Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 12:39 uur | 0 bezoekers

Protest tegen de plaatsing van een C2000 zendmast

hoek Essenburgsingel / Diergaardetunnel te Rotterdam en de daarop volgende ontruiming van het bouwterrein door de politie. De actievoerders die zich vastgeketend hadden (waaronder de twee gemeenteraadsleden Arno Bonte (GL) en Leo de Kleijn (SP)), zijn gearresteerd. Foto Philip Kuypers

Het was een roerige dag bij de mast. De zeven arrestanten zijn dinsdag rond half vijf vrijgelaten. Zij hebben er stuk voor stuk voor gekozen om hun zaak bij de rechter te laten voorkomen en niet te schikken.

 

verzetten ons tegen het plan om een C2000 zendmast van 53 meter hoog te plaatsen aan de Essenburgsingel te Rotterdam. C2000 is een digitaal communicatiesysteem voor politie en brandweer. Wij vinden het onverantwoord om de mast op deze plek te zetten, omdat:

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is niet in staat gebleken de keuze voor deze locatie helder toe te lichten. Het woord "gemakzucht" dringt zich op, en dat is onverteerbaar.

Wij zijn niet tegen C2000. Wel vinden wij dat de balans tussen veiligheid en leefbaarheid zorgvuldiger afgewogen dient te worden. Er is een prima alternatieve plek beschikbaar: de onbewoonde Sporendriehoek. Technische hindernissen zijn er om overwonnen te worden. Techniek dient tenslotte de mens.

 

Actiecomité Hier Past Geen Mast

www.hierpastgeenmast.nl

woordvoerder Judith Bokhove

010-4775839; 06-24520106

 

foto's Phillip Kuypers en Yael Kramerstein

 

POLITIE ARRESTEERT GEMEENTERAADSLEDEN EN BUURTBEWONERS

Het maandenlange verzet van buurtbewoners en gemeenteraad tegen de bouw van een C2000 zendmast in het centrum van Rotterdam is vanmorgen neergeslagen door de politie. Als dieven in de nacht zijn de bouwvakkers nog voor zonsopkomst begonnen met voorbereidende werkzaamheden. Rond zes uur waren de eerste buurtbewoners ter plekke om de bouw te blokkeren.

Al snel werden zij ondersteund door een afvaardiging van een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad, te weten de gemeenteraadsleden Marco Heijmen (PvdA), Arno Bonte (Groen Links), Leo de Kleijn (SP) en Hennie van Schaik (Leefbaar). Bonte, de Kleijn en enkele buurtbewoners ketenden zich vast aan de hijskraan, terwijl een honderdtal buurtbewoners, kinderen en sympathisanten op andere manieren ludiek weerstand bood.

Hoewel men anderhalve week voorbereidingstijd had gehad was het politie optreden uiteindelijk afkeurenswaardig. Het begon correct en beheerst. Het verviel in adrealine-gedreven nodeloos hard optreden tegen vriendelijke actievoerders. Tegen tieners. Enkele individuele agenten leken te wachten om het minste geringste als provocatie op te kunnen vatten. Meneer agent, wij waren ook nerveus. Is er één lelijk woord tegen u geroepen?

De bouwers hadden er plezier aan. Zij hadden haast allemaal een camera meegenomen. De voorman dreigde met de kraan over de bewoners heen te rijden. Zij assisteerden de politie bij het bewaken van de hekken. Zij pakten mensen beet. Allen in opdracht van BZK.

Een agent die de opdracht krijgt een protest te beeindigen zal deze uiteindelijk uit moeten voeren. No Hard Feelings. Hier Past Geen Mast wist waar ze aan begon. De walging van Hier Past Geen Mast treft degene die de opdracht gaf, en hen voor wie het een uitlaatklep van hun foute kant was. Waarom jagen op mensen die niet aan de kraan vastzaten? Waarom nog even een vinger omdraaien? Waarom iemand slaan die vastzit?

Zowel over de mast, over de opdracht tot beeindiging en over de beeindiging van het protest zelf is het laatste woord nog niet gezegd.

Een greep uit de pers van vandaag: Hart van Nederland, Hart van Nederland (2),TV Rijnmond, Nu.nl, NRC, AD.nl (1), AD.nl (2), AD.nl (3), NOS, Megastad FM, Ravage Digitaal

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"