Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 17:40 uur | 1 bezoekers


Aad, Tjerk en de Oleander Roos

de bus en de muur waartegen de kunstwerken geplaatst gaan worden

Aad in actie

Inspiratie voor de Venus van Ruigenhil

Het voorlopige resultaat

Het geveltuintje voor de pizzeria

Een another wednesday in the neighbourhood

Gewapend met zonnebrandcrème, de bus en bakfiets ging het team van Creatief Beheer net als elke woensdag de Oleanderwijk en Bloemhof onder handen nemen. Op het programma stond het ophangen van de Oleander Roos en het maken van een geveltuintje bij Pizzeria Mi Amore.

 

Tjerk en Aad, (laatstgenoemde is tevens de maker van het kunstwerk) laden de bij De Regeboog geparkeerde kunstwerken in de bus en rijden richting het Oleanderplein, waar het al bloedjeheet is.
Ik besluit Aad eens even uit te horen over zijn kunstwerken.

Sensuele vormen van staal

Onder de naam Chon (dat staat voor het Goddelijke staal waar het fameuze Samurai zwaard van gemaakt is) maakt Aad al twintig jaar sensuele vormen van staal. Zijn inspiratiebron is onder andere het vrouwelijk lichaam. Zijn mooiste creatie is De Venus van Ruigenhil, welke te bewonderen is op het terrein voor de fabriek Ruigenhil te Alblasserdam. (zie ook: http://chon.nl/)

De Oleander Roos dient ter versiering van de Oleanderwijk welke als doel heeft de eerder geplante rozen houvast te geven. Over een jaar zullen de rozen om het object heen gaan groeien hetgeen een grootst fleurig tareleel teweeg zal brengen.

Uit het raam van het appartement waaronder éen van de vier objecten geplaatst gaat worden, doemt een dame op die de mannen meloen aanreikt ter verkoeling. De meloen wordt gulzig in ontvangst genomen.

Vrijgevig

Op de Stokroosstraat zijn Franklin en Eefje inmiddels op de knieen gaan zitten om wat tegels uit de grond te halen en het gat te vullen met aarde en plantjes.
De eigenaar van Mi Amore staat er enthousiast naast en reikt de harde werkers een koud drankje aan. “De mensen zijn hier zo vrijgevig!” roept Eefje uit, “ik vraag me af of men in een wijk als Blijdorp ook zo begaan zou zijn met ons”.

Uit een raam van een naderende auto roept een vrouwenstem: “Jullie mogen bij mij ook wel zo’n tuintje maken hoor!” het blijkt de buurvrouw van Mohammed de buurtvader te zijn. Nadat ze haar auto geparkeerd heeft loopt ze haar huis uit om vervolgens terug te komen met koud water en vruchtensap. Een frisse tante van Surinaams- of Antilliaanse afkomst verteld over haar mooie tuin met hangmat en Perenboom. Ze woonde vroeger in Apeldoorn en is super blij met haar huidige huis met tuin. Ze zou graag zien dat de buurt nog groener zou worden. Dat komt goed uit.
Eefje legt uit dat een geveltuintje zeer zeker tot de mogelijkheden behoort mits de dame ook zelf meewerkt. “Veel mensen zien ons als een soort Hoveniersbedrijf maar het tegendeel is waar, alles wat we doen heeft als doel het bevorderen van burgerparticipatie, samen iets creeren. Wij zorgen voor de tools; de bewoners doen de rest”, aldus Eefje.

Het vergroenen van de Oleanderwijk en Bloemhof is het voortraject van de zogenaamde Stadsfloriade welke over twee jaar plaats moet vinden.
Het begin is er.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"