Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | donderdag 28 maart 2024 16:37 uur | 1 bezoekers

Zelfbewuste (ex-) drugsgebruikers in Hut Spot

7:45 uur, maandag ochtend, vertrekt de cast van theatervoorstelling Hut Spot naar Leeuwarden. De spelers van deze voorstelling zijn zwervers, zoals de flyer aankondigt, maar er blijken ook (ex-) druggebruikers die niet dak- of thuisloos zijn, mee te doen aan dit project.
Ik zelf ben niet zo’n ochtendmens en het viel me dan ook zwaar tegen om op tijd te zijn. Buiten alle verwachting, want je ontkomt zelf ook niet aan enkele vooroordelen over zwervers en gebruikers, was iedereen netjes op tijd.
Het toneelstuk hebben we al eerder opgenomen. De reden dat ik mee reis met dit gezelschap is om de acteurs persoonlijk in beeld te brengen. Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben is of ze zich niet generen om hun meest intieme, pikante en verdrietige ervaringen met het publiek te delen. Alvorens tot het interview over te gaan, moet ik aarden in de groep en dat gaat een beetje moeilijk als je voor in de bus zit. Daarom knoop ik eerst een gesprek aan met de chauffeur Willem. Willem heeft zijn leven lang gereden op de vrachtauto en is nu gepensioneerd. Vanuit liefde voor de medemens rijdt hij regelmatig voor Stichting En Route en organiseert hij bijvoorbeeld ook uitjes voor de meiden van de Keileweg.

Na enige tijd draai ik me om op de voorstoel en zet de camera aan. De heren zijn het meest spraakzaam. Ik had enige terughoudendheid naar de camera verwacht, want je verhaal vertellen naar een publiek tijdens een theater voorstelling is van tijdelijk aard. Maar met een camera leg je alles vast, en het bereikt een veel groter publiek. De heren zijn alles behalve terughoudend. Ze antwoorden alles en leggen mij haarfijn uit dat het juist hun bedoeling is om hun zegje te doen. Ze willen vertellen dat de scheidingslijn tussen opbouwend in het leven staan zo subtiel over kan gaan in destructief gedrag. Eén van de heren is dan ook hulpverlener geweest in de verslavingszorg. Na een dag hard werken verkleedde hij zich en ging er zelf op uit om dope te scoren.

Wat me het meest opvalt is dat de spelers zelf zo gemotiveerd zijn. Enige jaren terug maakte een voormalige vriendin van mij, Christine de Bruin, een toneelstuk met ex-verslaafden. Alleen, het idee kwam van haar uit en zij haalde de spelers over om mee te doen. Dat heeft ze ook geweten! Het betekende dat zij de kar moest trekken, de spelers keer op keer moest motiveren…kortom, Christine raakte uitgeblust en eindigde met letterlijk twee kromme knieën door over al haar eigen grenzen heen te gaan. Na een kort gesprek met de producent van Hut Spot, Anneke de Goede, kom ik erachter dat ook zij zo is begonnen. Door ervaring heeft ze nu geleerd mensen te kiezen die echt zelf willen, want anders is het niet eens hun verhaal maar jijzelf die een verhaal wilt laten vertolken.

Behalve hun eigen ervaringen en toekomstdromen vertelt deze cast hoe de maatschappij op hen reageert. Ze worden behandeld als tweederangsburgers. Bij de hulpverlening, sociale dienst, schuldhulpverlening enz. worden ze met gemak van het kastje naar de muur gestuurd. En als ze het lef hebben om daar tegen in protest te gaan dan worden ze wederom met gemak buiten de deur gezet of bedreigd met tussenkomst van de politie. Kortom, de maatschappij verschuilt zich met alle gemak achter de algemeen geldende vooroordelen en discrimineert ongestraft. Want…wie bekommert zich nou over de rechten van een junk? In principe niemand. Hoewel…! Blijkbaar heeft deze theatergezelschap zo’n impact op het publiek dat de spelers benaderd worden voor verschillende functies. Alsof in één voorstelling duidelijk wordt dat juist deze mensen de zwakke plekken van het maatschappelijk functioneren, de bureaucratie weten aan te wijzen, de valkuilen van het leven en wat noodzakelijk is om daaruit te kunnen komen. Zo uit Ellen aan het einde van de dag opmerkelijke kritiek. Ondanks het feit dat ze zelf meedoet aan dit toneelstuk vindt ze het volstrekt belachelijk dat subsidiegelden aan dit project worden besteedt. Liever had ze gezien dat het geld in nazorg werd geïnvesteerd. Want al doorloop je een therapie met succes, wanneer je niet begeleid wordt bij de herintreding in de maatschappij, dan is het veel te makkelijk om terug te vallen in een oude gewoonte: gebruiken in dit geval. En dan is de investering van de therapie weggegooid geld.

