Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zaterdag 27 april 2024 04:49 uur | 1 bezoekers

Overleg Marokkaans-Nederlandse overlastgevers?

Hoe kunnen we de problemen rondom Marokkaans-Nederlandse overlastgevers aanpakken en terugdringen? Het is de vraag die centraal stond in het debat gisteren in een commissievergadering van Wonen, Wijken en Integratie.


Maar liefst vier ministers zijn voor dit overleg opgetrommeld “de minister Van der Laan (WWI), Hirsch Ballin (Justitie), Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Rouvoet(Jeugd en Gezin)”, al deze ministers hebben een inbreng in het “Marokkanen” probleem. Ministers Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontbraken helaas bij dit debat. Vier ministers en acht Tweede Kamerleden “waaronder Tweede Kamerlid Verdonk” bespraken het Marokkanen probleem.   Wat is nu eigenlijk het probleem? Het probleem zijn de overlastgevende Marokkanen, maar wat voor overlast geven zij dan? Schelden ze mensen uit? Wat is hier het probleem? Als het probleem HOER roepen is, omdat dit vanuit de maatschappij aangegeven wordt dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn. Er is geen centrale meldpunt hoerroeperij waar iedereen ieder moment van de dag heen kan bellen, om te laten registreren dat ze voor hoer uitgemaakt is. Pure waanzin om zulke dingen als belangrijk agendapunt te hebben. Naast het schelden stoorde het mij dat overlastgevers werden gelijkgesteld met jongeren die echt crimineel bezig zijn, waar zijn die Tweede Kamerleden mee bezig?

Jongeren worden al veel in hun vrijheid beperkt, neem bijvoorbeeld de samenscholingsverboden waardoor jongeren “ook de jongeren die geen kwaad in de zin hebben” zich op veel plekken niet samen mogen vertonen op straffe van een bekeuring. Wat verstaat men onder overlast? Een balletje trappen op een pleintje? Met elkaar “hangen” op en rond een bankje in de wijk? Wat kunnen en mogen deze jongeren nog? Het enige wat ze tot nog toe legaal mogen doen is zich samenscholen op msn en andere internet communities. Wat is overlast! Sommige van mijn buren vinden belletjedruk doen namelijk al overlast. Soms roepen de kinderen in de straat “kanker wijf” tegen passanten en zelfs mijn moeder is eens voor hoer uitgemaakt door die dwergen. Moeten we deze kinderen dan meteen overdragen aan jeugdzorg of een gezinscoach inschakelen, omdat ze overlast veroorzaken en onwenselijk gedrag jegens anderen vertonen? Dat is pas verspilling van belastinggeld!
Nee, zo’n dwerg pak je bij zijn of haar oren en geef je een tik tegen het hoofd net zolang tot het moet janken om ze vervolgens ook nog eens naar hun ouders te brengen.
Op straat wordt nu eenmaal gescholden, kinderen/jongeren apen elkaar na en ondanks dat het niet goed is, is het iets van alle tijden. Dat is nu zo, dat was tien jaar geleden zo, dat was twintig jaar geleden zo en dat was al ver voordat ik op de planning stond zo. We moeten hier niet te krampachtig in doen en denken dat vroeger alles beter was.

We moeten onderscheid blijven maken tussen jongeren die niemand kwaad doen, maar wel luidruchtig zijn en jongeren die bushokjes vernielen. Het een is misschien ergelijk voor passanten en het ander is strafbaar. Ik wil niet in een maatschappij leven waar jongeren op straat moeten fluisteren, omdat ze anders te boek komen te staan als overlastgever. Ik wil de problemen niet bagatelliseren, maar we gaan als het zo doorgaat naar een maatschappij waar kinderen geen kind meer kunnen zijn en pubers geen pubers meer.

