Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 15:39 uur | 0 bezoekers

Final Cut Pro X ziet levenslicht

Vandaag is de geheel vernieuwde versie van Final Cut Pro verschenen. Video-editors: Wat vinden we er van?


Apple heeft zojuist Final Cut Pro XMotion 5 en Compressor 4 officieel aangekondigd en direct beschikbaar gesteld via de Mac App Store. Twee elementen zijn grondig aangepakt: interface en snelheid. Final Cut Pro heeft veel uiterlijke kenmerken overgenomen van iMovie. Motion 5 is in minder heftig veranderd. Beide applicaties zijn volledig opnieuw opgebouwd in 64-bit en ondersteunen Grand Central Dispatch. Daarmee worden alle cores van je Mac nu aan het werk gezet.



– Apple kondigt vandaag Final Cut Pro X aan, een revolutionaire nieuwe versie van de populairste professionele videobewerkingssoftware ter wereld. Met de Magnetic Timeline kun je zonder sporen editen op een flexibel canvas; de automatische contentanalyse deelt je content bij het importeren in naar shottype, medium en persoon; en dankzij de rendering in de achtergrond kun je zonder onderbrekingen werken. Final Cut Pro X, dat op een moderne 64-bits-architectuur is gebouwd, is verkrijgbaar in de Mac App Store voor € 239,99.



“Sinds de eerste release van Final Cut Pro heeft professionele videobewerking niet meer zo’n grote sprong voorwaarts gemaakt”, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. “De beste professionele editors uit de hele wereld hebben deze nieuwe versie al onder ogen gehad en zij stonden versteld van de mogelijkheden.”


“Ik was diep onder de indruk van wat Apple met Final Cut Pro heeft gedaan”, zegt Angus Wall, bekend filmeditor en Oscar-winnaar. “Final Cut Pro X is ongelofelijk geavanceerd en snel, maar wat mij vooral opviel is dat het programma alle technische details voor zijn rekening neemt, zodat jij je helemaal kunt concentreren op de creatieve kant.”


De Magnetic Timeline vormt het kloppend hart van Final Cut Pro X. Voor het bewerken van je beeldmateriaal hoef je niet meer met sporen te werken. Je kunt fragmenten op elke gewenste plek neerzetten, waarbij de andere fragmenten meteen opschuiven. Met Clip Connections kun je primaire fragmenten uit het verhaal koppelen aan andere elementen, zoals titels en geluidseffecten. Op die manier blijven ze synchroon lopen, ook als je ze verplaatst. Het is zelfs mogelijk om verhalende elementen die bij elkaar horen in een Compound Clip te groeperen. Deze kan vervolgens als één fragment worden bewerkt. Auditions is een baanbrekende nieuwe functie waarmee je snel tussen groepen fragmenten kunt schakelen en zodoende meerdere takes met elkaar kunt vergelijken.


Bij de automatische contentanalyse worden mediabestanden bij het importeren gescand en wordt er een tag met nuttige informatie aan toegevoegd. Aan de hand van die informatie worden de fragmenten dynamisch in Smart Collections onderverdeeld. Zo kun je zoeken op close-up, medium of wide shots, mediumtype en aantal personen in het shot, en vind je snel de gewenste fragmenten. Met behulp van trefwoorden op basis van de range is het ook mogelijk om delen van fragmenten te taggen. Zo kun je aangepaste zoekcriteria maken.


hoeft nooit meer te wachten totdat je verder kunt gaan, ook als je met 4K-video werkt. Omdat Final Cut Pro X gebruikmaakt van multi-threaded verwerking en van de grafische processor op de videokaart, verloopt de rendering in de achtergrond razendsnel en zijn de prestaties bij het in realtime afspelen subliem. Verder zorgt de kleurenverwerking op basis van ColorSync voor een consistente kleurkwaliteit, van import tot output.


Final Cut Pro X bevat ook nog krachtige tools voor audiobewerking en kleurcorrectie. Bovendien zijn er nog twee aanvullende programma’s: Motion 5 voor professionele animaties en Compressor 4 voor geavanceerde mediacodering. Beide zijn verkrijgbaar in de Mac App Store voor € 39,99 per stuk.


Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro X is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store en kost € 239,99. Motion 5 en Compressor 4 zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store en kosten € 39,99 per stuk.



video van de features: http://www.apple.com/nl/finalcutpro/top-features/

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"