Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | vrijdag 3 mei 2024 17:46 uur | 0 bezoekers

Wat heeft Wilders ondernemers te bieden?

Volgens de laatste opiniepeiling van Maurice de Hond is de PVV inmiddels de grootste partij in Nederland. Hebben ondernemers wat aan Geert Wilders als premier?

Weldenkend Nederland\' heeft een slechte zondagochtend gehad. Uit de wekelijkse politieke opiniepeiling van Maurice de Hond blijkt de Partij voor de Vrijheid (PVV) uitgegroeid tot de grootste politieke partij van Nederland. Wilders reageerde verheugd tegenover de Telegraaf: "Wat mij betreft zijn de Tweede Kamerverkiezingen morgen, dan ben ik de volgende minister-president."

 

Inderdaad. \'Linkse hobbyclubs\' en Clairy Polak mogen wel uitkijken. Maar wat zou een electorale zege van de PVV betekenen voor ondernemend Nederland? Een blik op het verkiezingspamflet (2006) van de partij en een analyse van de moties en Kamervragen geeft enige helderheid.

 

Meer geld in eigen zak

Over een ding zijn de meeste ondernemers het wel eens: ze houden verdomd weinig over van al hun inspanningen. Een belastingverlaging is dan ook meer dan welkom. Wilders vindt dat ook: hij pleit voor een verlaging van de inkomstenbelasting ter waarde van 16 miljard euro. Overigens ziet hij dit ook als een van de beste manieren om de economische crisis te bestrijden. De partij denkt dit te kunnen betalen door bezuinigingen op ambtenaren, Europa, subsidies en ontwikkelingshulp. Eén subsidie blijft: de hypotheekrenteaftrek.

 

Veiligheid

Onder leiding van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken is er de laatste tijd veel aandacht voor de veiligheid van ondernemers en op bedrijventerreinen. Heemskerk vervult zijn taak vooral met het geven van voorlichting over wat ondernemers zelf kunnen doen. Wilders ziet eigenlijk maar één oplossing voor het criminaliteitsprobleem: hardere straffen. zo pleit zijn partij ervoor draaideurcriminelen na drie vergrijpen levenslange gevangenisstraf te geven en vervroegde vrijlating af te schaffen. Maatregelen die ongetwijfeld genoegdoening geven. De vraag is nog of het werkt, maar dat is een discussie die al jarenlang wordt gevoerd onder criminologen.

 

Duurzaamheid

Hoewel de PVV zich hartstochtelijk inzet voor dierenrechten, kan de habitat van de beestjes, het milieu, de pot op. De zoekterm \'duurzaamheid\' levert welgeteld nul hits op op de website van de partij. Daarnaast keerde de fractie zich tegen het subsidiëren van windmolenparken en pleit ze voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Ook de subsidies voor energiebesparing worden geschaard onder de af te schaffen \'linkse hobbies\'.

 

Lekker doorrijden

De afkeer van milieuvriendelijke maatregelen resulteert ook in een aantal leuke puntjes voor de autorijdende ondernemer. De PVV pleit voor meer wegen en wil snel de knelpunten aanpakken. Lekker doorrijden dus, en als het aan Wilders ligt mag dat ook wel een tandje harder dan nu toe is gestaan. Daarnaast verzet de partij zich tegen tolheffingen, rekeningrijden en trajectcontroles. Het kwartje van Kok moet worden afgeschaft, waardoor de benzineprijs met zo\'n tien cent omlaag kan.

 

Niemand erin

Dat de partij niet pleit voor meer niet-westerse immigranten had u vast al door. Ondernemers hebben echter weinig baat bij de immigratiestandpunten van de partij. Oost-Europese werknemers zijn niet welkom. Over de toegang van buitenlandse kenniswerkers tot Nederlandse universiteiten en bedrijven is het standpunt niet bekend. Gezien de vele klachten van ondernemers over een gebrek aan gekwalificeerd personeel is het te hopen dat hier coulanter mee om wordt gegaan dan met laagopgeleide buitenlanders. 

 

Slecht nieuws dus voor de kenniseconomie. Die gaat er met Wilders aan het roer niet op vooruit - hoewel dat met het huidige kabinet ook niet opschiet -. De partij pleit voor beter basis- en middelbaar onderwijs, maar daarbij ligt de nadruk vooral op veiligheid. Over het hoger onderwijs geen woord in het visiedocument. Minister Plasterk van OCW ligt vooral onder vuur van de partij vanwege zaken als de Publieke Omroep en moslim-gerelateerde (subsidie)zaken.

 

Export

Ondernemers die hun geld verdienen met handel buiten de landsgrenzen kunnen weinig goeds van de PVV verwachten. Hoewel er een hoop buitenlandse commentatoren zijn die Wilders als koene verdediger van het vrije woord beschouwen, is de internationale weerzin groot. Met name in moslimlanden zal een eventueel premierschap van Wilders als een klap in het gezicht worden ervaren, na de protesten tegen zijn Windows Move Maker filmpje Fitna.

 

Over de sentimenten van de bewoners van de Antillen hoeven we het ook niet meer te hebben. Maar u weet maar nooit, de kans is groot dat ook Geert Wilders zijn toon zal matigen wanneer hij nu eenmaal daadwerkelijk zaken moet doen met het buitenland. Verontrustender is het EU-standpunt van de PVV: er mogen wat de partij betreft geen landen meer bij de Europese Unie. Zeker Turkije niet. Wat dat land betreft geldt \'zij erin, wij eruit\'. Dat zou een strop zijn voor de im- en export binnen Europa.

 

De PVV blijkt een echte volkspartij, met tot nu toe weinig aandacht voor de problemen van ondernemers. Anderzijds, een kleinere overheid, goedkoper en harder rijden en lagere belastingen zijn zeker aansprekende punten. Wilders herhaalt de laatste tijd steeds dat zijn partij \'niet zal matigen, wel verbreden\'. Het is afwachten of die verbreding meer voordeel voor ondernemers oplevert.

 

(Arjan van Bijnen)

bron: Sprout.nl 

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"