Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | maandag 29 april 2024 11:27 uur | 0 bezoekers

Liever geen “goeie” meer

Ik las een tijd geleden op een website het volgende: "Een goeie Marokkaan is een dooie Marokkaan"


Nooit heb ik mij anders gevoeld, ik was ik en jij was jij. Mijn etnische achtergrond boeide mij niet dus waarom zou het jou boeien? Ik wist niet beter of ik was een doodgewone kaaskop. Deze bijnaam kreeg ik van een groep Marokkanen in Crooswijk, omdat ik alleen met Nederlanders omging en ook geen Marokkaans sprak. Alsof het me ook maar een seconde zou boeien, kaaskop is een compliment, zo reageerde ik altijd met: “maar wel een trotse kaaskop.” Het heeft mij nooit iets gedaan, maar op 6 mei 2002 veranderde het een en ander toch wel. Pim Fortuyn werd vermoord en voor het eerst werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt, een man die bij de bushalte stond te wachten aan de Linker Rottekade maakte mij uit voor k**ker Marokkaan. Die opmerking heeft veel met mij gedaan. Ik ben inderdaad van Marokkaanse kom af, so what! Wat heeft het voor toegevoegde waarde om te weten wat mijn of jouw afkomst is? Wellicht ben ik naïef, wellicht is het een standaard opmerking van een Marokkaan om dit te zeggen, maar wie kan mij uitleggen wat de waarde van een etnische achtergond is tijdens een doodgewoon gesprek?

Geregeld heb ik gesprekken met mensen die vragen naar mijn afkomst, omdat ze mijn uiterlijk niet kunnen matchen met hoe ik praat. Ik hoef hier niet over te liegen, ik zeg dan ook gewoon dat ik van Marokkaanse kom af ben. Bijna altijd gaan de wenkbrauwen fronzen. Enkele van de vele opmerkingen/vragen die ik de afgelopen jaren heb moeten aan horen zal ik op een rijtje zetten.


Het zijn een van de vele opmerkingen die ik de afgelopen jaren hebt moeten slikken en daar wil ik toch echt mee gaan breken. Ik wil niet meer dat mensen tegen mij zeggen dat ik een van de goeie ben. “Jij bent een van de goeie”, is een opmerking waarvan ik spontaan moet kokhalzen.
Ik vraag me dan ook af hoeveel Marokkanen zo’n persoon kent, waardoor hij/zij kunt concluderen dat ik een “goeie” ben? Come on, be original or shut the F up!
Ik wil nog best eens reageren, maar dan moet het ook echt de laatste keer zijn. 

Karim is een afkorting van Abdelkarim, wellicht had dit jou zoektocht naar mijn afkomst eerder kunnen stoppen, het is een veel voorkomende Marokkaanse naam. Waarom had je dit nooit achter mij gezocht trouwens? Is Marokkaan zijn slecht? Ik weet niet beter dan dat mijn ouders Marokkanen zijn en nee dit is geen geintje. Waarom ik ingeburgerd ben? Ik wijk graag af van de rest en dit komt doordat ik stijl haar hebt, stijl haar doet wonderen. Nee dit is echt geen grapje! Ik ben in 1984 in Rotterdam geboren en in het ziekenhuis waar mijn moeder beviel, werden baby’s geleverd die de Nederlandse taal zouden spreken zonder die domme Sgggggg klank. Of ik dronken ben terwijl ik dit schrijf? Nee, ik ben eindelijk eens nuchter na een lange behandeling bij de AMA “Anonieme Moslim Alcoholisten.” Waarom ik nu afgekickt ben? Mijn ouders zijn met vakantie in Marokko en brengen straks een schaap mee waarmee ik moet trouwen. Ik moet dan vroom en rein zijn natuurlijk. Ik ben overigens erg blij dat ze een gesluierde schaap meenemen, stel je voor dat mannen op straat mijn Sgggggaaaapieeee zonder sluier zien en na zullen kijken. Ik wil wel een “goeie” Marokkaan zijn natuurlijk.

Ik begrijp echt dat Nederlanders met vragen zitten, maar kom dan alstublieft met vragen die ergens over gaan. Ik kom toch ook niet met vragen als: “Zijn alle Nederlandse vrouwen hoeren?”, “Hebben alle Nederlanders echt blond haar en blauwe ogen?”, “Waarom heb jij geen klompen aan?” of “gooien Nederlanders altijd varkenskoppen bij hun nieuwe buren naar binnen?” Nee ik stel dit soort vragen niet, omdat ze nergens over gaan en niemand zulke domme vragen zou mogen stellen.

Mijn ouders maakten in 1985, toen ik ongeveer drie maanden oud was, een nare periode mee. Ze waren binnen Crooswijk verhuisd en hun nieuwe buren waren hier niet happy mee. Deze buren hebben mijn ouders getreiterd en zelfs varkenskoppen naar binnen gegooid. Moet ik hier dan alle Nederlanders op aankijken? Nee, natuurlijk niet. Wat ze destijds hebben gedaan was fout, maar zand erover en let’s be good neighbors.
Wat in 1985 is gebeurd, dat is gebeurd. Gelukkig zijn het inmiddels al vele jaren erg goede, leuke en warme buren. Geen enkel vuiltje meer in de lucht.

Mensen kunnen veranderen. Sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig, maar uiteindelijk komen we door elkaar te helpen en elkaar te accepteren er altijd uit.

Hoe geintegreerd ben jij trouwens? Wat is jou verhaal? Heb jij een verhaal die je met ons wilt delen? Heb jij vragen die je altijd al graag wilde stellen? Kom maar op! Bring it on!


Karim Khaoiri

 
Array
(
    [154067] => Array
        (
            [naam] => nancy
            [link] => 
            [reactie] => goed gedaan karim groetjes nancy
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2009-03-26 04:24:54
            [react_date_changed] => 2009-03-26 04:24:54
            [react_page] => 0
            [react_user] => 27168
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 154065
            [react_count_reads] => 2
            [react_count_views] => 2
            [react_confirmstring] => E5UKPK3SYKW5PC9
            [u_name] =>   
            [u_email] => nancy_bruys_76@hotmail.com
            [react_id] => 154067
            [editable] => 1
        )

)

nancy | 26 maart 2009

goed gedaan karim groetjes nancy


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"