De voorstellingen van Hut Spot zijn voorbij, maar Video 2000 zendt de interviews met de spelers en de voorstelling uit. Verplichte kost dus, Hut Spot. Wilt u het aan den levende lijve ondervinden, niet getreurd: dit jaar produceert Anneke de Goede een nieuwe voorstelling, geheten Rotte Nachten. Zwervers vertellen in poëzie vorm over hun leven terwijl het publiek in bootjes op de Rotte zit.
 
Array
(
    [115929] => Array
        (
            [naam] => bakker
            [link] => www.smithandjones.nl
            [reactie] => Ex junk gebruikt zijn verleden om  gezonheidsstelsel te veranderen 

Datum:	13.5.2005 16:44
Bron:	Smith and Jones addiction consultants

E-Mail:	info@smithandjones.nl

TITEL: Een ex-verslaafde vecht voor toelating van 15 nieuwe klinieken voor verslavingen tot het Nederlandse gezondheidsstelsel.  En hij is aan het winnen!!! 
Een ex-verslaafde in Amsterdam heeft het opgenomen tegen het Nederlandse gezondheidsstelsel om Nederlandse patiënten toegang te verlenen tot 15 nieuwe klinieken voor verslavingsproblemen en eetstoornissen.  Keith Bakker, een voormalig cocaïne en heroïne verslaafde die ooit op straat leefde, runt nu een succesvol bedrijf dat televisie programma’s ontwikkelt. Hem is zelf ooit verteld door de Nederlandse verslavingsartsen dat hij een hopeloos geval was, en dat clean worden er voor hem niet in zat. Smith and Jones addiction consultants.nl, uit Amsterdam, heeft al honderden Nederlandse verslaafden en alcoholisten naar klinieken in Engeland gestuurd. 
     
De heer Bakker werkt samen met de Engelse Priory Groep om de 15 klinieken uit deze groep toegelaten te krijgen tot de AWBZ. Wanneer de CVZ erkenning heeft plaats gevonden, is het mogelijk voor de Priory om Nederlandse verslaafden te behandelen volgens de nieuwe EU regelgeving voor de gezondheidszorg. Keith Bakker: “We hebben inmiddels de meeste hindernissen overwonnen en met de erkenning van de CVZ dat de Priory ziekenhuizen aan dezelfde vereisten voldoen als de Nederlandse voorzieningen zijn er geen wettelijke gronden meer om hiervoor geen vergoeding te krijgen van de verzekeraars”. 
De CVZ lijkt niet op haar gemak wat betreft de inspanningen van de heer Bakker. Het argument om de aanvraag nu niet in behandeling te nemen is dat er de komende jaren veranderingen plaats zullen vinden in de Nederlandse gezondheidszorg wat betreft zorgverlening in het buitenland. De heer Bakker: “We dienen de aanvraag in voor de CVZ erkenning op basis van de bestaande wetgeving. De CVZ moet hiernaar handelen.  Als ik op de snelweg geflitst word omdat ik te hard rijd, kan ik dan in een brief zeggen dat de wetgeving de komende jaren mogelijk gaat veranderen en dat ik daarom niet betaal? Ik dacht het niet. De CVZ moet ook volgens de wet handelen. Net als ik”.  

            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-05-17 00:15:39
            [react_date_changed] => 2005-05-17 00:15:39
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 102043
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 4DPW8ADXPLRQHWV
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115929
            [editable] => 1
        )

    [115855] => Array
        (
            [naam] => geen idee
            [link] => ook geen idee
            [reactie] => saaaaaaaaai
boring
laim
not cool
totaly not cool

            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-05-20 13:42:02
            [react_date_changed] => 2005-05-20 13:42:02
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 102043
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => UT5J3Y4ZQ499LA
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115855
            [editable] => 1
        )

    [115561] => Array
        (
            [naam] => smith
            [link] => www.smithandjones.nl
            [reactie] => Jellinek verstrekt voorkeursbehandelingen 
voor betalende cliënten die wachtlijsten willen omzeilen 

AMSTERDAM, 20050616 -- Wanneer cliënten bereid zijn om Christian Krappel de directeur van de Jellinekkliniek een aanzienlijk bedrag per uur te betalen, krijgen zij binnen vierentwintig uur een behandeling naar keuze. Andere verslaafden, mensen in het ziekenfonds of zonder geld, moeten gemiddeld drie tot zes maanden wachten op een opname voor behandeling. Keith Bakker van Smith & Jones vindt dat onethisch. 


