel waar bewoners kunnen handelen in fictieve wijkaandelen en terecht kunnen voor actuele wijkberichten.

The RIX Foundation
In april is The RIX Foundation officieel van start gegaan. The RIX
Foundation is een nieuw initiatief van een aantal spelers van De
Rotterdam Index en steunt doelen die zich inzetten voor de verbetering van het leven in Rotterdam. RIX-spelers die een kapitaal van meer dan 100.000 rixen hebben opgebouwd krijgen de mogelijkheid om een deel van hun fictieve kapitaal af te staan aan een goed doel. Het idee is dat sponsoren deze rixen kunnen omwisselen voor euro's. Elk kwartaal kiest een persoon die professioneel betrokken is bij de opbouw van Rotterdam
een goed doel. The RIX Foundation legt zelf elk kwartaal een startbedrag van EUR 250 in en zoekt vervolgens een of meerdere organisaties die dit bedrag willen aanvullen. Een sponsor kan bijvoorbeeld EUR 0,05 per rix inleggen of juist een vast bedrag doneren. De inleg en de wisselkoers worden bijgehouden op de website.

Stichting Welzijn Feijenoord
Het eerste goede doel is gekozen door Jenny Schakelaar, directeur van Vestia Rotterdam Feijenoord en betreft de activiteiten van Stichting Welzijn Feijenoord. Deze stichting heeft aandacht voor kwetsbare groepen in de deelgemeente Feijenoord, die achtergesteld zijn of dreigen te raken. RIX-spelers met een toereikend kapitaal kunnen dit eerste kwartaal hun rixen afstaan aan de activiteiten voor tieners en jongeren van het Buurthuis Plein 3 in de Afrikaanderwijk. Er wordt in overleg met de jongerenwerker van Buurthuis Plein 3 nog een specifieke bestemming gekozen.

Vestia Rotterdam Feijenoord stelt voor dit initiatief een bedrag van EUR 500 ter beschikking. Ook heeft een van de spelers inmiddels een bijdrage geleverd van EUR 100. Tezamen met het startbedrag staat de teller dan op EUR 850. Wie volgt?

30 juni zal het bedrag aan de jongerenwerker van Plein 3 worden
overhandigd. Op De Rotterdam Index zal er uitgebreid verslag worden gedaan.

**********

SPIN THE MIC!

The Dutch Rap & Beatboxbattle 2007
Op zaterdag 26 mei 2007 vindt in Waterfont Rotterdam SPIN THE MIC: the Dutch Rap & Beatbox Battle van 2007 plaats. In een spannende wedstrijd wordt in beide categorieën gestreden om de eerste plaats en een prijzenpakket t.w.v. 750 euro! Het prijzenpakket bestaat uit: geldprijs, kleding en studiotijd! Na de spannende battle sluit de spraakmakende rapper JAWAT! de avond in stijl af.

Spin the mic is een Nederlandstalige rap en beatbox wedstrijd waar 20 mc’s en 8 beatboxers zowel mannelijk als vrouwelijk, hun rap en beatbox kunsten kunnen tonen. Verdeeld in twee categorieën, namelijk rap en beatbox, nemen de deelnemers het tegen elkaar op. De mc’ers freestylen in het Nederlands en de jury maakt telkens een keuze uit de beste, totdat de winnaar overblijft. De deelnemers worden muzikaal bijgestaan door DJ Cutnice & DJ Th’Acquisition.
Hetzelfde geldt voor de categorie beatbox. Telkens nemen twee beatboxers het tegen elkaar op en de beste gaat door naar de volgende ronde. Uiteindelijk strijden twee finalisten tegen elkaar om de eerste plaats.
De aanleiding voor dit event is om het rijkelijk aanwezige rap en beatbox talent een platform te bieden waar ze hun talent kunnen tonen. Spin the mic is  voornamelijk gericht op jongeren tussen de 15 en 25 jaar, die geïntresseerd en / of bekend zijn met rap en beatbox en de hip-hop scéne.
Na afloop van Spin the mic geeft de Nederlandstalige rapper JAWAT! Een spetterende optreden. Deze avond zal worden gehost door MC GMB.
Aanvang: 20.00  / Entree: 3 euro
Locatie: Waterfront, Boompjeskade 10, Rotterdam
Binnenkort volgt meer informatie over het programma en de deelnemers. Deelnemers kunnen zich inschrijven via
www.spinthemic.com

**********

De KunstSuper is een kunstgaleriegecombineerd met een supermarkt waar
kunst 'voor de kleine beurs' in de schappen ligt.

Nog tot 2 juni te bezichtigen in de KunstSuper aan de Grote
Visserijstraat 7b Rotterdam:

XoXLaR  zijn  Hans Kok (Dubbeldam 1958) en Larisa Rezun (Odessa 1958), ze schilderen sinds 1 jaar samen. Na een aantal gezamenlijke projecten in Rotterdam, Odessa en Moskou werken en exposeren ze nu samen in het Westen en in Rusland o.a. Moskow Biennale 2007.

De serie Missin' LinX (140x190) is voor het eerst als solo-expo te zien in de vorm van 10 schilderijen. Alledaagse onderwerpen uit eigen foto-archieven worden omgetoverd tot bijzondere taferelen met
uitgesproken kleurexperimenten.

U bent van harte uitgenodigd.
contact: Frank Taal - 06 414 00 927

WWW.DEKUNSTSUPER.NL <http://www.dekunstsuper.nl>        

XoXLaR Missin' LinX Schilderijen 2006-2007
21 april t/m 2 juni


**********

MEI TUIN MAAND Zondag 6 mei gaat MEI TUIN MAAND van start. Vanaf 13 uur ben je van harte welkom om ons tuincentrum recycle style te komen bekijken. Gedurende de gehele maand mei worden tal van activiteiten georganiseerd. Actuele informatie vind je op onze site.
Aanstaande zondag opent onze permanente stekkies ruilbeurs. Neem stekkies uit je eigen tuin mee en ruil die om voor exemplaren die je in de Studio aantreft. Verbaas je voorts over de ontwerpen van (onder andere), een plantenkas op wielen, meubilair, schommels, kippenhok en schuurtjes.

We serveren zondag (kruiden)thee en brandnetelsoep.

StudioHergebruik
Coolsingel 53 Rotterdam
t: 010 4133660 / 0621217741
www.studiohergebruik.nl

**********

EERSTE NAMEN METROPOLIS ZIJN BEKEND

Wij zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor het festival op zondag 1 juli. Door het heerlijke weer lijkt de zomer al erg dichtbij, helaas is het nog even wachten voor wij in het Zuiderpark kunnen genieten van "The Best You've Never Heard of". De line-up van Metropolis krijgt al aardig vorm, de eerste bevestigde bands zijn:
Senor Coconut (DU), Datarock (NO), Junior Boys (CA), Archie Bronson Outfit (GB), The Blood Arm (US), Jay Reatard (US), The Mighty Roars (GB), Holy Fuck (CA), Tokyo Sex
Destruction (SP), The Kevin Costners (NL)

**********

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"