Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 05:52 uur | 1 bezoekers


Nieuwe coalitie Rotterdam presenteert akkoord

Ruimte voor talent en ondernemen

Investeren in talentontwikkeling, duurzame economische groei, een veilige, schone en mooie stad, een gezonde financiële basis en scherpe keuzes, de basis op orde met accent op uitvoering en een grotere betrokkenheid van burgers en ondernemers.

Dat zijn de zes speerpunten waar de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA zich de komende vier jaar op richten. Vandaag presenteerden zij het coalitieakkoord ‘Ruimte voor Talent en Ondernemen’. Het nieuwe college zal bestaan uit acht wethouders, waarvan vier wethouders een 0,8 fte aanstelling krijgen.

 

Investeren in talentontwikkeling door onderwijs, werk en sport

Rotterdam trekt de komende vier jaar een totaalbedrag uit van € 90 mln. om invulling te geven aan de ambities op het gebied van onderwijs, sport en veiligheid. Vanaf 2015 is hiervoor € 37,5 mln. structureel extra beschikbaar. Naast het aantrekken van betere leerkrachten, richt de stad zich op een betere aansluiting van het VMBO op het MBO. Ook worden de vak- en wijkscholen verder uitgebreid en krijgt toptalent alle ruimte. Dit om het aantal vroegtijdig schoolverlaters terug te dringen. Rotterdam investeert daarnaast extra in brede scholen. Om participatie te bevorderen en armoede te bestrijden, gaat iedereen aan het werk, betaald of onbetaald. Omdat sportparticipatie bijdraagt aan de ontwikkeling en gezondheid van Rotterdammers moet deze omhoog tot 70% in 2016.

 

Duurzame economische groei

Rotterdam wil de regionale en stedelijke economie verder versterken door stad, haven en duurzaamheid met elkaar te verbinden, waarbij de internationale koploperspositie van de haven verder wordt uitgebouwd. Naast een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven, wil de stad nadrukkelijk midden- en kleinbedrijven aan zich binden. Ook moet de Rotterdamse arbeidsmarkt aantrekkelijker worden voor hoger opgeleiden. Door te investeren in onderwijs en talentontwikkeling wordt de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt verder aangepakt. Betere en snellere dienstverlening, één gemeentelijk aanspreekpunt voor ondernemers en vereenvoudiging van procedures, moeten zorgen voor een betere service. Zo worden winkelopeningstijden verruimd tot 22:00 uur en gaan de kosten voor parkeervergunningen en precariorechten voor gevelreclame omlaag.

 

Veilige, schone en mooie stad

Het huidige beleid ten aanzien van onveilige en probleemwijken wordt krachtig voortgezet, met meer aandacht voor preventie. De inzet van wijkconciërges moet ervoor zorgen dat de leefbaarheid in wijken verder omhoog gaat. Daarnaast moet meer menselijk toezicht de veiligheid in het openbaar vervoer vergroten. Rotterdam houdt vast aan de keuzes die gemaakt zijn in de Stadsvisie, waarbij voor de uitvoering de komende vier jaar in totaal € 143,5 mln. wordt vrijgemaakt. Vanaf 2015 is een structureel bedrag van € 50 mln. per jaar beschikbaar voor de Stadsvisie. Een gevarieerd woningaanbod moet Rotterdammers binden aan de stad, met meer woningen voor starters en een betere doorstroming vanuit de starterswoningen. Wat betreft de cultuursector wordt bekeken hoe kunst- en cultuurgebouwen beter en efficiënter benut kunnen worden. Bij sluiting van enkele bibliotheken wordt eerst gezorgd voor vervangende voorzieningen.

Gezonde financiële basis en scherpe keuzes,

Rotterdam krijgt de komende jaren te maken met een bezuinigingsopgave van €255 miljoen per jaar. Dit komt enerzijds door de teruglopende inkomsten vanuit het Rijk en de inkomsten uit gronden en dividenden. Anderzijds wil Rotterdam ruimte vrijmaken voor investeringen. De coalitie maakt daarom scherpe keuzes. Minder regels en beleid, meer richten op uitvoering.

 

Accent op uitvoering en grotere betrokkenheid burgers en ondernemers

De coalitiepartijen willen bewoners, ondernemers en partners in de stad actief betrekken bij de duurzame ontwikkeling van de stad. Uitgangspunt hiervoor zijn de aantal basisvoorwaarden: veiligheid, huisvesting, gezondheid, welzijn en maatschappelijke ondersteuning. De coalitie kiest voor een lichte lastenverlichting voor burgers en bedrijven, bijvoorbeeld door verlaging van de OZB-tarieven voor huiseigenaren en bedrijven vanaf 2011. Ook wordt de eerste parkeervergunning voor Rotterdammers de helft goedkoper. Daarnaast kunnen 65+-ers ook de komende vier jaar gratis reizen met het openbaar vervoer in Rotterdam.

 

Bestuursstijl

De nieuwe werkwijze die de partijen voorstaan vraagt om een college dat de verbinding zoekt met burgers, bedrijven en nadrukkelijk ook met de raad in zijn volledige breedte. Voor de zomer komt er een kaderbrief voor de begroting 2011 en een eerste uitwerking van dit akkoord. Het college wordt opgedragen om hierover overleg te voeren met de raad. Voor de begrotingsbehandeling wordt het college gevraagd een concreet werkprogramma voor de komende vier jaar op te stellen. In mei wordt het nieuwe college geïnstalleerd.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"