Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 10:06 uur | 1 bezoekers

Landelijk Beraad Marokkanen

Het Landelijk Beraad Marokkanen vraagt Jordaanse parlement en journalisten om hun oproep tot boycot van Nederland te heroverwegen

Rotterdam, 3 april 2008



Het Landelijk Beraad Marokkanen(LBM)  maakt bezwaar tegen de oproep vanuit het Jordaans Parlement en om de diplomatieke betrekkingen met Nederland te breken en de oproep van de Jordaanse media om de Nederlandse producten en bedrijven te boycotten. Het LBM licht in een brief aan het Jordaans Parlement en de Jodaans media haar standpunt over ‘ Fitna’ toe en maakt daarbij duidelijk dat alle lagen van de Nederlandse samenleving en de regering afstand hebben genomen van de Koranfilm van G. Wilders. De PVV-leider vertegenwoordigt enkel een kleine minderheid  en mag op geen enkele wijze worden vereenzelvigd of geassocieerd met Nederland als volk en regering.



Mogelijk hebben de Jordaanse parlementsleden en media de Nederlandse situatie vanuit een Deens perspectief benaderd. Iedere vergelijking tussen Nederland en Denemarken in verband met de ‘ belediging van de islam’ is onjuist en onrechtvaardig. 



Het standpunt van het LBM over ‘Fitna’ is niet alleen gebaseerd op politieke overwegingen, maar ook onderbouwd met argumenten ontleend aan de islamitische dogmatiek, recht en ethiek. In dit verband verwijst het LBM naar het Arabische rapport bestaande uit 70 pagina’s dat zij vorige maand heeft aangeboden aan een aantal gezaghebbende en invloedrijke instituten in de islamitische wereld, die zich als staat stellen om de islam te hoeden tegen het fenomeen van ‘ belediging van de islam’ of ‘ islamofobie’. Mede op basis van dit rapport heeft o.a. de voorzitter van de Internationale Unie van de Moslim Geleerden, Sheikh Y. Qardawi zijn steun uitgesproken aan de kalme en wijze benadering van de Nederlandse moslims en sprak hij eveneens lof uit voor de aanpak van de Nederlandse regering. 



De kalme en wijze benadering van de Koranfilm ‘ Fitna’ van Wilders heeft effecten gesorteerd. In zijn film kwetst Wilders de religieuze gevoelens van moslims. Voorts zet hij daarin de moslims neer als vijanden van vrijheid en democratie en als terroristen. Als gevolg van druk, uit de Nederlandse regering en samenleving, heeft hij het concept van zijn Koranfilm bijgesteld en zag hij af van verbranding of verscheuring van de Koran. Wilders wilde aanvankelijk de islam en de moslims in de hoek drukken maar werd uiteindelijk zelf slachtoffer van zijn eigen plannen. Hij werd veroordeeld door het Nederlandse parlement en gedenigreerd in de Nederlandse samenleving. 

De oproep van het Jordaanse parlement om de diplomatieke banden met Nederland te verbreken, en de oproep van de Jordaanse media om de Nederlandse producten en bedrijven te boycotten zijn in tal van opzichten anachronistisch, onbegrijpelijk en onrechtvaardig. Deze berichten uit Jordanië wijken af van de signalen uit veel landen in het centrum van de islamitische wereld alwaar gematigd werd gereageerd op de Koranfilm van Wilders. Daarnaast is deze oproep niet verdedigbaar uit religieuze noch politieke overwegingen. Nederland wordt als land, samenleving en regering gestraft wegens laakbare handelingen van één marginale politicus. Bovendien houdt dit standpunt geen rekening met de wil en het standpunt van de Nederlandse moslims, die hun geloofsgenoten in de islamitische landen hebben gevraagd om Nederland niet te boycotten en de veiligheid van de Nederlandse burgers in de islamitische landen niet in gevaar te brengen. Tenslotte bewerkstelligt dit afwijkende standpunt onnodig haat en vijandigheid tussen volkeren en schaadt het imago van Jordanië als beschaafd en  gematigd land dat meestal rechtvaardige standpunten inneemt in internationale vraagstukken.



Daarom vraagt het Landelijk Beraad Marokkanen het Jordaanse parlement en de  Jordaanse journalisten om hun houding ten aanzien van Nederland te herzien, en rekening te houden met de wil van de Nederlandse moslims om met kalmte en wijsheid op het fenomeen van de  ‘belediging van de islam’ te reageren.



 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"