Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 08:07 uur | 1 bezoekers

Processus Mutationis

Denise Collignon en Aniek Meeldijk werken drie weken aan een experimentele expositie met vazen en bloemen in De Witte Slagerij.

De Witte Slagerij is een bijzondere galerie in de oude Rotterdamse volkswijk Crooswijk waar kunstenaars zelf kunnen exposeren en experimenteren. In de maand september exposeren Aniek Meeldijk en Denise Collignon in De Witte Slagerij.



Denise Collignon en Aniek Meeldijk
Denise en Aniek hebben beiden gestudeerd aan de kunstacademie St. Joost en hebben zich na deze studie allebei gespecialiseerd in een ambacht.

Denise studeerde Floral Design om meer te weten te komen over haar fascinatie voor plantaardige materiaal en haar kennis op het gebied van planten en bloemen verder te ontwikkelen.



Aniek volgde de Master Keramiek en Glaskunst in het Belgische Gent. Tijdens deze studie verbreedde ze haar kennis op het gebied van keramiek. Zij verdiepte zich onder andere in het werken met verschillende soorten klei, het reproduceren van een product en experimenteren met glazuren. Het is de eerste keer dat Denise en Aniek hun werk gaan combineren voor een expositie.

Experimentele expositie
Van 1 september tot en met 22 september vindt de expositie 'Processus Mutationis' plaats in De Witte Slagerij. Voor deze expositie gebruikt Aniek Meeldijk een aantal vazen van haar afstudeerwerk uit 2011. Na veel testen, ontwikkelde ze een aantal glazuren die zelf werden opgenomen door de vaas. Hierdoor ontstonden de ‘Dip & dye’-vazen. Ze liet het decoreren van de vaas door de vaas zelf gebeuren: omdat de scherf van de vaas heel poreus was, zoog de vaas het vloeibare glazuur op.

De ‘Dip & dye’-vazen sluiten goed aan op het werk van Denise Collignon; ook zij neemt als plantaardig ontwerper de eigenschappen van haar materiaal als uitgangspunt. Werken met planten en bloemen betekent werken met materiaal dat constant verandert. Het materiaal heeft een enorme kracht en de bijzondere eigenschap om weer af te sterven. Deze eigenschap heeft een belangrijke plek ingenomen in Denise’s werk. Schoonheid wordt vaak slechts toegeschreven aan de kortstondige periode van bloei. Zonde, vindt Denise: "Mensen zien snijbloemen als iets dat tijdelijk mooi is, als ze in bloei staan in de vaas op tafel, terwijl een verwelkte bloem onwaarschijnlijk mooi kan zijn".

Tijdens de tentoonstelling 'Processus Mutationis' zullen Aniek en Denise inspelen op de verandering van materiaal en experimenteren met de ruimte.
‘Processus mutationis’ is Latijn voor het proces van verandering.

Werk te koop
Naast het experimentele werk bieden Aniek en Denise ook werk aan dat bezoekers kunnen kopen. Denk bijvoorbeeld aan een keramisch vaasje met een uniek stukje plantaardig materiaal of sieraden gemaakt van keramiek.

Workshops
Aniek en Denise delen graag hun kennis over de ambachten. Daarom organiseren ze naast de expositie in september ook verschillende activiteiten en workshops voor kinderen en volwassenen. Deze vinden plaats op woensdagmiddag en in het weekend.
Een kleine greep uit het gevarieerde aanbod:
-Voor kinderen van 8 tot en met 15 jaar bieden we de workshop BLOEMSTILLEVEN VAN PAPIER aan. Tijdens deze workshop gaan de kinderen eerst de bloemen in de expositie goed onderzoeken, waarna ze zelf bloemen maken van papier.
-Voor volwassenen bieden we de workshop BLOEMSTILLEVEN aan. Tijdens deze workshop leren zij een echt bloemstilleven te schikken. We maken gebruik van traditionele bloemen, zoals de zonnebloem en witte lelie.

Tijdens de finissage op 22 september presenteren we ook het werk dat gemaakt is tijdens de workshops.

Voor meer informatie, aanmelden workshops en foto’s: www.processusmutationis.blogspot.nl 
Bezoekadres:
De Witte Slagerij
Rakstraat 2-4A
3034 RG Rotterdam

Van 1 september t/m 22 september 2013
Opening: 1 september van 14:00-17:00 uur
Finissage: 22 september van 14:00-17:00 uur
Open op zaterdag, zondag en woensdag van 14:00-17:00 uu


Info Afbeelding 

titel: Processus mutationis I
jaartal: 2013
materialen/technieken: Plantaardige vormgeving: Denise Collignon, Porseleinen vaas (2011, Aniek Meeldijk) gecombineerd met plantaardig materiaal, polyester en acryl. 
afmetingen: vaas 16x16x25cm 
naam fotograaf: Bob van der Vlist
grafische vormgeving: Niek de Snoo

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"