Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 09:37 uur | 1 bezoekers


Lieve buren

Lees en kies

Er is haast TE veel te doen, dus probeer een keuze te maken!!!

De Glazen Kin presenteert :
Lieve Buren,
Een buurtfeestje voor iedereen

J. Klaasen van nummer 3 krijgt nieuwe buren. In zijn wijk nemen de wraakzuchtige Medea, de hippe Raponsje met haar lange vlechten en de eenzame Dracula hun intrek. Allemaal op hetzelfde moment willen zij hun verhalen vertellen. De poppenspelers doen hun uiterste best om zich aan te passen. Maar als ze zich in elkaars verhalen gaan mengen, zijn de poppen aan het dansen….
De Glazen Kin is het nieuwe gezelschap van theatermaker Daniel van den Broeke. De groep debuteerde in 2006 op Oerol met het succesvolle Tiger in the Woods. In Lieve Buren integreert de Glazen Kin op rigoureuze wijze verhalen met elkaar, in een woonwijk van poppentheaters.

Speellijst:
16 t/m 24 juni 2007 Oerol Terschelling,
05 t/m 15 juli 2007 Over het IJ Festival Amsterdam,
20 t/m 29 juli 2007 de Parade Utrecht,
16 t/m 19 augustus 2007 La Strada Bremen,
21 t/m 26 augustus 2007 Rotterdam Benthemplein.

**********CasTas

CasTas lanceert een vernieuwende lijn laptoprugzakken in  beperkte oplage. De eerste CasTas serie, vijfentwintig verschillende exemplaren, biedt professionals en studenten een exclusieve tas die waardevolle elektronica beschermt.

Iedere CasTas is een handgemaakt en genummerd unicum. CasTas wordt gemaakt van waterdicht materiaal en kan tegen een stootje. De uitneembare laptophoes met ruimte voor accessoires beschermt de laptop, de rugzak is zowel voor 15 als voor 17 beeldschermen geschikt. Door vorm en materiaal verraadt een CasTas niet dat er een laptop in zit.

Op de website www.castas.nl kan vanaf 15 mei worden ingelogd met een unieke code die zich in de tas bevindt. De nieuwe eigenaar kan zijn CasTas hier registreren en een persoonlijke  foto-met-tas uploaden. Zo ontstaat na verloop van tijd een serie tassen-met-eigenaar op de website.

CasTas wordt vanaf 15 mei 2007 o.a. verkocht via  Nieuwe Ontwerpers.nl en kost € 139,-

CasTas is een product van het jonge ontwerpersduo Sara Vrugt (modeontwerper, zie www.vrugt.com) en Casper Thomson (meubelstoffeerder).

Aan iedere CasTas is met liefde gewerkt, draag 'm met plezier!

**********
TENT.
presenteert gelijktijdig twee perspectieven op de artist-in-residence ervaring in de kunst.In WRONG TIME, WRONG PLACE is werk te zien van meer dan twintig internationale kunstenaars die momenteel in Rotterdam te gast zijn. De tentoonstelling toont tevens de grote invloed van vijf
ateliercomplexen op de dynamiek van het Rotterdamse kunstklimaat. Rotterdam kent een voor Nederland
uniek netwerk van residence-plekken, waarin vooral het artist-to-artist principe centraal staat. B.a.d, Kaus Australis, Het Wilde Weten, Duende en Kunst & Complex zijn ateliergebouwen waar locale kunstenaars werken, die tevens gastheer zijn voor buitenlandse vakgenoten. WRONG TIME, WRONG PLACE laat zich lezen als
een introductie, een voorbode, op verder werk, dat ontstaat tijdens het verblijf van de gastkunstenaars in de stad.

Een aantal kunstenaars maakt speciaal voor de presentatie nieuw werk. De tentoonstelling bevraagt de verhouding van de residence-kunstenaar tot de caleidoscopische werkelijkheid van de grootstedelijke context. Waarom is Rotterdam zo aantrekkelijk voor buitenlandse kunstenaars? En wat is het effect op de Rotterdamse
kunstgemeenschap van deze constante stroom bezoekers? Het architecten-/vormgeversduo Ooze ontwierp een
grasch grid als onderlegger van de tentoonstelling. Ooze woont en werkt in Rotterdam en was genomineerd voor de Prix de Rome Architectuur.

Parallel aan WRONG TIME, WRONG PLACE ontwikkelde gastcurator Angela Serino [IT] de presentatie
CONTEMPORARY PASSAGES. TENT. nodigt jaarlijks een jonge tentoonstellingsmaker uit om zijn of haar
visie op de functie van TENT. en het kunstklimaat van Rotterdam in een project gestalte te geven. Serino is TENT. Young Curator . CONTEMPORARY PASSAGES bestaat uit een tentoonstelling, een debat en een lmvertoning. Geïnspireerd door de artist-in-residence ervaring van het tijdelijk verblijven in een nieuwe
context, wordt de vraag gesteld hoe mobiliteit en tijdelijkheid de productie en communicatie van betekenis
beïnvloeden, waarbij de nadruk ligt op de dimensies van tijd, ruimte en plaats.

***********
POWERBOAT NIEUWSBRIEF MEI 2007:
POWERLAB
 
Vanaf mei 2007 organiseert Powerboat op elke eerste woensdag van de maand een POWERLAB in Rotterdam. Tijdens de POWERLAB avond staan onderzoek en experiment centraal. POWERLAB biedt gelegenheid om mensen uit verschillende
disciplines te ontmoeten, nieuwe ideeën te ontwikkelen, inspiratie op te doen. Op de POWERLAB avond nodigt Powerboat zowel speciale gasten en collega’s, als overig publiek uit.
 
