Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | donderdag 2 mei 2024 07:27 uur | 1 bezoekers

Strafkamp Award gaat naar de Betuttelende Borden

De Betuttelende Borden in Rotterdam hebben de Strafkamp Award gekregen voor doorgeslagen regeldrift in de openbare ruimte. Dat werd maandagavond bekendgemaakt na een bustour door Rotterdam met een jury van politici, ontwerpers, bewoners en ondernemers.


De Strafkamp Award Rotterdam is een actie van de Urban Country Club. Deze club van creatieve ondernemers vindt dat regeldrift en handhaving doorschieten en de openbare ruimte steeds meer op een strafkamp gaat lijken.


“Een persoonlijk gesprek werkt veel beter dan een anoniem bord met gedragsregels”


Gebodsbordjes in de openbare ruimte met teksten als ‘hier wordt niet gedeald’ of ‘hier groet men elkaar’ hebben als doel om buren en bezoekers te attenderen op wat wel en niet mag. “Heldere regels zijn absoluut belangrijk, maar het ophangen van bordjes met gedragsregels heeft een averechts effect. Dit soort borden geven eerder een asociaal en onveilig gevoel, dan een gezellig en saamhorig gevoel”, aldus de jury. “Over gedragsregels moet je praten met elkaar en met nieuwe buren, die moet je niet op de muur schroeven. Een persoonlijk gesprek werkt veel beter dan een anoniem bord met gedragsregels”.
Op de tweede plaats eindigde Onzinnige Hekken met punten en prikkeldraad, gevolgd door Hondenterrorisme waarbij honden worden verbannen uit de openbare ruimte. De Strafkamp Award zal worden aangeboden aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.


Landelijke aandacht voor Strafkamp Award


Dat doorgeslagen regelgeving geen strikt Rotterdams fenomeen is, blijkt uit de grote aandacht van landelijke media voor de Strafkamp Award. Betuttelende borden en onzinnige hekken kom je overal tegen. Het Algemeen Dagblad, Radio Rijnmond, het Parool, NOS Headlines, Hart van Nederland en Antenne TV hebben de Strafkamp Award opgepikt. Het thema maakt blijkbaar iets los. Mensen hebben genoeg van metershoge hekken, hondenterrorisme en betuttelende leefregels.
Stafkamp Award uitgebreid in beeld op TV Rijnmond
Zaterdag 28 februari zal Antenne Rotterdam in een avondvullend programma op TV Rijnmond (22:00 – 24:00) reportages uitzenden over het effect van onzinnige hekken, overbodige gebodsborden en het hondenbeleid. De uitzending bevat ook een verslag van de busreis en de verkiezing van de Strafkamp Award.
Meer info: www.urbancountryclub.nl
Bijlagen:
-    antwoord op vragen,
-    foto’s van overbodige gebodsborden.
 
BIJLAGE: ANTWOORDEN OP VRAGEN

Waarom geen Strafkamp Award nominatie voor camera’s en preventief fouilleren?
Die krijgen al voldoende aandacht in het publieke debat. Hekken, honden en gebodsborden sluipen er ongemerkt in. Met goede bedoelingen, maar een averechts effect.
Wat is de Urban Country Club?
De Urban Country Club is een soort vrijmetselarij, een geheim genootschap van innovatieve ondernemers. Met underground clubavonden, guerrillacommunicatie, tv-registraties en populaire borrels is de Urban Country Club een plek waar creatieve geesten elkaar ontmoeten en inspireren tot vernieuwing. Zie: www.urbancountryclub.nl
Waarom heeft de Urban Country Club het initiatief genomen tot de Strafkamp Award?
Wij vonden dat er in de openbare ruimte een soort verharding sluipt die de sfeer niet verbetert. Met de Strafkamp Award willen we deze verharding op een ludieke manier aan de orde stellen.
Wat waren de criteria voor de jury om de Award toe te kennen?
Belangrijke criteria zijn: 1) lost de maatregel het probleem op, 2) zijn er alternatieve oplossingen met tenminste hetzelfde effect en een vriendelijkere uitstraling.
Waarom de naam Strafkamp Award, is dat niet overdreven?
Ja, die naam is overdreven. Daarom hebben we er ook voor gekozen. Zodat we hopelijk een halt toeroepen aan openbare ruimte die steeds meer op een Strafkamp gaat lijken. Rotterdam is een prachtige stad met mooie mensen die elkaar in de openbare ruimte moeten kunnen ontmoeten. Die moet je niet opsluiten.
Waarom alle ogen op Rotterdam?
Rotterdam is de meest innovatieve stad van Nederland. Hier worden trends gezet, positieve en negatieve. Als het om leefbaarheid gaat, wordt Rotterdam vaak in een adem genoemd met het woord leefbaar. Rotterdam is de proeftuin voor Nederland.
Hoe ziet de Strafkamp Award eruit?
De Award is een cavia kooi met daarop een gegraveerd bordje met de winnaar en een spreuk als: Een stad die niets durft, wordt een stad waar niets kan. In de caviakooi zullen twintig overbodige borden worden opgehangen, met teksten als “hier wordt niet gedeald” en “wij organiseren elk jaar 1 gezellige activiteit”.
Gaan jullie ook bordjes zetten op de plekken die de Award hebben gewonnen?
Nee. We hopen dat de mensen die eromheen wonen zelf het initiatief nemen om de plekken weer leefbaar te maken. Weg met de metershoge hekken, hondenterrorisme en betuttelende leefregels.
Wat willen jullie dat mensen gaan doen?
Wij willen dat beleidsmakers en ontwerpers van openbare ruimte langer nadenken over de negatieve bijeffecten van maatregelen. En dus niet “de burger wil een hek, de burger krijgt een hek”. Met goede verlichting en een groenhaag kun je vaak hetzelfde effect bereiken, terwijl de buurt een stuk menselijker oogt. En dat geldt niet alleen bij hekken, maar zeker ook bij betuttelende bordjes. Ga met elkaar in gesprek. Dat is uiteindelijk de enige oplossing.

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"