Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | dinsdag 16 april 2024 20:53 uur | 0 bezoekers

Mark Harbers, de nieuwe havenwethouder van Rotterdam, weet het zeker. De tweede maasvlakte komt eraan:

,,De eerste plons is volgende zomer.”



Hij oogt jong. Fris. Enthousiast. Korte zwarte stekeltjes, smetteloos pak. Mark Harbers, zevenendertig, loopt druk heen en weer vrijdagochtend, op de persbrunch van de Gemeente Rotterdam. Met iedereen die aanwezig is, maakt hij een praatje. Sinds enkele weken is hij de nieuwe wethouder Economie, Haven, Milieu. ,,Zegt maar je, hoor,” zegt Mark.

Vorige zomer nog ging hij aan de hand van Gerrit Zalm het land door, als politiek adviseur van de voormalige minister van Financiën. Tot voor kort was hij de voorzitter van de Rotterdamse fractie van de VVD, maar nu wethouder De Boer is gestopt wegens gezondheidsproblemen, heeft hij diens taken overgenomen.

De boer is een half jaar afwezig geweest. Veel lijken in de kast gevonden, of een bureau vol ongelezen dossiers?

,,Dat viel best mee hoor. Mijn collega-wethouders hebben de taken van Rolf [de Boer] grotendeels overgenomen. Wel zijn veel kleine, minder belangrijke zaken blijven liggen. Druk heb ik het dus wel.”

Lijkt me een leuk baantje, havenwethouder

,,Zeker, zeker. Veel leuker ook dan landelijke politiek. Die wordt namelijk beheerst door agenda’s vol afspraken met belangvertegenwoordigers en afgevaardigden van allerlei instanties. In de gemeentepolitiek kan ik meer met gewone mensen praten. Veel leuker.”

U wordt al herkend op straat?

,,Nou, nou, dat valt wel mee. Vrienden en bekenden weten wel dat ik nu wethouder ben.”

Beste Mark, wanneer krijgen we nu eindelijk eens die Tweede Maasvlakte?

,,Bij het bouwen van een gebouw spreken we van de eerste steen, nu van de eerste plons. Die zal in zomer 2008 zijn. De eerste basaltblokken dus, voor de aanleg van de havenuitbreiding. Het eerste schip meert 2013 af.”

Daar kan niets meer tussen komen?

,,Jawel, er loopt nog een inspraakprocedure. Belanghebbenden kunnen nog een bezwaar indienen. Ik hoop dat ze dat niet doen, zelfs met de meeste milieu-instanties hebben we al een akkoord. Alleen zijn er een paar, laat ik zeggen, hardnekkig fanatiek.

Zoals Milieudefensie?

Bijvoorbeeld. Zij zijn het niet met ons eens dat de Tweede Maasvlakte er hoe dan ook moet komen. Terwijl die enorme landaanwinning ook ruimte biedt voor extra natuur, om maar eens wat te noemen. We moeten nu wel eens Nee verkopen, werkgelegenheid gaat daardoor aan Rotterdam voorbij. Dat willen we in de toekomst niet nog eens.

Wordt het niet tijd om alvast met lobbyen voor de Derde Maasvlakte te beginnen?

Zo’n vaart zal het niet lopen. De Tweede Maasvlakte volstaat, ook bij voortdurende economische groei, zeker tot 2030.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"