POWERLAB #1 / Praten met je mond vol
Powerlab # 1 vond plaats op woensdag 2 mei in het Theaterverzamelgebouw De Banier. Tijdens een experimentele maaltijd heeft Powerboat met de genodigden over artistieke experimenten en experimentele artistieken in Rotterdam
gedebatteerd.
 
POWERLAB #2 / Nationaal Kampioenschap Midgetsjoelen
Powerlab #2 vindt plaats op 6 juni 2007. De avond staat in het teken van orde vs. chaos. Kan er door middel van geluid en beeld van een sjoeltoernooi een strakke choreografie van beweging, beeld een geluid komen? Iedereen kan meedoen en zich bij één van de 5 teams voegen.
 
Tijdens het toernooi vinden er interviews en gesprekken plaats. Powerboat nodigt een aantal gasten uit die bij de vijf teams worden ingedeeld. Elke gast is uitgekozen, omdat deze iets kan bijdragen aan de thema’s compositie, collectiviteit, choreografie, artistiek experiment en chaos.
 
Elke ronde wordt begeleid door elektronische composities van Ard Bit (Ard Janssen) en video van Rob Donkers en Aartcore (Aart Muis). Na afloop van het toernooi mag er vrij gesjoeld en gedanst worden.
Pak ook jij je sportschoenen en word de eerste Nederlands kampioen Midgetsjoelen!
 
Locatie: Theaterverzamelgebouw De Banier, Banierstraat 1, Rotterdam
Inloop / Opwarmen: 20.00 – 20.30 uur
Entree: sportieve € 5,00
 
Reserveren voor Powerlab #2 kan door een e-mail te sturen naar
info@powerboat.nl met het onderwerp ‘Anima Sana In Corpore Sano’.

POWERLAB #3 / Datsja.com
Powerlab #3 vindt plaats op 4 juli 2007. Powerboat gaat voor die avond een analoge website bouwen, een vrijplaats voor geïnteresseerden. In de nieuwsbrief van juni kun je daarover meer te weten komen.
 
DATSJA Speeldata Zomer 2007
 
Powerboat presenteert een beeldende theatervoorstelling die draait om macht en verantwoordelijkheid. Powerboat verleidt het publiek in een Datsja waarbinnen iedereen vrijheid en macht heeft, maar waar niemand zijn verantwoordelijkheid kan ontlopen.
 
DATSJA is meer dan alleen een theatervoorstelling; DATSJA is een avond met een mengeling van theater, beeldende kunst, muziek en oude media. Er zal gedronken worden op vriendschap, overwinning en verdriet. Alleen het publiek heeft de sleutel tot de Datsja, het buitenhuis van de vrijheid en het geluk.
 
Data:               vrijdag 29 en zaterdag 30 juni
Locatie:            Cross-over-art-space Flipside, Tarwelaan 56, Eindhoven
Aanvang:            21.00 uur
Reserveren:        
datsja@kolonne.nl
Entree:             € 5,-
 
Data:               7, 8, 14, 15 juli
Locatie:            Festival Over ’t IJ, NDSM terrein, Amsterdam
Aanvang:            om 17.00 en om 21.30 uur
Reserveren:        
www.overhetij.nl
Entree:             € 12,50 / € 11,50
 
www.powerboat-rotterdam.nl


***********

Stichting Playground *_Inschrijving StreetMasters is geopend._*

*StreetMasters 2007 trapt 24 juni af op Parkpop in Den Haag met demo's van de beste skaters en bmx' ers die Nederland rijk is. Een week later, op 30 juni, strijkt de reizende karavaan met inline skaters, bmx'ers, skateboarders, streetdancers en breakdancers neer in Rotterdam in Skatepark Westblaak. Na verschillende omzwervingen, keert ze vervolgens op 1 september weer terug in Rotterdam voor de finale van StreetMasters 2007. *

StreetMasters bestaat uit wedstrijden, demonstraties en workshops in diverse disciplines van de hedendaagse straatcultuur. Tijdens
verschillende voorronden werken de deelnemers aan de wedstrijd naar een finaleplaats toe om zo uiteindelijk kans te kunnen maken op de titel StreetMaster 2007. De finalisten nemen ter voorbereiding op de finale deel aan roadtrips (voor skaters en bmx'ers) naar België en Duitsland en aan master classes (voor streetdancers en breakdancers).
Tijdens elke voorronde en de finale zijn er workshops voor beginners in alle disciplines en verkennen professionals de uiterste grenzen van de disciplines.

StreetMasters is een waar visueel spektakel, waar de toon aangegeven wordt door jonge waaghalzen die al hun tricks uit de kast trekken om publiek en jury te behagen. De inschrijving voor deelname aan de wedstrijden en de workshops is geopend. Inschrijven kan via www.streetmasters2007.nl

**********

30 jaar Ortel Dunya Festival, 30 jaar Wereldpoëzie
Zondag 27 mei 2007, 13.00 - 20.00 uur, gratis.

In het Dunya Park bij de Euromast in RotterdamPoetry Park programma:

Het verleden begint morgenMet haar jubileumprogramma brengt het Dunya Festival een ode aan de mondiale culturele diversiteit en creativiteit. Artiesten uit alle windstreken laten zowel de kracht van culturele tradities als de uitdaging van vernieuwing zien en horen. Artiesten die gekozen zijn om de authenticiteit en zeggingskracht van hun kunst. Na 30 jaar is het Dunya Festival nog altijd een volksfeest, waarin toppers van de wereldmuziek, dans en het gesproken woord rond 50 uur programma bieden aan meer dan tweehonderdduizend bezoekers.

