Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 09:07 uur | 0 bezoekers

Rotterdam start opleiding voor podiumeigenaren

Op 28 augustus wordt in Rotterdam het startsein gegeven voor de European Academy for Venue Management. Deze internationaal hoogstaande opleiding voor eigenaren van venues en evenementenorganisatoren duurt een week. Vanuit de hele wereld zijn professionals aanwezig in Rotterdam om over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van uitgaan, entertainment en evenementen te leren. De Nederlandse deelnemers komen uit Rotterdam en Amsterdam. De deelnemers willen alle opgedane kennis in de praktijk toepassen, om zo hun publiek een zo goed mogelijke tijd te geven tijdens het uitgaan en het bezoeken van hun evenementen.


Een levendige uitgaansscene die aansluit op de wensen van de bezoekers. Evenementen die beter inspelen op alles wat een stad te bieden heeft. Dat zijn doelen van vele steden, clubs, podia, arena’s en concerthallen. Ook vanuit het publiek in verschillende steden bestaat een toenemende vraag naar uitgaansgelegenheden die aansluiten op hun behoeften. Om in te spelen op die behoeften moeten venues en evenementenorganisatoren steeds kennis blijven opdoen over hun vak en zichzelf blijven professionaliseren. Een succesvolle uitgaansscene en evenementenbeleid werkt door in de populariteit en aantrekkelijkheid van een stad, wat uiteindelijk ook bijdraagt tot versterking van de economie. 


De European Academy for Venue is onder meer bedoeld voor event managers, publiciteitsmedewerkers en venue managers van poppodia tot arena’s en festivalorganisatoren. Behalve uit Nederland zijn professionals uit onder meer Rio de Janeiro, München, Budapest en Birmingham aanwezig in Rotterdam om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van marketing, muziekprogrammering, crowd management en ticketing onder de loep te nemen.


De Rotterdam Media Commission (RMC) heeft ervoor gezorgd dat de Academy in Rotterdam plaatsvind. De RMC werkt samen met de gemeente Rotterdam (Dienst Kunst en Cultuur en Rotterdam Festivals) aan de ontwikkeling van het stedelijk klimaat en de kwaliteit van het uitgaansleven in de stad. Verdere professionalisering van de sector maakt hier onderdeel van uit. Daarom nemen Rotterdamse professionals tegen sterk gereduceerd tarief deel aan de Academy.


De EAVM is opgericht door de International Association of Venue Managers (IAVM). De Academy duurt twee jaar, met vijf lesdagen per jaar en online opdrachten. Aan bod komen lessen in onder meer crowdmanagement, muziekprogrammering, contracten en EU regelgeving, omgaan met risico’s, productie en promotie, strategisch ondernemen en bouw en architectuur van panden. Ook is er veel gelegenheid voor de cursisten om te netwerken. Daarnaast zijn er rondleidingen in verschillende podia, zalen en stadions in Nederland.


Behalve met de Rotterdam Media Commission en de gemeente Rotterdam werkt de Academy nauw samen met de International Association of Venue Managers, de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, het Engelse Bucks New University, Stadium & Arena Management, Host City, Aon en Rotterdam Marketing.


Professionalisering en verdieping
Maartje Glas, de Music Commissioner van Rotterdam, onderdeel van de RMC, heeft de contacten met de IAVM gelegd. Zij constateerde dat in deze tijden van bezuinigingen, waarin podia gedwongen worden om nog meer bedrijfseconomisch te opereren, er een enorme behoefte is aan zo'n internationaal hoogstaande en breed georiënteerde opleiding.


Maartje Glas: “Ik signaleerde een zekere behoefte aan professionalisering en verdieping bij de venue managers. Daarna zijn we op zoek gegaan naar een opleiding voor hen die daarin voorziet. Zo kwam ik bij de IAVM terecht. Tijdens het brainstormen over een spin-off in Rotterdam kwamen wij op het idee om de hele Academy hierheen te halen. Er komen nu zo’n 50 venue managers van over de hele wereld naar Rotterdam om lessen te volgen en uitvoerig te praten over de laatste ontwikkelingen, tips en tricks, verschillen en overeenkomsten”.


De docenten zijn professionals uit het vak. Bij het succesvol afronden van de opleiding krijgen de cursisten studiepunten, die kunnen worden meegenomen naar Europese universiteiten.


IAVM
De IAVM is een wereldwijde organisatie, voorheen IAAM geheten. De IAAM is in 1924 opgericht in de Verenigde Staten. Op het moment is het de grootse organisatie van professionals die locaties beheren waar publieke bijeenkomsten plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld stadions, poppodia, auditoria, congrescentra en exhibitieruimten en theaters. Wereldwijd heeft de IAVM ongeveer 5000 leden.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"