Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | donderdag 2 mei 2024 01:07 uur | 1 bezoekers

Liefdeskasten

Bij het woord kaste denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een andere wereld. Maar niet alleen in India wordt met dit systeem gewerkt. Ook in ons dagelijks leven worden we niet alleen geconfr

In Sex And The City hebben ze een hele aflevering gewijd aan The Caste System. En is het niet Ronald Giphart die in zijn boek ‘Ik ook van Jou’ over zijn Grote Liefde Reza denkt als hij haar voor het eerst ziet ‘uit een hogere liefdeskaste’? Het doet me denken aan de gesprekken met mijn vriendinnen vroeger, als puberende meisjes, over liefde, jongens en boyfriends in spe. De jongens werden ingedeeld in de categorieën ‘to good to be true’, ‘geweldig’, ‘leuk’, ‘kan net’ en ‘as if!’ Mijn grote vraag is dan ook, wat zijn de regels van het kastensysteem der liefde? En hoe weten wij in welke categorie we zelf zitten?

"Wat zijn de regels van het kastensysteem der liefde?"

Als ik terug kijk op de mannen in leven kan ik concluderen dat ik zelden met een jongen ben gegaan boven mijn stand. Als meisje van een jaar of veertien had ik verkering met een nette jongen uit Schiebroek. Zijn moeder vond dat ik te plat praatte en was niet blij met de buurt waar ik was opgegroeid, maar haar zoon kon dat weinig schelen. Eric was een kakker, een nerd en daarom uit een lagere liefdeskaste. Hij wist dit. Ik ook helaas. En daarom had onze relatie geen enkele kans van slagen. Na een paar weken zette ik hem aan de kant.

Na Eric volgde Mitchell. Op Mitchell was ik al geruime tijd vreselijk verliefd. Ik vond hem het einde! Maar tijdens onze relatie merkte ik dat hij misschien nog wel meer op keek tegen mij dan andersom. Ik had leuke kleren, veel vrienden en deed het VWO. Mitchell kwam niet verder dan VBO niveau a, ze hadden bij hem thuis nog nooit van deodorant gehoord en zijn ouders weigerde te betalen voor de kapper. Mitchell ontwikkelde zich niet en hij werd een sloeberiger en smoezeliger, maar ik heb nooit op hem neergekeken. Ik was gek op hem! Echter, het feit dat ik mooier, spontaner en slimmer leek te zijn en dat iedereen dat ook opmerkte, kon hij niet handelen. En zijn frustratie reageerde hij op een agressieve manier op mij af.

"...maar ik heb nooit op hem neergekeken!"

En toen was daar opeens Sjors. De mooiste, meest verzorgde jongen die er op dat moment in Rotterdam rondliep. Ik was op slag verliefd. Maar dat beauty & brains niet altijd samen gaan bleek maar weer in deze situatie. Hij sprak over ‘duitse franc’ en ‘kreeg het condoom niet over zijn ballen’. Maar ik adoreerde hem en hij brak mijn hart. Ik mocht dan volgens mijn vriendinnen uit een hogere liefdeskaste zijn, ik voelde me als een paria…

Nog rouwend om de relatie met Sjors die nooit echt een relatie had kunnen worden, leerde ik Jeroen kennen. Jeroen was gewoon gewoon. Hij had een aardige kledingsmaak, een leuke vriendengroep, haalde matige cijfers op school. Hij was niet lelijk, maar ook zeker niet knap en ik vond hem wel ok. Maar hij vond mij geweldig!! Net als zijn omgeving… Iedereen peperde hem in how lucky he was een meisje als ik te hebben en ik kreeg het ene compliment na het andere. Ik werd zowat aanbeden! En ik vond het wel best… Zijn ouders waren cool, een soort hippies! En onze relatie was wel ok. Veel lol samen, maar weinig passie. Goede vrienden, maar weinig verliefdheid. En zo stond de situatie het toe dat ik mijn hard verloor aan Mijn Grote Liefde. Ryan.

"Alleen een gelijkwaardige relatie is de moeite waard..."

Ryan is mooi, hij is intelligent, knap, stoer, charmant, verantwoordelijk en gedisciplineerd. En meer dan ooit maakte ik me zorgen over de regels van het liefdeskastensysteem. Constance verzekerde me ooit dat in een relatie er altijd iemand meer verliefd is op de ander. En na het verdriet dat zij had gehad om haar ex, raadde ze me aan er altijd voor te zorgen dat jij niet degene bent die het meest verliefd is. Maar is dat de manier om jezelf te beschermen en te behoeden binnen het kastensysteem der liefde? Je nooit meer helemaal laten gaan? Want stel dan dat Ryan uit een hogere liefdeskaste zou zijn als ik… is het dan wel zo verstandig mijn hele hart aan hem te geven? Want ik ben verliefd op hem, hou ontzettend veel van hem en bewonder hem toch wel minstens evenveel als hij mij doet. Zou het dan niet zo kunnen zijn dat al bovenstaande regels en theorieën niet van toepassing zijn, al is het alleen maar voor deze ene keer? Dat Ryan en ik uit dezelfde liefdeskaste komen en evenveel liefde voelen voor elkaar? Ik hoop het maar. Want ik geloof, dat hoe verliefd je ook bent, alleen een gelijkwaardige relatie de moeite waard is. Uit gelijke liefdeskasten.

Linda Korner

 
Array
(
    [116130] => Array
        (
            [naam] => Luud
            [link] => 
            [reactie] => Wat ben je toch een slim meisje om  zo goed over zulke zaken na te denken.ik ben trots op je. kusjes.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-04-11 17:26:25
            [react_date_changed] => 2005-04-11 17:26:25
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 101624
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => Q77CSEC5SZGST7
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 116130
            [editable] => 1
        )

    [116090] => Array
        (
            [naam] => Amber
            [link] => 
            [reactie] => Hey Linda,

wat een goede column!! En je hebt echt gelijk.. veel meiden (inclusief mij) gaan liever voor een jongen uit een hogere kaste, want wat is het geweldig om een vriend te hebben die mooi, slim, grappig en goed gekleed is. 
Je zelfvertrouwen gaat de goede kant op maar kan net zo hard weer dalen als hij door heeft dat hij iemand 'beters' kan krijgen..

Kuss
            [afbeelding] => 4058
            [afbeelding_id] => 4058
            [afbeelding_name] => girls.wanna.have.fun.gif
            [afbeelding_date] => 2005-04-18 13:53:20
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20050418135320_girls.wanna.have.fun.gif
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 79435
            [afbeelding_width] => 99
            [afbeelding_height] => 100
            [afbeelding_size] => 8611
            [afbeelding_type] => gif
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-04-18 13:53:20
            [react_date_changed] => 2005-04-18 13:53:20
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 101624
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => HWLYCGWFBMF3Q8L
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 116090
            [editable] => 1
        )

)

Luud | 11 april 2005

Wat ben je toch een slim meisje om zo goed over zulke zaken na te denken.ik ben trots op je. kusjes.

photo

Amber | 18 april 2005

Hey Linda,

wat een goede column!! En je hebt echt gelijk.. veel meiden (inclusief mij) gaan liever voor een jongen uit een hogere kaste, want wat is het geweldig om een vriend te hebben die mooi, slim, grappig en goed gekleed is.
Je zelfvertrouwen gaat de goede kant op maar kan net zo hard weer dalen als hij door heeft dat hij iemand 'beters' kan krijgen..

Kuss


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"