Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | zondag 5 mei 2024 01:50 uur | 0 bezoekers

Licht in de duisternis

Ik wilde het laten rusten, stom artikel over Irak gebaseerd op gebakken lucht, zo hield ik mijzelf voor.

Licht in de duisternis

Enkele maanden geleden las ik in Dudok het weekblad Elsevier.
Ik wilde het laten rusten, stom artikel over Irak gebaseerd op gebakken lucht, zo hield ik mijzelf voor.

Het bleef mij bezighouden, in Dudok maakte ik er wat aantekeningen van, van aantekeningen kwamen columns en van een uiteindelijke column kwam niets terecht.
Ik wilde het hier niet over hebben.

Iedere dag Irak. Het journaal, in de kranten, op internet en waar niet nog meer. Ik was het zat, maar Arno Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, heeft mij toch over de streep weten te krijgen. Uiteraard niet persoonlijk, maar door zijn Non Solus van de editie welke ik op dat moment las.

Hij is tegen het onderzoek van Nederlandse deelname aan Irak en vraagt zich af als zo’n onderzoek er wel komt wat voor betekenis de dan VN nog heeft “wat dacht u van Vrijwel Niets”.

De heer Joustra had het over de niet ondertekende adhesiebetuiging en beweerde dat Nederland geen cent heeft bijgedragen.
Absoluut niet waar. Hoe het met de adhesiebetuiging zit weet ik niet, maar Nederland heeft wel degelijk geld uitgetrokken voor de oorlog in Irak.
Misschien niet door met grote bedragen te smijten, maar indirect wel door militairen te leveren. Het zijn jongens en meiden waar ik groot respect voor heb, maar je dacht toch niet dat ze zich voor niets overhoop laten schieten. Troepen kosten geld, geld komt bij de burger vandaan dus daardoor hebben wij allen indirect bloed aan onze handen.
Wij hebben dus wel degelijk het recht te weten wat er gebeurd is in Irak en vooral het recht te weten waarom onze premier ons destijds de oorlog in heeft geloosd.

Wat de heer Joustra verder zegt is niet belangrijk, hij is zo rechts als Verdonk en daar heeft hij zowel Elsevier als zijn werknemers mee.
Belangrijker is zijn verwijzing naar het artikel welke mij al maanden in zijn greep houdt.
De heer Joustra verwijst naar een artikel genaamd “Licht in de duisternis”.

Als je dit artikel leest lijkt het alsof alles over Irak opgeblazen is, dat alle verhalen uit de duim gezogen zijn en de beelden van de aanslagen opgenomen zijn in een studio in Hollywood.

Licht in de duisternis begon over een onderzoek/enquête van de internationale media waaronder de Britse BBC, een pessimistisch onderzoek.
Een ander onderzoek daarentegen “uitgevoerd door het Britse bureau Opinion Research Business” is het grootste onderzoek met een uitkomst om happy van te worden.

Het grootste onderzoek welke gefinancierd is door het Britse bureau zelf.
Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Ik zou dan graag willen weten wie zij allemaal als bron gebruikt hebben, waar ze deze hebben gehouden, in wat voor periode ze de enquêtes hebben gehouden, wat voor leeftijd de geënquêteerden hebben, wat hun burgerlijke staat is, geslacht, sociale klasse, waarom de uitkomst van hun onderzoek wel positief etc..

In het artikel staat dat 1 op de 4 Irakese volwassenen een verwant heeft die de afgelopen drie jaar werd vermoord, terwijl 23 procent van de inwoners van Bagdad te maken kreeg met ontvoering, ook vindt SLECHTS een kwart van de ondervraagden dat er een burgeroorlog woedt en denkt 1 op de 2 (50%) dat het in Irak beter zal worden als de coalitietroepen weg zullen gaan.

Irak telt ongeveer tussen de zevenentwintig á achtentwintigmiljoen inwoners en Bagdad heeft ongeveer tussen de vier á vijfmiljoen inwoners.
Het gaat dus om heel, heel, heel veel mensen.
Ik zou graag willen weten hoeveel volwassenen Irak telt en vanaf welke leeftijd Iraki’s volwassen zijn volgens de wet.


Ik wil een klein deel van dit artikel citeren: “Ook de Amerikaanse bevelhebber in Irak David Petraeus, heeft zich voorzichtig optimistisch uitgelaten over de situatie.
Volgens hem woorden met het nieuwe veiligheidsplan voor Bagdad, waar vijf nieuwe brigades worden ingezet, goede resultaten geboekt. Het geweld in de hoofdstad, hoe omvangrijk het ook nog steeds is, nam in de periode medio februari tot half maart af. Het aantal aanslagen met autobommen daalde van 56 naar 36, terwijl aanvallen met raketten tot de helft werden teruggebracht. Het aantal door geweld omgekomen burgers daalde van 1440 naar 265.”

Het is nu medio juni en ik mag volgens mij wel zeggen dat ze het ruimschoots hebben ingehaald.
Overigens hoop ik goed gelezen te hebben dat het slechts over Bagdad ging, hoe was het elders in het land gedurende de “rust”maand?

Er zijn nu ongeveer 3454 Amerikaanse militairen gedood en ongeveer “minimale schatting” 655.000 Irakezen.

Waar twee gebouwen, 2973 doden,  aantal uitvoerende terroristen, één bebaarde aap, een oorlogszuchtige maniak en leiders met zwakke knieën wel niet goed voor zijn hé.


Slaap lekker



Karim Khaoiri

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"