Het beginIn 1977 werd op de eerste dag van Poetry International poëzie gelezen bij het standbeeld van de dichter Hendrik Tollens in Het (Dunya) Park bij de Euromast. Op zondag 11 juni 1978 werd in Het (Dunya) Park het eerste Volksfeest gehouden in het kader van Poetry International. Er was één podium en het programma werd gepresenteerd door Thea en Bert Schierbeek. Het was
het eerste officiële Poetry Park festival. Dichters uit verschillende landen lazen voor uit eigen werk, er werd muziek en volksdans gepresenteerd en er was een kinderprogramma. De openingsdag van Poetry International, oftewel Poetry in het Park, groeide uit tot het grote en welbekende Dunya Festival, het best bezochte multiculturele festival van het land. De naamswisseling
vond plaats in 1995 bij de fusie van het Poetry Park Festival met het
Festival aan de Maas.

Het programma van dichters, vertellers en andere woordkunstenaars in het Dunya Festival draagt sinds enkele jaren de naam Poetry Park als hommage aan de oorsprong van het festival.

30 jaar vieringHet Poetry Park programma 2007 staat in het teken van de viering van 30 jaar festival.

De openingsact, Mambesak, muziek en dans uit West Papoea, is een hommage aan de inheemse volkeren en culturen die bedreigt worden in hun manier van leven en habitat. Cultuur als een daad van verzet.

De vertellers Guillaume Pool (Suriname), Wijnand Stomp (Nederlandse Antillen), Antonio Rocha (Brazilië / USA) en Shirine El Ansary (Egypte), zijn stuk voor stuk ware voordrachtskunstenaars met hun verhalen en tradities uit verschillende culturen. Waan je even in een andere wereld vol vertelkunst, improvisatie, humor en muziek.

Ortel Dunya Festival blikt terug op zijn ontstaansgeschiedenis met een overzicht van 30 jaar wereldpoëzie. Bas Kwakman, directeur Poetry International, neemt je mee op reis langs 30 jaar wereldpoëzie en blikt daarmee terug op de ontstaansgeschiedenis van Ortel Dunya. Hij ontvangt onder meer Martin Mooij, oprichter van Poetry International en Poetry Park Festival, de voorloper van Ortel Dunya. Mooij draagt gedichten voor uit de wereldpoëzie en opent daarmee de feestelijke poëtische marathon van dichters
uit tien verschillende landen, diverse generaties en kleurrijke stijlen.
Optredens van: Jana Beranová, Algalidi, Simon Vinkenoog, Marco Nijmeijer, Diana Ozon, Amir Afrassiabi, Halil Gür, Mustafa Stitou, Igma van Putte, Elmar Kuiper, Alfred Schaffer, Salah Hassan, Gijs ter Haar, Shay, Santios & Sniggy en De Woorddansers. De presentatie van het programma 30 jaar wereldpoëzie is handen van de dichter Erik Menkveld.

Cabaretier Jandino Asporaat, een enthousiaste, creatieve, flamboyante en warmbloedige Antilliaan staat in Poetry Park met zijn nieuwste programma Ironie en zelfspot is ook een manier om, recht door zee, naar integratie te kijken.

Het programma wordt afgerond met de stem en muziek van de Rotterdamse zangeres Frédérique Spigt. In oktober 2006 verscheen haar laatste cd Één kus, met diverse chansons die klinken als ruwe diamanten, bijzonder in hun eenvoud. Frédérique zingt zoals ze is: onstuimig, dwars en onvervalst.

**********

Zaterdag (!) 26 mei om 14.30 uur in het theater in de kelder van selexyz donner, lijnbaan 150 rotterdam:Lezen Etcetera Live 
De korte-verhalenschrijver A.L.Snijders en de romanciers Anne Provoost en A.F.Th. (van der Heijden) zijn te gast in de laatste aflevering van Lezen Etcetera Live vóór de zomerstop. In de anderhalf uur durende literaire talkshow, die plaats heeft in selexyz donner (wegens Pinksteren op een zaterdag) spreekt chef Boeken NRC
Handelsblad Pieter Steinz met de drie schrijvers over hun laatste boek en de rest van hun werk.

Op zaterdag 26 mei interviewt Pieter Steinz allereerst de ten onrechte nog niet algemeen bekende A.L. Snijders. Eind vorig jaar verscheen Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk (AfdH Uitgevers), een bundeling van ZKV's (Zeer Korte Verhalen):
briljant geschreven bespiegelingen die aanleiding geven voor een gesprek over literatuur en de herinnering, over reizen, over mensen en over leugens.
De tweede gast is Anne Provoost, die naam heeft gemaakt als schrijfster van historische jeugdromans als De roos en het het zwijn en De arkvaarders. Onlangs maakte ze haar debuut voor volwassenen met In de zon kijken (Querido), een roman
over het Australische platteland met een meisje van acht in de hoofdrol. Wat is het verschil in schrijven voor kinderen en volwassenen? Wat is de aantrekkingskracht van Australië op een Vlaamse schrijver?

Ten slotte in Lezen Etcetera Live een gesprek met A.F.Th. (van der Heijden). Twee maanden geleden verscheen van hem Het schervengericht (Querido), het tweede deel in zijn ambitieuze Movo-cyclus. Pieter Steinz zal met A.F.Th. onder meer praten over de
locatie van de 1000 pagina's tellende roman, en over de verhouding tussen leven en schrijven in de breedte.
De entree bedraagt 5 euro. svp reserveren via de afdeling Nederlandse Literatuur,
nederlands.donner@selexyz.nl <mailto:nederlands.donner@selexyz.nl>

**********

31 mei is de premièreavond van de muzikale documentaire Beats Van De Binnenweg in de Rotterdamse Artotheek.

Rotterdam is het Mekka van elektronische dancemuziek. In de documentaire staat de zoektocht naar de sound van Rotterdam centraal. De rode draad in het verhaal is de muzikale levensader, de Nieuwe Binnenweg. Naast deze premièreavond wordt overdag een minifestival op de Nieuwe Binnenweg georganiseerd met medewerking van enkele platenzaken.

