Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 02:44 uur | 1 bezoekers

Suriname het boegbeeld van verdraagzaamheid

Hoewel ik veel gereisd heb (o.a. India, Peru Thailand en de VS), nogal wat bezienswaardigheden ben langs geweest en verschillende culturen heb leren kennen, blijft Suriname voor mij toch het meest bijzondere land dat ik ken. Niet alleen omdat ik daar ben geboren en opgegroeid, maar voornamelijk om de diverse kanten die Suriname rijk is.

Natuurlijk zijn er zaken die mij wat minder vrolijk stemmen, zoals de armoede en de criminaliteit die daaruit voortvloeit en de desinteresse van de regering wil ik het niet over gaan hebben. Ook wil ik het niet gaan hebben over mooie reisverhalen over Suriname, want daar moet u zelf maar achter komen. Ik wil het (kort en niet al te diep op in gaan) hebben over een aantal zeer bijzondere karaktereigenschappen van Surimane. Allereerst bestaat Suriname uit een mix van verschillende culturen. Hindoestanen Creolen, Javanen, Blanken, Joden en Chinezen leven samen met elkaar, zonder dat men problemen met elkaar heeft. In de omliggende Caribische landen is dat soms anders. Ook staan midden in de stad een Joodse Synagoge en een Moskee naast elkaar.

Naar mijn idee is dit uniek in de wereld en in geen elke ander land dan Suriname waar twee grote kerken naast elkaar staan en waar twee grote religies worden gepraktiseerd zonder dat dit tot religieuze opstandigheden leidt of erger. Daar kan menig land in de wereld een voorbeeld aan nemen.

Deze tolerantie naar elkaar heeft in de loop van de tijd tot heel veel goeds geleid. Kijk maar eens naar een Surinaamse of een Hindostaanse kalender. Er staan veel feestdagen op van verschillende religies van Katholieke tot Moslimfeestdagen en van Joodse tot Hindoestaanse feestdagen. En wat te denken van de diversiteit van de Surinaamse keuken? Ik zal een voorbeeld geven: "een Chinees komt bij een Javaan roti eten".  Op zich is er niets mits met deze zin en de meeste Surinamers zouden dit beamen. Het gaat mij er juist om het impliciete van deze zin te expliciteren. Waarom komt een Chinees bij een Javaan roti eten? Waarom maakt en /of verkoopt een Javaan roti terwijl dit een Hindostaans gerecht is? Dit is precies de reden wat Suriname zo mooi maakt. Iedereen leeft met elkaar samen en iedereen neemt gewoonten en gebruiken van elkaar over, zonder dat dit hoeft te leiden tot problemen. Naar mijn idee is Suriname een van de weinige landen, zoniet het enige land in de wereld waar dit nog kan.

Natuurlijk heeft men onderling wel eens een woorden wisseling, maar dat hoort erbij. Verder zijn er nog tal van andere dingen op te noemen, zoals het klimaat en de mooie natuur.

Veel belangrijker is dat mensen vreedzaam met elkaar samenleven, zonder dat men onderscheid maakt in ras en kleur. En dat maakt Suriname erg bijzonder.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"