Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 06:06 uur | 1 bezoekers

Pact Op Zuid zet plannen door

Het Pact op Zuid gaat voort. Na de tientallen miljoenen euro's die de afgelopen jaren door de gemeente Rotterdam zijn geïnvesteerd in Zuid, wordt dit jaar bijna 30 miljoen euro in de wederopstanding van Zuid gepompt.

Dat het jaarprogramma 2009 van het Pact op Zuid nogal wat om het lijf heeft, valt in een oogopslag te zien. Een plattegrond van Rotterdam-Zuid toont alle projecten die op stapel staan: geen wijk ontspringt de dans.

Er komt veel woningbouw: honderden woningen worden dit jaar gebouwd; vooral kleine woonblokken, huizen met tuintjes, veel schoolsportverenigingen komen van de grond, onderwijs en stages krijgen volop de aandacht. "Geen enkele jongere mag nog buiten de boot vallen", stelt verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer.

Energie en geld worden vooral gestoken in de jeugd; het doel om heel Zuid in beweging te krijgen, moet ook dit jaar weer een stap dichterbij komen. Schoolpleinen worden 'groen' of op een andere manier opgeknapt, kunstgrasvelden, Cruyff Court of Krajicek Playground, krijgen een plekje, evenals een toekomstig 50-meter bad bij Ahoy, aan de andere kant van de metrolijn.

Dat het rap gaat, blijkt wel uit het bedrag dat de eerste jaren van het 'pact' in dit deel van de stad is gestoken. Ooit was het programma op een miljard euro begroot, maar twee miljard komt uiteindelijk meer in de richting, zegt Schrijer.

"Dat eerste miljard, dat schiet al aardig op. Door de dingen die we al voor elkaar hebben gekregen, is alles in een soort stroomversnelling terechtgekomen. Dat wekt interesse", luidt de uitleg.

De aanpak van werkloosheid heeft absolute prioriteit, zegt hij. "Die is op Zuid beduidend hoger dan elders. In sommige wijken is de werkloosheid 12 à 16 procent, terwijl die in heel de stad 8 procent is en in Nederland 4 procent".

Zo wordt de regeling Kansenzones in Rotterdam-Zuid met een jaar verlengd, met 6 miljoen euro. Ondernemingen zetten zich in om zoveel mogelijk banen en stageplekken te reserveren voor Zuiderlingen en er is de loonkostenregeling: de werkgever die een werkzoekende in Rotterdam-Zuid aanneemt, krijgt de helft van de loonkosten vergoed. En dan is er natuurlijk de oplevering van het ss Rotterdam, eind juli. Daar kunnen op termijn 450 jongeren van Zuid een stageplek vinden.

De wijken zelf moeten eveneens aantrekkelijker worden, zo wil het spoorboekje van het Pact op Zuid voor 2009. Pendrecht is hierin het lichtend voorbeeld: Pendrecht Zet Door wordt voortgezet, met onder meer het Pendrechttheater, een werkwinkel, jongerenwerk, een wijkservicepunt en aandacht voor sport en spel.

In Lombardijen komen een educatief centrum en een complex met een brede school, een kinderopvang en een bibliotheek: de oplevering moet in 2010 zijn. De Feijenoordkade krijgt een opknapbeurt, de bouw van zorgcentrum 't Slag in Vreewijk en het multifunctionele complex Wielslag gaan van start.

Wat er niet is geregeld, is één van de hartenwensen op Katendrecht: een supermarkt.

Schrijer: "Daar bemoei ik me op dit moment zelf mee. We proberen een winkelketen te interesseren om hier een vestiging te starten. Zo zijn er bijvoorbeeld contacten met Albert Heijn. Degene die hier nu een winkel begint, is over een paar jaar spekkoper."

 

bron: ad.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"