Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zaterdag 27 april 2024 00:04 uur | 2 bezoekers

Participatie

Gedwongen worden om aan een project mee te doen op straffe van bijvoorbeeld het stoppen van de uitkering en het dan een geslaagd project noemen, zo kan ik het ook. Hoeveel participatieprojecten worden mensen door de strot geduwd in het kader van “meedoen om erbij te horen”?

ik kan mij goed voorstellen dat mensen een muurtje schilderen, de straat aanvegen of iets anders doen wat helemaal nergens over gaat om bijvoorbeeld hun uitkering te kunnen behouden of een reclasseringsambtenaar tevreden te houden. Ik zou zo’n muurtje ook een likje verf geven als ik zou moeten kiezen tussen de grijze muren van de gevangenis of het kleur geven aan een muurtje buiten de gevangenispoorten. Of het iets toevoegt is nog maar de vraag, wel zullen er mensen zijn die zo’n project dan een succes durven te noemen en er goed geld aan hebben verdiend. Met geld verdienen is natuurlijk helemaal niets mis, ik misgun niemand een goed gevulde bankrekening. Ik plaats slechts vraagtekens bij de wijze waarop ze dit doen aangezien bureaus klauwen met geld verdienen aan dit soort projecten. 

Help je een buurt vooruit door de bewoners te dwingen een idiote cursus te laten doen of de taal “goed” te leren als ze hier helemaal niet op zitten te wachten? Ik denk het niet. Neem bijvoorbeeld Proefpark de Punt in Delfshaven waar mensen een (moes)tuintje hebben, met elkaar praten en het vooral gezellig hebben. Niemand die een tuintje moest nemen of met de buren moeten praten, nee deze mensen doen dat uit zichzelf. Het maakt uiteindelijk niet uit of iemand in goed Nederlands “hoe gaat het met u buurman?” of dat iemand “is het gaat goed met oe boerman?” zegt, we weten toch wat de persoon in kwestie bedoeld? Taal is slechts een onderdeel van het contact met elkaar, het gebrek aan vloeiende zinnen zou juist een goed gespreksonderwerp kunnen zijn. Het is bovendien ook niet belangrijk dat iemand perfect Nederlands spreekt als het gaat over participatie in de wijk, juist door iemand te betrekken bij de wijk kun je iemand “ongedwongen” bewegen tot het leren ervan. 

Ik vind het om die redenen ook zo mooi hoe het bij De Punt eraan toegaat, iedereen doet mee van jong tot oud of het nu de mensen zijn die werken aan de tuin of komen om te genieten van de zon. Het zijn de mensen die het project laten slagen, Creatief Beheer en beheerder Stanley zijn “slechts” de facilitator van dit succes. 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"