Detroit heeft techno, Chicago wordt geassocieerd met house en dichterbij bestaat er ook zoiets als een Berlijnse sound. Heeft Rotterdam, mede door al de dj’s, producers, labels en platenzaken die hier gevestigd zijn, dan ook een eigen specifieke sound? Dit is wat Tenny Tenzer zich afvraagt in zijn afstudeerdocumentaire De Beats Van De Binnenweg.
Zijn zoektocht leidt hem van Clone via Basic Beat met een uitstapje naar de Basement van Nighttown tot Mid-Town. Tot de geïnterviewden behoren: Serge, Alden Tyrell, Joris Voorn, Joachim, Ronald Molendijk, Ferry Corsten, Benny Rodrigues, Michel de Hey, Secret Cinema, Speedy J en Paul Elstak.

Dagprogramma
Het 25-jarig bestaan van de Artotheek en de première zijn een goede aanleiding om een minifestival te organiseren onder de naam Beats Van De Binnenweg. ’s Middags vormen de platenzaken Clone, Basic Beat en Underground Movement een expositieruimte voor jonge creatieve Rotterdammers. Het is een pilot-editie om goodwill te creëren voor volgende jaren. Het uiteindelijke doel is een jaarlijks terugkerend festival op de Nieuwe Binnenweg waar een kruisbestuiving plaatsvindt van verschillende muzikale genres en beeldende kunst.

Avondprogramma
De gehele dag is de Artotheek het kloppende hart van Beats Van De Binnenweg. Diverse geluidsinstallaties worden geplaatst waar bezoekers interactief mee kunnen doen. Later op de avond verzorgen bekende en minder bekende dj’s de muzikale omlijsting. Om de avond een verassende twist te geven, zijn zij gevraagd een set te geven die we niet van ze gewend zijn. Denk aan hardcoregodfather Paul Elstak met een disco/elektroset en techno-icoon Michel de Hey met een discoset.

Voor info, een lijst van deelnemers en tijdschema kunt u terecht op www.soundport.nl, www.beatsvandebinnenweg.com of www.beatsvandebinnenweg.hyves.nl.

**********

 *Selectie bands MTR-X-Perience bekend. Voorronden starten  donderdag 24 mei.*De aanmeldingen voor *Metropolis X-Perience* (powered by Vestia) waren overweldigend.

Tijdens de voorronden en de finale staat de jury staat onder leiding
van *Marguerite Melchers*, voormalig artistiek directeur van Metropolis en oud-programmeur van o.a. Nighttown en Rotown.

De uiteindelijke winnaar van MTR-X-Perience mag voor de tienduizenden bezoekers van Metropolis op 1 juli 2007 laten zien en horen waarom zij door een professionele jury zijn benoemd tot de winnaars. Een unieke kans voor jonge muzikanten!

De voorrondes worden bijgestaan door erkend Rotterdams talent als *Big Tim* van *VSOP*, *Janneke* van *The Riplets* en *Mike* van *Redrumsquad*.

*_Voorronden_
Donderdag 24 mei -* Albeda college - Aleyda van Raephorstlaan 245 -
Rotterdam
*Vrijdag 25 mei *- Albeda college -- Rosestraat 1101/1103 - Rotterdam
*Woendag 30 mei  - *Albeda college - Sportlaan 90 - Rotterdam
*Donderdag 7 juni  - *Zadkine college - Posweg 3 - Hoogvliet
*Vrijdag 8 juni - *De HofpleinBogen - Katshoek 29 - Rotterdam

*AANVANG : 19.30 uur
Entree gratis*

*_Finale_
Zondag 10 juni* -- Waterfront -- Boompjeskade 15 - Rotterdam
*AANVANG: 20.00 uur
Entree gratis*

**********

BRICK: THE EXHIBITION

Een must voor elke design-, architectuur en kunstliefhebber!

brick: the exhibition is een unieke tentoonstelling waarin de huid van het gebouw centraal staat. de gevel van de toekomst krijgt een fris en nieuw gezicht met de inbreng van architecten, ontwerpers en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland. zij lieten inspireren door het meest vanzelfsprekende bouwmateriaal dat ons land kent: de baksteen. de resultaten zijn zo divers als de deelnemers zelf en
getuigen van zowel intensief vormonderzoek, de zoektocht naar nieuwe functionaliteit van de baksteen als een artistieke benadering van het materiaal.

speciaal voor brick: the exhibition ontwierp Kiki van Eijk een spectaculair tapijt van bakstenen in allerlei kleuren en maten uit de omvangrijke collectie van wienerberger: een lust voor het oog! en allemaal te zien binnen de muren van het grootste architectonische monument van Rotterdam: het groot handelsgebouw.

 met in de tentoonstelling een boekhandel, een bioscoop en een cafe is de tentoonstelling een goede start en / of eindpunt van een architectonisch dagje Rotterdam!

brick: the exhibition is een pareltje in het grootse aanbod van Rotterdam 2007, city of architecture.

brick: architectuurcafé

iedere vrijdagmiddag in de periode van 25 mei - 1 juli van 16.00 tot 18.00 uur organiseert het .ekwc binnen brick: the exhibition het brick: architectuurcafé. er wordt met verschillende, interessante partijen samengewerkt aan de programmering.
elke week weer een andere host, die zorgt voor een inspirerende middag voor architecten, ontwerpers en kunstenaars, bedrijven en instellingen. en elke vrijdagmiddag is weer anders, maar altijd passend binnen het thema architectuur.

het programma voor het architectuurcafé:25 mei - 'the intelligent wall' door de tu delft, afdeling [nog in te vullen]1 juni - 'de rol van architectuurmusea in nederland' door museum hilversum8 juni -  'the village office, kantoorinrichting van samas'15 juni - 'mix & match dating show' door het .ekwc i.s.m. het sandberg instituut, bno en bna22 juni - 'het kantoor in de toekomst' door samas29 juni - 'who's the greatest' door het .ekwc i.s.m. nai publishershet programma is nog onder voorbehoud, voor actuele informatie kijkt u op www.ekwc.nl de toegang is gratis, u bent van harte welkom!
 
