Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | zaterdag 4 mei 2024 10:41 uur | 0 bezoekers

Waarom jij het niet werd!

Ik ben tot zeventien, voor mij belangrijke punten gekomen en zou deze erg graag met u willen delen “nog meer met de werklozen onder ons”.

Waarom jij het niet werd!

Al iets langer als twee jaar zit ik zonder werk, en leef van een magere studiefinanciering een vrij hopeloze situatie kan ik u zeggen.

Na het vele solliciteren, ben ik mijn sollicitatiegesprekken gaan evalueren en tot de conclusie gekomen dat ik het niet goed aanpakte.

Ik ben tot zeventien, voor mij belangrijke punten gekomen en zou deze erg graag met u willen delen “nog meer met de werklozen onder ons”.

  1. Kom nooit te laat, maar altijd iets te vroeg (15 minuten ongeveer).
  2. Geef nooit complimentjes al is zijn/haar pak echt mooi (Je bent een slijmbal).
  3. Het is geen date wat je hebt, maar een serieuze sollicitatiegesprek dus wees zeer zuinig met parfum.
  4. Kom altijd verzorgd aan (Geen trainingsbroek, geen ongestreken spijkerbroek, geen rare T-shirts met duizend verschillende kleuren en vooral geen sieraden zoals kettingen mits je ze onder je trui hebt).
  5. Aangezien wij in Rotterdam wonen en leven is ABR (Algemeen Beschaafd Rotterdams) een vereiste.
  6. Scheer jezelf als man zijnde
  7. Zorg dat je met enige voorkennis op je sollicitatiegesprek komt, verzamel dus zo veel mogelijk informatie over het bedrijf waar je wilt werken en de baan welke jij zou willen binnen dit bedrijf.
  8. Begin nooit over je persoonlijke leven, mits hierom gevraagd wordt en dan nog beperk je het tot informatie welke in weinig zinnen gezegd kan worden.
  9. Indien je niet gewent bent om U tegen mensen te zeggen, leer jezelf dat dan maar zeer snel aan!
  10. Wees bereid tot het sluiten van een compromis.
  11. Wanneer je gebeld wordt voor een afspraak, is dat direct het belangrijkste wat in je agenda staat. Alle geplande zaken moeten doorgekrast worden, zorg er dus voor dat het altijd uitkomt wanneer zij dat willen.
  12. Ga zelfverzekerd naar je sollicitatiegesprek, iemand die al met het idee binnenkomt niet aangenomen te worden zal ook zeker niet aangenomen worden.
  13. Kauwgum staat synoniem voor “je krijgt de baan niet”.
  14. Neem geen flesje water mee “al neem jij het mee, omdat je wilt afvallen het zou opgevat kunnen worden als een teken van nerveusheid”
  15. Een goede Curriculum Vitae zegt genoeg.
  16. Zorg dat je altijd enkele belangrijke vragen stelt, dit is een teken van interesse voor de baan.
  17. Word jij het toch niet, teleurgesteld zijn is niet erg maar zorg niet dat je opgeeft, evalueren is van grote noodzaak, want anders maak je dezelfde fout misschien weer.

Niet alle zeventien punten gingen voor mij op, maar enkele toch zeker wel. In de lastige twee jaren naar werk zoeken, waar ik geregeld bij bedrijven over de vloer kwam voor sollicitatiegesprekken heb ik mij enorm gericht tot mijn voorgangers, want wat hebben zij wat werkgevers warmer kan maken om ze aan te nemen, maar wat hebben mij voorgangers vooral wat een werkgever koud maakt?

Ik zelf zal altijd blijven solliciteren en proberen. Steeds maar geen werk krijgen is in economische barre tijden erg moeilijk, maar door in jezelf te geloven en niet direct een werkgever uit te maken voor racist, zal je helpen om nog beter te worden wanneer je eenmaal de baan krijgt welke jij zo graag wilt.

Karim Khaoiri

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"