Keith Bakker is de oprichter van Smith & Jones Addiction Consultants een bedrijf gespecialiseerd in het consulteren en verwijzen van mensen met een verslaving naar adequate zorg al dan niet in het buitenland. Bakker zet grote vraagtekens bij de vermeende voorkeursbehandeling voor welvarende cliënten: "Een dergelijke voorkeursbehandeling is volgens mij onethisch voor een door de staat gesubsidieerd behandelingscentrum zoals de Jellinekkliniek. Al in april 2004 berichtte NRC Handelsblad over de voorkeursbehandeling. Je hoeft slechts een bepaald nummer te bellen en kan binnen 24 uur worden geholpen. 
"Inmiddels is er nog altijd niets veranderd. Een alcoholverslaafde die in het ziekenfonds zit, moet soms tot wel zes maanden wachten op zijn of haar behandeling. Vaak moet de cliënt met andere mensen in vervelende wachtkamers zitten en wordt hij of zij soms als een soort ex-veroordeelde behandeld." Bakker vervolgt: "Iemand die veel geld neerlegt kan daarentegen binnen 24 uur worden behandeld en een intake krijgen op een plaats naar keuze." 

Bakker heeft zelf ook slechte ervaringen met Jellinek. Voor één van zijn cliënten had hij een verwijzing nodig van de Jellinek. Hij wilde de patiënt laten behandelen in de Priory-klinieken; privé-klinieken in het Verenigd Koninkrijk die gespecialiseerd zijn in de zorg voor alcohol- en drugsverslaafden. Na verschillende pogingen lukte het niet om de verwijzing te krijgen. Toen Bakker voor zijn cliënt belde naar de nieuwe privé-service van de Jellinekkliniek, kon hij binnen vierentwintig uur worden geholpen en had hij zelfs een ontmoeting met Christian Krappel, de medisch directeur van Jellinek. 
"Jellinek misbruikt haar monopolie-positie." Bakker vindt dat onacceptabel. Wanneer een patiënt met een laag tot gemiddeld inkomen een verwijzing nodig heeft kan het niet, maar voor vijfhonderd euro kan ik bij de Jellinek kopen wat ik wil", aldus Keith Bakker van Smith & Jones. 

Het voorkeursbeleid van Jellinek voor rijke mensen is volgens Bakker een initiatief van het bestuur van de Jellinek. Bakker: "Patiënten zonder geld sterven wekelijks door de veel te lange wachtlijsten voor behandeling van drugsverslaving en alcoholverslaving. Mogelijk ontstaan de wachtlijsten deels door de voorkeursbehandelingen die de directie verstrekt aan cliënten met geld." 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 
Smith& Jones addiction consultants 
Tel: 00-31-(0)20-4865464 Mobile 06 22373766 
info@smithandjones.nl 
www.smithandjones.nl 

            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-06-19 09:49:28
            [react_date_changed] => 2005-06-19 09:49:28
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 102043
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => TUZSU8BDZYA9QP
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115561
            [editable] => 1
        )

    [112449] => Array
        (
            [naam] => peter
            [link] => 
            [reactie] => ik ben trots op mensen zoals keith die mensen met een verslaving helpt en herintregeerd

keith ga zo door 


            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-04-07 11:34:02
            [react_date_changed] => 2006-04-07 11:34:02
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 102043
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => Z7D3HCCY93588J
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 112449
            [editable] => 1
        )

    [108456] => Array
        (
            [naam] => Amsterdam
            [link] => 
            [reactie] => Wat bedoel je...kijk eens wat keith bakker doet....geld binnenhalen, zoveel als hij kan.
Nee, trots op Keithe ben ik zeker niet, ik schaam mevoor een dergelijke schijnheilige oplichter
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-01-05 06:55:31
            [react_date_changed] => 2007-01-05 06:55:31
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 102043
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => RCPZUJLHCVGWDLP
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108456
            [editable] => 1
        )

    [108448] => Array
        (
            [naam] => rotterdam
            [link] => 
            [reactie] => Hoezo, "Amsterdam?"
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-01-06 17:17:21
            [react_date_changed] => 2007-01-06 17:17:21
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 102043
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 522LH5RP6YZD76
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 108448
            [editable] => 1
        )