**********

Dunya Festival in teken van discriminatie in NederlandAmnesty in actie tegen discriminatie

Op zondag 27 mei maakt Amnesty International, samen met de bezoekers van het Ortel Dunya Festival in Rotterdam, lawaai tegen discriminatie. Onder leiding van diverse bekende Nederlanders rond vijf podia in het Euromastpark zorgen de verwachte 220.000 bezoekers voor een spectaculaire lawaai-wave: Rotterdam zal horen hoeveel mensen er tegen discriminatie zijn.  De actie past in de landelijke campagne ?Make Some Noise Against Discrimination? van Amnesty International. Met het programma van zijn 30ste editie brengt het Dunya Festival een ode aan de culturele diversiteit. Meer dan ooit tracht het festival een weerspiegeling te zijn van de zich globaliserende wereld en onze multiculturele samenleving. De anti-discriminatiecampagne van Amnesty past goed bij deze visie. Amnesty organiseert op deze dag een aantal activiteiten waarmee zij aandacht vraagt voor discriminatie in Nederland.

Noise
Quintis Ristie (presentator/ acteur), Joris Lutz (acteur), Guilly Koster
(presentator/documentairemaker/schrijver), Franklin Plet alias Woodini (leadzanger van de reggaeband Equal) en andere bekende Nederlanders die Rotterdam een warm hart toe dragen, nodigen namens Amnesty het publiek, jaarlijks gemiddeld zo?n 230.000 bezoekers, uit om een minuut lang zo luidruchtig mogelijk te applaudisseren voor Dunya (=wereld) en brengen
daarmee via de vijf podia een wave van lawaai teweeg tegen discriminatie in Nederland.

Interactie:
van 13.00uur t/m 18.00 uur, inclusief bovengenoemd sprankelend gesprek in de tent (14-15 uur), spel, stand en petities tekenen
Lokatie: Plein van de Solidariteit, Park bij de Euromast, Rotterdam.

Applauswave:
Vanaf vijf podia, Park bij de Euromast Rotterdam:

**********

*X-Posure Rotterdam
Eerste deelnemende acts zijn bekend*

*Inschrijving is nog open*

Jongeren die dromen van een carrière in de muziek, op het toneel, in de musicalwereld of als danser kunnen op het podium van *X-Posure
Rotterdam* hun dromen misschien wel waar maken. X-Posure Rotterdam is een talentenjacht bestaande uit 3 voorrondes en één grote finale. De eerste deelnemende acts zijn geselecteerd.

In de 1^e voorronde staan op het podium: *Eclipse* (pop), *No Fantasy* (hiphop dance) *One Lyrical Connection* (rap), *Pokerface* (rap), *Daniël Hoes* (rap), *R-N-B ZOU*-*TUIG* (rap),* DyluGy* (r&b, hiphop) en *Gerard* (cabaret). Voor de 2^e voorronde zijn tot nu toe 2 acts geselecteerd: *Lange Knie* (rap),* *en* Angelo *(rap). Voor de 3^e voorronde is al één act geselecteerd: *The Basily Boys* (gipsy jazz).

Er kunnen nog verschillende acts deelnemen. De inschrijving voor de 2^e en 3^e voorronde is open tot 8 juni. Voor de 1^e voorronde sluit de inschrijving op 30 mei.

Jongeren die na de voorronden doordringen tot de finale krijgen
*coaching* van een professional uit het werkveld. Deze professional
mogen de jongeren zelf kiezen. Zo kreeg beatboxer Ronaldo, winnaar van X-Posure Vlaardingen in 2006, de kans om te werken met MC Aldrin. Een bekende band kan wellicht helpen met het verbeteren van een eigen nummer, terwijl een musicalster tips kan geven over het verbeteren van de zang en uitstraling op het podium.

Deelname aan het *XP-JongerenPersbureau* en het*
XP-JongerenOrganisatieBureau* is ook nog mogelijk. Het
JongerenPersBureau maakt een website met dat wat de hedendaagse versie van een krant is in combinatie met een dagboek: deelnemers maken een eigen blog, over X-Posure en alles wat daarmee te maken heeft.

Het *XP-JongerenOrganisatieBureau* is opgericht voor jongeren die mee willen helpen aan een evenement. Zij krijgen de kans te assisteren achter en voor de schermen bij Theater Zuidplein en andere gebouwen en organisaties tijdens X-Posure. Hierbij valt te denken aan de artiesten-en medewerkerscatering, de techniek tijdens het evenement en het maken van een draaiboek.

Op *www.x-posurerotterdam.nl *kunnen acts zich opgeven voor de
*voorrondes*, waar zij hun eigen nummer, een raptekst, dans,
modeontwerp, stand-up comedy act of theateract kunnen presenteren aan een professionele jury. Opgeven voor het XP-Organisatiebureau en het XP-Persbureau kan ook via de website.**

*Data:
1 juni 2007               1^e voorronde X-Posure      *LCC Larenkamp
(Slinge 303 Rotterdam)**
*10 juni 2007             2^e voorronde X-Posure      *LCC Lombardijen
(Menanderstraat 89 Rotterdam)
*15 juni 2007             3^e voorronde X-Posure      *LCC 't Klooster
(Afrikaanderplein 7 Rotterdam)**
*8 juli 2007                 finale X-Posure                   *Theater
Zuidplein (Zuidplein 60-64 Rotterdam)

***********

Dizkuzz in Waterfront, RotterdamEffectief netwerken
VR 08.06

In deze Dizkuzz krijg je antwoord op vragen
als: Wat is netwerken, wat is het nut ervan en natuurlijk: hoe doe je dat? Want hoe leg je nu eigenlijk een netwerk aan en hoe breid je het uit? Hoe leer je de juiste mensen kennen en hoe zet je dat netwerk vervolgens succesvol in? In deze discussie vier panelleden die je uitleg geven over het nut van netwerken en de
kracht ervan.

