Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 08:17 uur | 1 bezoekers

Tolken

Een blik op de vluchtenlingenpolitiek door Anita Boontjes

Samen met een vriend, die net zo veel van toneel houdt als ik, ben ik naar “Tolken” geweest. Deze toneelvoorstelling gaat over een vluchteling, Mombaka,  die asiel wil aanvragen in Belgie. Dat lukt niet omdat er te weinig bewijzen zijn over de situatie aan zijn thuisfront. Vervolgens raakt Mombaka betrokken bij een uitbraak van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij raakt bevriend met een schrijver die een boek wil schrijven over zijn verleden. Met behulp van de schrijver en een nieuwslezeres probeert hij opnieuw asiel aan te vragen. Hiervoor neemt hij hen beiden mee op een tocht door zijn verleden waarbij fictie en realiteit in elkaar overlopen.Zo zit hij een keer in de huiskamer van de nieuwslezeres met haar slapende ouders terwijl hij tegelijk met zijn dode moeder een gesprek voert.

Dit zorgde voor ingewikkelde abstracte scènes die soms moeilijk zijn te volgen.

Door de voorstelling word je geconfronteerd met een moeilijk onderwerp, hierdoor vond ik de voorstelling moeilijk te volgen. Zo werden er verhalen verteld uit het verleden van vluchtelingen, de taal en cultuurproblemen waarmee medewerkers mee te maken kregen en ook het moment, dat een tolk moet zeggen dat een vluchteling is uitgeprocedeerd, is zwaar.

Daarnaast zit er ook humor in het stuk. Zo zou ik niet graag de geit spelen want die persoon moest een paar keer toe papier eten! Het mutsje van Mombaka was ook erg grappig wanneer Mombaka in zijn koffer lag en alleen het puntje van het mutsje er vrolijk bovenuit stak en heen en weer wiebelde.

In het midden van het stuk liep een groot deel van het publiek de zaal uit. Dit begreep ik persoonlijk niet echt omdat juist tegen het eind alles veel meer op zijn plaatst viel. Ik vond het zonde omdat ze er nu niks van begrepen hebben. Verder vond ik het ook onrespectvol voor de acteurs die daar toch hun best doen om een leuke show neer te zetten.

Verwarrend was dat soms in het Frans gesproken werd. Zelf heb ik een aantal jaren Franse les gehad met als gevolg dat je het toch gaat proberen te verstaan. Dit lukte mij niet goed omdat er snel gesproken werd. Hierdoor miste ik delen van het stuk.

Al met al is Tolken een zwaar stuk over de vluchtelingenpolitiek in België waarbij een beeld gegeven wordt hoe het is voor vluchtelingen, vertolkers etc. en hoe men op straat en in de televisiewereld hierop reageert. 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"