Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 08:24 uur | 5 bezoekers

Theater Zuidplein uitgeroepen tot Koploper in culturele diversiteit

Theater Zuidplein is de winnaar van de KoplopersTop 2008 van Netwerk CS. De prijs wordt toegekend aan die culturele organisatie in Nederland die het beste culturele diversiteit bevordert.
Directeur Doro Siepel van Theater Zuidplein ontving de prijs, een glasculpture, gisteren uit handen van minister Plasterk van OCW tijdens de Netwerk CS-bijeenkomst “Estafette 2008” in de Passenger Terminal Amsterdam. 153 instellingen/bedrijven waren door Netwerk CS actief uitgedaagd hun plannen voor 2009 bekend te maken. Zestig daarvan namen de uitdaging ook daadwerkelijk aan.
 
Netwerk CS is een landelijk netwerk van professionals en organisaties in de culturele sector, gericht op het ontwikkelen van diversiteitsprojecten en –beleid. Sinds 2002 ondersteunt Netwerk CS actief diversiteitsbeleid door uitwisseling van kennis en ervaring tussen culturele organisaties. De belangrijkste ontwikkelingsgebieden zijn publieksbereik, programmering en personeelsbeleid. Netwerk CS wordt financieel mede ondersteund door het ministerie van OCW.

Netwerk CS schreef in juni 2008 een wedstrijd uit “De KoplopersTop” genaamd. Deze KoplopersTop is één in de reeks van initiatieven die Netwerk CS onderneemt om ervoor te zorgen dat het onderwerp ‘culturele diversiteit’ een plek krijgt in het hart van de cultuursector. Netwerk CS nodigde deze zomer een groep diversiteitsexperts uit om de meest favoriete organisaties op het gebied van diversiteit voor te dragen. Deze actie leverde, met toevoeging van ‘Netwerk CS-favorites’ een lijst op van 153 potentiële koplopers. Allemaal culturele organisaties die vanuit de missie al divers werken of die in de afgelopen jaren op het dit gebied stevige stappen zetten.

Deze organisaties werden door Netwerk CS uitgedaagd om hun diversiteitsambities voor 2009 in te zenden. Zestig Instellingen/gezelschappen gingen op deze uitdaging in. Op 19 november werden in The Passenger Terminal in Amsterdam de 2 beste Koplopers bekend gemaakt: Theater Zuidplein te Rotterdam en Culturele Zondagen in Utrecht. De ambities van alle Koplopers worden aan Minister Plasterk en de rest van de cultuursector aangeboden met de opdracht om deze groep organisaties te ondersteunen in het uitvoeren van hun ambities.

Uit het juryrapport: de aanpak van Theater Zuidplein heeft de jury verrast. Er wordt duidelijk gestreefd naar verankering van diversiteit zowel binnen de eigen organisatie als binnen de sector. Theater Zuidplein laat in de plannen zien dat zij zich bewust is van haar uitgangspositie en laat ook een  toekomstvisie doorschijnen in de resultaten. In het verleden heeft Zuidplein laten zien dat men oog en oor heeft voor de samenleving om hen heen. De nieuwe plannen dragen niet alleen bij aan nieuwe diversiteitskennis, maar geven Theater Zuidplein opnieuw een voorloperpositie binnen de theaterwereld.

De jury van de KoplopersTop bestond uit: Voorzitter Robert de Haas (lid Raad van Advies), Mira Kho, (zelfstandig senior adviseur inzake interculturele projecten bij  o.a. Roots en Routes), Robert Sordam (organisatiepsycholoog / consultant bij EGA HRM consult/uitvoerend musicus), Mick Witteveen (producent en o.a. projectleider project Poëzie in de Stad), Henca Maduro (producent van o. a. Talent2Star), Murat Aslancik (directeur jongeren-organisatie Schok en cultuurmakelaar bredeschool gemeente Delft).
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"