Vereniging Dizkuzz produceert forumdiscussies met en
over de muziekbizz onder de naam Dizkuzz. Deze vinden plaats in verschillende popzalen en op festivals/evenementen. Dizkuzz is vooral interessant voor muzikanten en mensen die in de muziekbranche willen werken (of daarin al werkzaam zijn). Dat kunnen dus ook bijvoorbeeld studenten CMV, HKU,
Conservatorium, ROC, Rockacademie of nog anders zijn. Onderwerp van gesprek is steeds wisselend, maar wordt van te voren aangekondigd. In het panel nemen altijd deskundigen uit de muziekbizz plaats die veel over dat bepaalde thema
kunnen vertellen. Het panel dat spreekt over effectief netwerken bestaat uit:
* Donica Buisman is projectmanager in
de culturele sector. Ze studeerde Communicatiewetenschap aan de UvA en haalde vervolgens een propedeuse in Film- en televisiewetenschap en een minor in Cultuurbeleid - en management. Ze heeft voor diverse commerciële en gesubsidieerde festivals, evenementen en organisaties gewerkt. Zo'n drie jaar
lang is ze manager geweest bij Nighttown. Ze heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en managen van projecten en het schrijven van adviezen binnen grootstedelijke jongerencultuur.
* Henk Koolen is programma-maker bij
het Haagse Paard van Troje en daar verantwoordelijk voor onder meer de nachtprogrammering (waarvoor het Paard van Troje in 2005 Revu's Nachttempel won) en een aantal festivals als State-X New Forms en Berlin Ruft An. Daarnaast is hij actief als DJ (Sir Djuke, DJ Stamppod e.a.), als presentator (Lowlands,
Koninginnenach, etc.) en als columnist (Speaker, Puur Gelul etc.).
*
Utrechter Ingmar Griffioen is nu ruim acht jaar werkzaam in de muziekjournalistiek. De freelance popjournalist begon tijdens zijn studie Journalistiek met recenseren voor een provinciaal
popmagazine, deed twee jaar publiciteit voor poppodium EKKO, werkt sinds eind 2000 freelance voor het (AD/) Utrechts Nieuwsblad en publiceert ook in Fret en NL30. Na twee jaar als schrijver en eindredacteur bij de website 3VOOR12/Utrecht, werkt hij nu fulltime als hoofdredacteur van MusicFromNL.
*
Esther Lubberding is hoofd
publiciteit &amp; marketing bij poppodium Ekko. Zij vervulde dezelfde functie bij podia als De Boerderij en De Vloer. Tevens verzorgde zij op projectbasis de publiciteit voor o.a. Het Nederlands Film Festival en het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Gespreksleider van de avond is Evelyne
Leveke (Het Monumentale).

Aanvang: 19.30 uur – Zaal open: 19.15 uur
Toegang
GRATIS - Reserveren aanbevolen!:
info@dizkuzz.nl - www.dizkuzz.nl -www.myspace.com/dizkuzz
Na afloop gratis toegang tot: Happy
Avenue

Dizkuzz wordt mogelijk gemaakt door Stichting
Norma. Met dank aan MusicFrom.nl en Kink FM.

**********

CONFETTI presenteert:KansArm, KansRijk: Wie of Wat bepalen je kansen?

Dinsdag 29 mei, 20.00 uur, gratis, Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam

Wanneer er gesproken wordt over jongeren gaat het dikwijls over allochtone jongeren en hun problemen. Zowel in de media als in de politiek rolt men over elkaar heen om de problemen te benoemen en oplossingen aan te dragen. Tekenend voor het gevoel van urgentie is natuurlijk de aanstelling van een jongerenminister. Jongerenproblematiek wordt veelal gekoppeld aan de culturele en religieuze achtergrond van de ‘probleemjongeren’ en de kreet integratie wordt aangedragen als de magische oplossing. De vraag is echter of de politiek zich niet eerst zou moeten concentreren op de sociaal-economische integratie van jongeren met een allochtone achtergrond voordat men zich druk gaat maken over de vermeende noodzaak van culturele integratie?

Een gesprek onder leiding van Andrew Makkinga met: Theo Cornelissen, fractievoorzitter SP Rotterdam; Khadija Arib, PvdA-Tweede-Kamerlid; Jan Buijze, Welzijnsorganisatie Doenja Dienstverlening; Hassan Bahara, schrijver; Said Kasmi, politicoloog en stafmedewerker Stichting Radar en Aetzel Griffioen, politiek filosoof en kraker.

Jongeren en problemen lijken door de geschiedenis heen altijd hand-in-hand te zijn gegaan. Dit is wellicht logisch omdat iedere nieuwe generatie op zoek is naar een plek in de samenleving. Elke nieuwe aanwas heeft zo zijn eigen problemen en ook krijgt iedere nieuwe generatie bepaalde etiketten opgeplakt en wordt geconfronteerd met voor die tijd kenmerkende stereotyperingen. Dit geldt ook voor de jongeren van nu. Menigeen verklaart de huidige jongerenproblematiek door te wijzen op cultuur, migratie, aanpassing, etc. Echter, de sociaal-economische omstandigheden waarin jongeren opgroeien lijken grotendeels te worden vergeten, terwijl deze van grote invloed zijn op de opvoeding en het gedrag. Daarnaast blijkt dat deze verregaande consequenties hebben voor de verdere levensloop. Er dreigt een scheiding te ontstaan tussen kansarme en kansrijke jongeren die niet alleen geografisch is, maar tevens langs etnische lijnen loopt. Er ontwikkelt zich een etnische onderklasse waardoor veel immigranten en hun kinderen nog verder dreigen te marginaliseren. Dit perspectief is vaak benadrukt door de Rotterdamse SP-fractieleider Theo Cornelissen.