    [107362] => Array
        (
            [naam] => verdrietig
            [link] => 
            [reactie] => Keith is een man met veel woorden en heel weinig daden. Maw veel beloftes die hij niet nakomt. Dat hij daarmee mensen op het hart trapt, wil hij niet weten. 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-04-18 15:17:03
            [react_date_changed] => 2007-04-18 15:17:03
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 102043
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => GDEB789AH6VXKLK
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 107362
            [editable] => 1
        )

    [106907] => Array
        (
            [naam] => Justin en Mark
            [link] => 
            [reactie] => Wij zijn allebei in behandeling geweest bij Smith & Jones in Amsterdam 2 jaar geleden. Ik 
(Justin) had helemmal geen geld en Keith Bakker heeft mij 6 weken GRATIS behandeling gegeven. Mark had 500 euro en hij kreeg 4 weken b behandeling. Keith Bakker is een Robin Hood die geld vraagt van mensen die het kunnen betalen en mensen helpt die het niet hebben.
Amsterdam ( leuke anonieme naam) jij weet niet eens waar je het over hebt.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2007-07-04 23:48:25
            [react_date_changed] => 2007-07-04 23:48:25
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 102043
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => JT385ADXM7CTBJR
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 106907
            [editable] => 1
        )

)

bakker | 17 mei 2005

www.smithandjones.nl

Ex junk gebruikt zijn verleden om gezonheidsstelsel te veranderen

Datum: 13.5.2005 16:44
Bron: Smith and Jones addiction consultants

E-Mail: info@smithandjones.nl

TITEL: Een ex-verslaafde vecht voor toelating van 15 nieuwe klinieken voor verslavingen tot het Nederlandse gezondheidsstelsel. En hij is aan het winnen!!!
Een ex-verslaafde in Amsterdam heeft het opgenomen tegen het Nederlandse gezondheidsstelsel om Nederlandse patiënten toegang te verlenen tot 15 nieuwe klinieken voor verslavingsproblemen en eetstoornissen. Keith Bakker, een voormalig cocaïne en heroïne verslaafde die ooit op straat leefde, runt nu een succesvol bedrijf dat televisie programma’s ontwikkelt. Hem is zelf ooit verteld door de Nederlandse verslavingsartsen dat hij een hopeloos geval was, en dat clean worden er voor hem niet in zat. Smith and Jones addiction consultants.nl, uit Amsterdam, heeft al honderden Nederlandse verslaafden en alcoholisten naar klinieken in Engeland gestuurd.

De heer Bakker werkt samen met de Engelse Priory Groep om de 15 klinieken uit deze groep toegelaten te krijgen tot de AWBZ. Wanneer de CVZ erkenning heeft plaats gevonden, is het mogelijk voor de Priory om Nederlandse verslaafden te behandelen volgens de nieuwe EU regelgeving voor de gezondheidszorg. Keith Bakker: “We hebben inmiddels de meeste hindernissen overwonnen en met de erkenning van de CVZ dat de Priory ziekenhuizen aan dezelfde vereisten voldoen als de Nederlandse voorzieningen zijn er geen wettelijke gronden meer om hiervoor geen vergoeding te krijgen van de verzekeraars”.
De CVZ lijkt niet op haar gemak wat betreft de inspanningen van de heer Bakker. Het argument om de aanvraag nu niet in behandeling te nemen is dat er de komende jaren veranderingen plaats zullen vinden in de Nederlandse gezondheidszorg wat betreft zorgverlening in het buitenland. De heer Bakker: “We dienen de aanvraag in voor de CVZ erkenning op basis van de bestaande wetgeving. De CVZ moet hiernaar handelen. Als ik op de snelweg geflitst word omdat ik te hard rijd, kan ik dan in een brief zeggen dat de wetgeving de komende jaren mogelijk gaat veranderen en dat ik daarom niet betaal? Ik dacht het niet. De CVZ moet ook volgens de wet handelen. Net als ik”.

geen idee | 20 mei 2005

ook geen idee

saaaaaaaaai
boring
laim
not cool
totaly not cool

smith | 19 juni 2005

www.smithandjones.nl

Jellinek verstrekt voorkeursbehandelingen
voor betalende cliënten die wachtlijsten willen omzeilen

AMSTERDAM, 20050616 -- Wanneer cliënten bereid zijn om Christian Krappel de directeur van de Jellinekkliniek een aanzienlijk bedrag per uur te betalen, krijgen zij binnen vierentwintig uur een behandeling naar keuze. Andere verslaafden, mensen in het ziekenfonds of zonder geld, moeten gemiddeld drie tot zes maanden wachten op een opname voor behandeling. Keith Bakker van Smith & Jones vindt dat onethisch.