De PVV wilt minimumstraffen invoeren en agenten de bevoegdheid geven gericht op de knie te schieten. Iedereen die dit wel ziet zitten moet het volgende scenario proberen voor ogen te krijgen: “je kind doet belletjedruk, de buurvrouw heeft hier last van en doet aangifte. De politie komt je kind ophalen en omdat er nu eenmaal minimumstraffen zijn sluiten ze je kind op voor een maand.” of “je puberale zoon gaat met zijn vrienden naar de kraker Feyenoord-Ajax, na de wedstrijd ontstaan er buiten het stadion rellen. Aanvankelijk probeerde de ME middels charges de rust terug te laten keren, maar dit lukt niet. De agenten hebben geen zin om honden in te zetten aangezien ze met scherp op de knie mogen schieten. Je puberale zoon scheld net als de rest de politie uit en omdat hij vanaf dat moment tot de relschoppers behoord jaagt een agent een kogel door zijn knie.”
Hou je van je kind? Gun je dit je kind dan?

Anno 2009 worden problemen niet alleen benoemd, maar ook zwaar overdreven. Wat maakt het uit dat tien Marokkanen op Scheveningen staan en af en toe avances proberen te maken met een leuke Hollandse meid? Tuurlijk zijn er dan idioten binnen zo’n groep die dan als hun poging niets uithaalt hoer naroepen, maar die persoon moet dan ook meteen aangesproken worden door surveillerende agenten en het liefst nog door zijn vrienden. Agenten kunnen ook meteen op deze jongeren afstappen als ze zich daar bevinden en uitleggen dat ze geen mensen lastig mogen vallen, doen ze dit wel dan zijn ze al gewaarschuwd en worden ze beboet of krijgen ze een gebiedsverbod. Agenten zijn capabel genoeg om dit op een normale manier met hen te bespreken, zonder dat deze jongeren zich “aangevallen/opgejaagd” hoeven te voelen. Het mag overigens ook niet zo zijn dat dit alleen voor Marokkanen geldt, ook autochtone vervelende jongeren op de pier moeten aangepakt worden. Marokkanen hebben niet het alleenrecht op overlast en criminaliteit. Ik hoor geregeld dat alleen Marokkanen “hoer” roepen, maar waar haalt men dit vandaan? Als ik het ze vraag dan is het antwoord met regelmaat “lees de kranten er maar op na.” Een nieuwe die ik recentelijk hoorde was: “kijk je weleens naar Opsporing Verzocht?” Ja, zo ken ik er ook nog wel een paar!

Het vervelende aan het debat was ook dat het “Marokkanen probleem” volgens sommige Tweede Kamerleden hem in de etniciteit of identiteit zit. Het ligt niet aan de etniciteit, het ligt niet aan de identiteit en het probleem ligt hem in veel gevallen ook niet aan een gebrekkige opvoeding. In mijn ogen ligt het probleem deels aan de steeds minder tolerante maatschappij, mensen zeuren over de meest onbenullige dingen. Ook aan de opruiende media mogen we niet voorbijgaan. De media weet dat “Marokkanen terroriseren straat” nu eenmaal beter verkoopt dan “Hangjeugd Bernisse terroriseert straat”. Evenwicht in de berichtgeving zou dus een goede stap zijn. Hoe kan het zo zijn dat er na berichtgevingen over problemen met Marokkanen in Gouda er “meteen” 900.000 euro verspreid over drie jaar wordt vrijgemaakt en dat burgemeester Bouvy-Koene van Bernisse hetzelfde bedrag erg goed kan gebruiken om de overlastgevende autochtonen aan te kunnen pakken. Kennelijk is de ontsporende Nederlandse jeugd in Bernisse minder belangrijk dan de Goudse Marokkanen. Kennelijk worden problemen alleen snel aangepakt als Marokkanen de hoofdrol hebben.

We moeten niet naar een maatschappij waarbij capuchons verboden worden, jongeren in hun knie geschoten mogen worden, overlastgevers per definitie als crimineel beschouwd worden, waar media de politieke agenda bepaald en waar gemeenten met overlastgevende Marokkanen wel financieel geholpen worden ten opzichte van gemeenten met overlastgevende autochtone jongeren die dit niet krijgen.

Er bestaat geen wet voor alleen Marokkanen, wetten zijn er voor ons allen. Idiote plannen zoals een capuchonverbod of in de knie met scherp schieten moeten we niet willen. Politici zijn er voor serieuze, goed doordachte wetten en gedegen beleidsplannen. Wanneer hebben Tweede Kamerleden dit door?

Karim Khaoiri

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"