Vertroetelen
In dit debat wordt de vraag gesteld of de politiek zich niet eerst zou moeten concentreren op de sociaal-economische integratie van jongeren met een allochtone achtergrond voordat men zich druk gaat maken over de vermeende noodzaak van culturele integratie. Zouden gelijke sociaal-economische kansen niet bij uitstek een voorwaarde zijn om goed te kunnen integreren? Is het niet de taak van de politiek de juiste voorwaarden te creëren om economische discriminatie tegen te gaan en gelijke kansen op de arbeidsmarkt te scheppen? Of zijn we nu weer te veel aan het pamperen en vertroetelen en moeten jongeren, zowel allochtoon als autochtoon, gewoon zelf hun schouders eronder zetten en hun eigen kansen creëren om zo de overgang te maken van kansarm naar kansrijk. In dit debat buigen de panelleden zich over dit andere perspectief in de hoop dat deze benadering wél de nodige oplossingen biedt.

CONFETTI wil en is:
CONFETTI geeft met oog voor de dialoog in de debatten, een podium aan dat wat gezegd moet worden. De redactie laat het niet alleen bij een stevige discussie, maar wil de uitkomsten en bevindingen doorgeven aan de politiek en maatschappelijke instanties, zodat er daadwerkelijk iets gebeurt met de stem van het jonge publiek. De redactie bestaat uit Jacqueline Boer, Marco Edink, Tina Rahimy, Mohammed Menouar, Fatima Lamkharrat en Rineke Kraaij.

Datum : Dinsdag 17 april 2007
Plaats : Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam
Aanvang : 20.00 uur
Toegang : Gratis
Reserveren : verplicht, via
www.rrkc.nl of (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rrkc@rrkc.nl
Informatie : www.rrkc.nl of (010) 433 58 33

**********

Karl Noten op Free Your Mind FestivalMuzikale ochtendgymnastiek tijdens Nederland In Beweging Met Mesjokke

Op zaterdag 2 juni strijkt FCA neer aan de oevers van de Arnhemse Rijn voor weer een veelbelovende editie van Free Your Mind (FYM) festival. En dat ligt zeker niet alleen aan de muzikale line-up! Traditiegetrouw is namelijk ieder evenement opgesierd met een aantal bijzondere ludieke acties. Dit jaar worden de vroege vogels getrakteerd op een spetterend ochtendmatinée bij
MONO onder de John Frost Bridge, genaamd Nederland In Beweging Met Mesjokke.Danceminnend Nederland, maak je borst nat voor een uniek gastoptreden van ?s Neerlands bekendste fitnessgoeroe Karl Noten!

Dance en gymnastiek vertonen veel overeenkomsten. Dat ondervonden Mesjokke deejays Aron Friedman en Brent Roozendaal laatst in de sportschool, na een zwaar weekend feesten. Eigenlijk zou het andersom moeten zijn, bedachten ze: eerst een workout, en dàn pas dansen. Onder het motto ‘Een zieke geest in
een gezond lichaam? bedachten zij een muzikaal programma voor de dance diehard, die op gezonde wijze zijn festival wil inluiden. Het enige wat zij nog misten was de juiste ambassadeur om hun aanstekelijke dancebeats te voorzien van gymnastische choreografie. En wie anders dan Karl Noten was de
aangewezen persoon voor deze taak? De presentator van ?s lands populairste fitnessprogramma Nederland In Beweging brengt immers iedere werkdag massa?s mensen van alle leeftijden op de been. Die draait zijn hand niet om voor een paar duizend jongelui op Free Your Mind.

Karl Noten was meteen enthousiast over het idee, want hij bezoekt zelf ook graag een festival op zijn tijd. Speciaal voor FYM heeft hij dan ook een trainingsprogramma ontwikkeld, dat helemaal is afgestemd op de behoeften van de doorgewinterde dansfreak. Zijn uitdagende workout is een aanrader voor iedere FYM bezoeker. Het is immers statistisch bewezen dat ochtendgymnastiek
zowel uithoudingsvermogen als spiersouplesse bevordert ? en laat dat nu juist de twee belangrijkste ingrediënten zijn voor een pijnloze
dansmarathon! Met Karl en Mesjokke in de morgen kun je tot ver na
zonsondergang doorspringen, zonder het de volgende dag op je bord te krijgen. De organisatie raadt dan ook iedereen aan om voor 12 uur naar het festivalterrein te komen. Trek dat joggingpak aan, strek die spieren en loop je warm voor een zinderende ochtend vol muzikale en fysieke hoogstandjes tijdens het spannendste sportspektakel van het jaar.

Website Karel Noten: http://www.karlnoten.nl
Myspace Mesjokke: http://www.myspace.com/mesjokke
Website Free Your Mind: http://www.freeyourmindfestival.nl

**********

Aan het einde van de regenboog terug in het oude Luxor Theater

Op zaterdag 3 februari j.l. beleefde de toneelproductie Aan het einde van de regenboog haar Nederlandse première in Rotterdam. Na een succesvolle tour langs de Nederlandse theaters komen Simone Kleinsma, Kees Boot en Paul de Leeuw terug naar het oude Luxor Theater om de laatste voorstellingen te spelen en wel op zaterdag 23, zondag 24 en donderdag 28 tot en met zaterdag 30 juni.

