Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | woensdag 1 mei 2024 23:26 uur | 1 bezoekers

Hoofddoekjes

Van de PVV wisten we dat ze niets met hoofddoekjes hebben, of zoals zij ze noemen "kopvodden", maar dat uitgerekend Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aangeeft een breed debat te willen over en een verbod op de hoofddoek (en andere religieuze symbolen) voor mensen in officiële functies, op scholen en universiteiten is toch wel opmerkelijk.



Dinsdag 15 maart publiceerde gratis dagblad De Pers een groot interview met VVD Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, een interview welke het hoofddoekjes debat weer doet oplaaien. Kamerlid Hennis-Plasschaert geeft aan een meer beschouwend debat over Kerk en Staat te willen, althans in dit interview zegt ze letterlijk "Het debat: wanneer draag je de hoofddoek? Dat zou ik graag voeren. Een meer beschouwend debat over de scheiding van kerk en staat." niet veel later nuanceert ze dit iets doordat interviewer Kustaw Bessems hierover doorging. Zoals vaak bij dit onderwerp zijn Turkije en Frankrijk de landen die als voorbeeld aangehaald worden. Als de lezer geen flauw benul heeft van dit verbod- en beperking in Frankrijk en Turkije dan zou je als lezer je hier erg goed in kunnen vinden. Ben je wel enigszins op de hoogte dan nuanceer je dit al iets sneller. De dochters van de Turkse premier hebben overigens vanwege dit verbod in Turkije hun studie in de VS voortgezet. In Amerika is het kennelijk geen enkel probleem, soms is het volgen van de Amerikanen helemaal zo erg niet. Eerder in dit interview  - het gaat dan over de veiligheidsparagraaf in het regeerakkoord - geeft ze aan dat ze niet rücksichtslos Nederland wilt volhangen met camera's. De interviewer wijst haar erop dat in dit akkoord staat dat er meer cameratoezicht moet komen, hier reageert ze als volgt op "Ja, dat zegt mij dus niks. Voor mij hoeft het niet per se meer te zijn. Ik ben gevoelig voor de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer."
Is een verbod op de hoofddoek of op andere religieuze symbolen dan geen inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van mensen? Dat ze voorzichtig is met wat ze zegt gaf ze eveneens aan in dit interview, alles kan tenslotte anders uitgelegd worden.

Kort samenvattend; ze is gevoelig voor inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van mensen, is voorzichtig met wat ze zegt, ze wilt een debat over de vraag wanneer je een hoofddoek draagt, artikel over vrijheid van godsdienst vind ze overbodig - godsdienstige worden in vele andere artikelen al beschermd -  en ze wilt een verbod op de hoofddoek en andere religieuze symbolen voor mensen in officiële functies en in universiteiten en scholen.

Nadat dit interview door vele gelezen is vielen vele collega parlementsleden haar behoorlijk af, niet altijd door harde woorden te gebruiken, maar op veel steun hoefde ze toch echt niet te rekenen. Wel heeft ze voor elkaar gekregen dat dit debat binnenkort gevoerd zal worden, Tofik Dibi van GroenLinks heeft dit debat aangevraagd en dit is met een ruime meerderheid aangenomen. Hij gelooft zelf dat het een mooi debat kan worden die als het niet verwordt tot een inhoudsloos hoofddoekjesdebat. Wellicht dat iemand hem kan wijzen op zijn PVV collega's die zelfs van een asfaltdebat een debat kunnen maken over de islam, of  "fascistische ideologie" zoals hun geblondeerde alleenheerser dit liever noemt. Hoe mooi je verhaal ook is, als de PVV die dag zin heeft in een rel dan haalt hun onzin het nieuws. Dit debat zal overigens niet gevoerd worden door Jeanine Hennis-Plasschaert, het is namelijk niet haar portefeuille evenmin is haar standpunt het standpunt van de VVD.

Dat het een journalistiek goed interview is dat moge duidelijk zijn, maar de rol van de interviewer is naast zijn rol als interviewer voor mij niet altijd even duidelijk. Zo vraagt hij wanneer ze zich "zo" begon te kleden - kennelijk zat dit haar een dag later nog dwars -. Deze vraag in combinatie met het inleidende gedeelte  waarin hij aangeeft dat ze opvalt "tussen de lang niet altijd onberispelijk geklede Kamerleden", de korte beschrijving van haar uiterlijke kenmerken en de afsluiting van het interview waarin hij aangeeft dat ze hem de volgende sms stuurde "Mijn haar vandaag in een staart en maar gedeeltelijk in het zwart." en hij - spreekt over zichzelf als de interviewer - hier verlegen van werd, omdat het zo niet bedoeld was. Het komt bij mij erg raar over, ook omdat hij in het interview "subtiel" wat complimentjes verwerkt en een waardeoordeel geeft. Gedurende de dinsdag dat Jeanine Hennis-Plasschaert onder vuur lag stuurde hij regelmatig een tweet waarin hij duidelijk liet merken dat ze wel degelijk steun geniet binnen de VVD en haar jongerenafdeling, op mijn vraag of hij haar zo een hart onder de riem wilde steken gaf hij een duidelijke "nee" als antwoord.

Hoe ik het artikel "Kamerdebat zonder Hennis"  van Marcia Nieuwenhuis en van hem "Kustaw Bessems" nog geen dag later moet opvatten blijft mij heel erg onduidelijk, raar is het allemaal wel.

Karim Khaoiri

Link naar het interview in De Pers 'Doe niet zo hysterisch'
Link naar artikel Kamerdebat zonder Hennis een dag later in De Pers

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"