Keith Bakker is de oprichter van Smith & Jones Addiction Consultants een bedrijf gespecialiseerd in het consulteren en verwijzen van mensen met een verslaving naar adequate zorg al dan niet in het buitenland. Bakker zet grote vraagtekens bij de vermeende voorkeursbehandeling voor welvarende cliënten: "Een dergelijke voorkeursbehandeling is volgens mij onethisch voor een door de staat gesubsidieerd behandelingscentrum zoals de Jellinekkliniek. Al in april 2004 berichtte NRC Handelsblad over de voorkeursbehandeling. Je hoeft slechts een bepaald nummer te bellen en kan binnen 24 uur worden geholpen.
"Inmiddels is er nog altijd niets veranderd. Een alcoholverslaafde die in het ziekenfonds zit, moet soms tot wel zes maanden wachten op zijn of haar behandeling. Vaak moet de cliënt met andere mensen in vervelende wachtkamers zitten en wordt hij of zij soms als een soort ex-veroordeelde behandeld." Bakker vervolgt: "Iemand die veel geld neerlegt kan daarentegen binnen 24 uur worden behandeld en een intake krijgen op een plaats naar keuze."

Bakker heeft zelf ook slechte ervaringen met Jellinek. Voor één van zijn cliënten had hij een verwijzing nodig van de Jellinek. Hij wilde de patiënt laten behandelen in de Priory-klinieken; privé-klinieken in het Verenigd Koninkrijk die gespecialiseerd zijn in de zorg voor alcohol- en drugsverslaafden. Na verschillende pogingen lukte het niet om de verwijzing te krijgen. Toen Bakker voor zijn cliënt belde naar de nieuwe privé-service van de Jellinekkliniek, kon hij binnen vierentwintig uur worden geholpen en had hij zelfs een ontmoeting met Christian Krappel, de medisch directeur van Jellinek.
"Jellinek misbruikt haar monopolie-positie." Bakker vindt dat onacceptabel. Wanneer een patiënt met een laag tot gemiddeld inkomen een verwijzing nodig heeft kan het niet, maar voor vijfhonderd euro kan ik bij de Jellinek kopen wat ik wil", aldus Keith Bakker van Smith & Jones.

Het voorkeursbeleid van Jellinek voor rijke mensen is volgens Bakker een initiatief van het bestuur van de Jellinek. Bakker: "Patiënten zonder geld sterven wekelijks door de veel te lange wachtlijsten voor behandeling van drugsverslaving en alcoholverslaving. Mogelijk ontstaan de wachtlijsten deels door de voorkeursbehandelingen die de directie verstrekt aan cliënten met geld."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Smith& Jones addiction consultants
Tel: 00-31-(0)20-4865464 Mobile 06 22373766
info@smithandjones.nl
www.smithandjones.nl

peter | 07 april 2006

ik ben trots op mensen zoals keith die mensen met een verslaving helpt en herintregeerd

keith ga zo door

Amsterdam | 05 januari 2007

Wat bedoel je...kijk eens wat keith bakker doet....geld binnenhalen, zoveel als hij kan.
Nee, trots op Keithe ben ik zeker niet, ik schaam mevoor een dergelijke schijnheilige oplichter

rotterdam | 06 januari 2007

Hoezo, "Amsterdam?"

verdrietig | 18 april 2007

Keith is een man met veel woorden en heel weinig daden. Maw veel beloftes die hij niet nakomt. Dat hij daarmee mensen op het hart trapt, wil hij niet weten.

Justin en Mark | 04 juli 2007

Wij zijn allebei in behandeling geweest bij Smith & Jones in Amsterdam 2 jaar geleden. Ik
(Justin) had helemmal geen geld en Keith Bakker heeft mij 6 weken GRATIS behandeling gegeven. Mark had 500 euro en hij kreeg 4 weken b behandeling. Keith Bakker is een Robin Hood die geld vraagt van mensen die het kunnen betalen en mensen helpt die het niet hebben.
Amsterdam ( leuke anonieme naam) jij weet niet eens waar je het over hebt.


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"