In Aan het einde van de regenboog schildert schrijver Peter Quilter een intrigerend, ontluisterend en soms zeer geestig portret van een vrouw dat geïnspireerd is op Judy Garland in de nadagen van haar leven. Simone Kleinsma speelt en zingt op geheel eigen wijze Judy, niet als imitatie maar als echo van een vervlogen mythe. Kees Boot
speelt Mickey, haar verloofde en manager en Paul de Leeuw kruipt in de huid van Anthony, Judy’s toegewijde pianist. Ondersteund door een live combo passeren bekende songs van Garland zoals Come Rain or Come Shine en uiteraard Somewhere over the
Rainbow voor de laatste keer de revue in het oude Luxor Theater.

Persreacties:NRC Handelsblad: “Kleinsma torent…boven zichzelf uit”Volkskrant: “Kleinsma passievolle Garland”          “Paul de Leeuw ontroerd” ”Onvergetelijk!”

 Za 23, zo 24 en do 28 t/m za 30 juni 2007Aanvang: 20.00 uur (zo 24 juni om 14.00)Prijs: € 32,50 / € 29,50Kaarten zijn te reserveren via www.luxortheater.nl of via 010 – 484 33 33.De kassa is geopend van maandag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

 

***********

Verhalen in Verborgen Tuinen

Op zondag 10 juni kunt u, tijdens het Verborgen Tuinen weekend, in vier tuinen luisteren naar verhalen met een groene knipoog, verteld door de vertellers van Verhalenderwijs, het multiculturele vertelproject voor senioren. De verhalen worden verteld tussen 13.00 en 15.30 uur.
De vertellers zijn afkomstig uit Suriname, Nederland,
Kaapverdië enTurkije.

Verborgen Tuinen vindt plaats op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10
juni. Gedurende deze dagen zijn er negentig tuinen geopend, van 10.30 uur tot 16.30 uur. Daarnaast zijn een aantal volkstuincomplexen, botanische tuinen en heemtuinen in het programma opgenomen.
Een tuinengids waarin de vier routes vermeld staan met programma,
plattegronden en beschrijving van routes en tuinen is verkrijgbaar voor
€ 7,50. Entreebewijzen voor drie dagen kosten € 5,- per persoon. Alle
toegangsbewijzen zijn gedurende het gehele weekend geldig.
Meer informatie over Verborgen Tuinen is te vinden op
www.verborgentuinen.nl.

De vertellers van Verhalenderwijs vertellen hun verhalen op de volgende routes:

Route 1: Centrum (tuin nr. 20, De Speeldernis)
Route 2: Hillegersberg (tuin nr. 13, Plaswijckpark)
Route 3: Kralingen (tuin nr. 12, Botanische tuin  )
Route 4: Rotterdam Zuid (tuin nr. 11, educatieve tuin De Enk)

Het project Verhalenderwijs is een samenwerkingsverband van Pluspunt en COS Rijnmond & Midden Holland.

**********

38e Poetry International Festival van start op 16 juniWaanzin en melancholie, poëzie uit de Kaukasus, grote namen en jong talent

Met ‘Van adelborst tot zwijmelgeest’, waarin festivaldichters hun favoriete woord bezingen, gaat op zaterdag 16 juni het 38e Poetry International Festival van start. Het thema van dit festival is 'Poëzie, waanzin en melancholie'. Dat thema komt tot uiting in voordrachten, lezingen, discussies en films. Onderstaand een beknopte
uiteenzetting van het programma.

 *        Naast veel nieuw en jong talent, waaronder Ye Mimi uit Taiwan en Danie Marais uit Zuid-Afrika, uiteraard ook grote namen waaronder Yves Bonnefoy uit Frankrijk, Nuno Júdice uit Portugal en Lennart Sjögren uit Zweden.
*        Aandacht voor poëzie uit de Kaukasus met dichters uit Georgië, Armenië en Azerbeidzjan.
*        Lezing van Menno Wigman naar aanleiding van zijn verblijf als 'artist in residence' in de psychiatrische kliniek in Den Dolder.
*        Lezing van Jan Lauwereyns over 'de verschillende manieren waarop de hersenen toegang krijgen tot het onbegrensd spirituele (...)', aansluitend een gesprek met Anna Enquist.
*        Poetry specials over Hans Vlek en over Sylvia Plath.
*        De C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie en de Brockway Prize voor poëzievertalers uit het Nederlands.
*        Live-streaming en PODcasting op Poetry International Web, het internationale online poëziemagazine op
www.poetryinternational.org
<http://www.poetryinternational.org/> .
*        ‘Daar komen die mannen met witte jassen hoera’, poëzietheater van Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam met studenten van de Toneelschool Arnhem. 
*        Installaties, performance en expositie van beeldend kunstenaars, waaronder Hooykaas/Stansfield en Kamiel Verschuren.
*        Op vier festivaldagen is er een filmzaaltje ingericht waarin aan de festivalthema’s gerelateerde films worden vertoond.
*        Iedere avond muziek, waaronder Jan Rot, Rice4all en Va Fan Fahre.

Tijdens de optredens van de dichters worden de vertalingen simultaan geprojecteerd. Van alle festivaldichters wordt een aantal naar het Nederlands vertaalde gedichten opgenomen in de bloemlezing Hotel Parnassus (De Arbeiderspers). Van alle dichters is op het festival een vertaalbundels (Nederlands en Engels) te koop met de op het festival voorgedragen gedichten, plus vertaling.

Data: 16 t/m 22 juni 2007, plaats: Rotterdamse Schouwburg, aanvang: 16.00 / 20.00 / 21.30 uur, entree: € 12.50 /10.00, passe-partout: € 47.50/37.50

 De gratis programmakrant kunt u aanvragen via programmakrant@poetry.nl
<mailto:programmakrant@poetry.nl>  of via telefoonnummer 010 - 282 27 77. Het
programma is ook beschikbaar via
www.poetry.nl <http://www.poetry.nl/

 **********

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"