Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | dinsdag 23 april 2024 23:13 uur | 0 bezoekers


het DoelenEnsemble speelt 6 april een programma met Amerikaanse muziek in de Hoflaankerk

DoelenEnsemble speelt in de Hoflaankerk

Het Doelenensemble is een begrip in Rotterdam. We zijn er trots op dat dit beroemde ensemble de Hoflaankerk als tweede podium (naast De Doelen) heeft uitgekozen. De eerste concerten zijn op 6 april en 7 mei.

De kern van het DoelenEnsemble is het Doelen Kwartet. Spelers van het kwartet zijn op gelijke wijze betrokken als vaste speler van het ensemble. Dit smeedt een ongewone band: op het gebied van interpretatie en klank ontstaat hierdoor een grote mate van synergie.
Er is in Nederland geen ander ensemble wat op deze originele wijze zich muzikaal aan muziekminnend Nederland over de afgelopen jaren heeft weten te presenteren.
Het DoelenEnsemble wil laten zien dat nieuwe muziek spannend en uitdagend is: spannend als een nieuwe film van Haeneke, streng als een schilderij van Mondriaan, wild als een schilderij van Karel Appel. Alleen, deze schilderijen worden ter plekke geschilderd, op het podium opnieuw gecreëerd. Dat is het mooie van podiumkunsten: je moet het meegemaakt hebben.
Daarbij is het DoelenEnsemble het mooiste voorbeeld van een modern ensemble: iedereen is specialist en vituoos op zijn instrument. Iedreen heeft jarenlange ervaring op het podium met de muziek van onze eigen tijd. En dat hoor je!




Het programma van 6 april is als volgt:
- Charles Ives Baseball Take-off
- John Adams Road Movies
- Aaron Copland Old American Songs
- Steve Reich Different Trains

Dit concert is ontworpen om de nog niet ingevoerde luisteraar mee te nemen naar het land van de nieuwe muziek. In deze concerten wordt een brug gelegd tussen vernieuwing en traditie, en tussen sterk en minder sterk communicerende muziek. Als eerste vinden we Charles Ives, vader van de nieuwe muziek in de USA (overigens een tijdgenoot van Rachmaninoff). Geniaal improvisator en muzikale provocateur, vooral in de doldrieste pianostukken die van hem op het programma staan. Daartegenover staan de bewerkingen van de traditioneel christelijke liederen, gemaakt door zijn tijdgenoot Aaron Copland, die uitgroeide tot de tweede vader van de Amerikaanse muziek. Alleen is deze vader een stuk traditioneler. Wel wees hij de weg naar een verruimde tonaliteit. Die tonaliteit vinden we weer terug bij Steve Reich, een van de grondleggers van de minimal Music. Deze succesvolle muziekstroming van na de tweede wereldoorlog was een duidelijke reactie op de uiterst gecompliceerde nieuwe muziek uit het verre Europa. “Different Trains” zet ook elektronische middelen in. Het strijkkwartet wordt achternagezeten door zijn eigen schaduw die op een tape is vastgelegd en die via luidsprekers rond het publiek zich mengt met de live klanken. Het resultaat is bijna symfonisch!

Aanvang: 20:00

Toegang: €22, R'dampas/65+ €17, CJP €13, Studenten €5

www.hoflaankerk.nl



 
  • Waardeer:
Array
(
)

*

laat dit veld leeg