Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 12:38 uur | 1 bezoekers


Luisteren naar de leraar zoals een echte student betaamt

Ruud Veen aan het woord

Maatschappelijke stage: jong geleerd oud gedaan

In het schooljaar 2011-2012 wordt de maatschappelijke stage als verplicht onderdeel van het lesprogramma ingevoerd. De bedoeling van een dergelijke stage is dat scholieren, door mee te werken in bijvoorbeeld ouderen- of gehandicaptenzorg, kennismaken met de samenleving. De verwachting is dat dit bijdraagt aan een maatschappelijke betrokkenheid en een besef van normen en waarden. In tegenstelling tot reguliere stages die vooral beroepsvormend zijn, gaat het hier om karaktervorming of burgerschapszin.

In het kader van deze nieuwe ontwikkeling werd Creatief Beheer samen met een aantal andere Rotterdamse initiatieven uitgenodigd om te komen brainstormen op VMBO school ‘Nieuw Zuid’ locatie Hillevliet.

 

Back 2 school
Marieke en ik reizen af naar het zuiden om samen met het schoolbestuur en de overige uitgenodigde partijen van gedachten te wisselen over de maatschappelijke stage.
In een typisch klaslokaal worden we hartelijk ontvangen met koffie en appeltaart. We zoeken een plekje tussen de rest van de aanwezigen. Zo’n 20 man.
Bert de Boer, directeur van de school bijt het spits af. Na een korte introductie over zichzelf en de school vertelt hij in duidelijke taal hoe de vork in de steel zit.

In het volgende schooljaar moeten ruim 400 leerlingen tussen de 12 en 17 jaar weggezet worden op maatschappelijke stageplekken. De school werkt nauw samen met de ouders en ‘Een pot met goud’, een onafhankelijk orgaan dat fungeert als bemiddelaar tussen stagebedrijf en school; opgericht door Pact op Zuid. De duur van de stage is 48 uur. Looptijd drie jaar. In het eerste jaar zal de nog onervaren en zeer jonge student zich 8u moeten inzetten, in jaar twee wordt dit aantal verdubbeld. In het derde jaar gaat het om een aantal van 24 stage uren. Ondanks het maatschappelijke karakter van de stage wordt de student streng beoordeeld. Een onvoldoende voor de maatschappelijke stage betekent niet overgaan naar de volgende klas. De stage vindt plaats in de onderwijstijd maar mag, naar eigen keuze ook op andere dagen/tijdstippen ingevuld worden, mits in goed overleg met beide partijen.

Buitenschoolse activiteit
Voordelen van de maatschappelijke stage liggen in het feit dat het een buitenschoolse activiteit betreft, de ervaring leert dat buitenschoolse activiteiten langer ‘blijven hangen’ en goed zijn voor de ontwikkeling van een kind.
Het stagebedrijf moet voldoen aan een aantal eisen, onder andere dat het bedrijf  geen winstoogmerk mag hebben, de werkplek moet voldoen aan ARBO voorwaarden en er moet deskundige begeleiding in huis is zijn.


Geen taakstraf
Belangrijk is dat de stage niet als taakstraf gezien wordt; iets wat de student zal demotiveren waardoor aan het doel voorbij wordt gegaan. Belangrijk om te weten is wat het profiel van de gemiddelde VMBO leerling is. Bert omschrijft deze als volgt: 95% van de VMBO leerlingen is allochtoon, dit aantal bestaat vervolgens weer uit 30 verschillende nationaliteiten.  Bert omschrijft zijn leerlingen als fijne, intelligente kinderen. In de 35 jaar dat hij werkzaam is als directeur van de school heeft hij nog nooit ellende meegemaakt, iets wat indruist tegen het imago van de zogenaamde ‘zwarte school’ in de zogenaamde ‘gevaarlijke buurt’.
Creatief Beheer zal met de Stadsfloriade in het vooruitzicht met een plan komen

welke inspeelt op de eisen van de school en haar eigen behoeften. Belangrijk is dat er gemotiveerde leerlingen aan de slag gaan die geen moeite hebben met het krijgen van vieze handen. Een groene vinger daar gelaten.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"