Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | woensdag 24 april 2024 23:56 uur | 1 bezoekers

Untitled 17

29 april 2004,Frans krijgt een lintje!
Woensdagavond ben ik aanwezig bij een debat, georganiseerd door stichting AIR (www.airfoundation.nl) en stichting BLIKsum (www.blik.net) over het project Duik in de Dijk (www.duikindedijk.nl )
Het gaat over de problemen en de mogelijkheden van de Oostzeedijk.
Mijn atelier ligt achter de Oostzeedijk, Bosland 28a, aan het Boerengat in een pand van de Roteb. Twee jaar geleden hebben we daar 12 ateliers gecreëerd, door muren te zetten in de enorme ruimtes van de Roteb. Het is een geweldige plek, zo tussen de vuilnismannen, straatvegers (www.roteb.rotterdam.nl) en de brandweermannen (www.brandweerwinkel.nl)

De avond is gesitueerd in studentenvereniging R.S.V. Sanctus Laurentius (www.laurentius.nl) in de Infirmeriestraat. De wc’s zijn er van RVS, zeer kotsbestendig en hufterproof, de vloer bedekt met een plakkerig bierresidu en de zaal een verlopen eerbetoon aan het zuipen om het zuipen. De gastheren, foeten en nullen in driedelig grijs met rood gearceerde stropdas, zouden mijn kinderen kunnen zijn. Dit is een wereld die weinigen van ons kennen, zeer besloten en barstensvol codes waar we niets van begrijpen. Het staat misschien wel net zo ver van me af als de religieuze gemeenschappen in de stad, waarvan de rituelen ook voorbehouden zijn aan de eigen kring. Overigens is het de ideale oplossing voor de zogenaamde hangjongeren: een eigen clubhuis en daar uit je dak gaan. Alleen bij deze randgroepjongeren zijn het de rijke vaders (vroeger ook actief lid) die voor de nodige panden en pecunia zorgen om hun kroost een zinvolle tijd te verschaffen. Hier wordt het levensnetwerk van menig raad van bestuurslid geboren.
Het feit dat we nu hier zijn, op deze bijzondere lokatie, met een aanzienlijke hoeveelheid mensen om te praten over een buurt is weer zo’n geweldige uitwas van KOORTS. En de avond zelf draagt ook direct bij nieuwe kennismakingen. (o.a. met Reza van Pastis, waar ik vandaag een heerlijke pasta heb gescoord. Nog geen www, Oostzeedijk Beneden)

Het debat verliep niet soepel, de presentatoren waar niet in staat echt iets te laten gebeuren, het schuurde allemaal wat langs elkaar en verder dan wat over en weer benoemen van losse ongenoegens en wensen kwam het niet echt.
Wat ook erg onduidelijk bleek was wat er nu met de informatie van dit debat gaat gebeuren en hoe het zit met die prijsvraag. De deelname van stichtingAIR aan dit geheel doet vermoeden dat er een behoorlijk professioneel vervolg zal komen. En zo is het dus ook. Vandaag staat voor het eerst het wedstrijdregelement op de website en wordt me het een en ander duidelijk. Het is gewoon een officiële architecten,- en stedebouwkundigenprijsvraag!

Zelfs bij mij als professioneel conceptvormer en beeldproducent zakt meteen de moed in de schoenen. Ik heb een prachtig idee, alleen ik zie me niet een ding afleveren wat aan allerlei formele eisen moet voldoen die in het geheel niets met mijn plan te maken hebben. De hooggeachte jury is waarschijnlijk niet in staat om allerlei veelvormige inzendingen te beoordelen; papiermacheebomen, gekleide zitelementen of zilverpapierfonteinen. En nog schrijnender is dat er al op voorhand aan de tentoonstellingsvorm van de inzendingen gedacht is:“…. A-1 formaat voorzien van gaten in de hoeken….”Ik weet zeker dat er geen enkele buurtbewoner is die zich nu nog geroepen voelt een eenvoudig idee op papier te zetten.
Maar ja, 27 juni is al de uitreiking van de prijsvraag, dus veel tijd is er niet. Wat nu te doen met mijn prachtige idee? Het zweet breekt me uit bij de gedachte dat ik met van dat maquettespul moet gaan froebelen, om op het vereiste A-1 formaat “een driedimensionale impressie van het plan” te kunnen presenteren.

Morgen is het koninginnedag, hoera, hoera, hoera ! Op een krantenfoto van Europa was Nederland het meest rood-oranje gekleurd, Uiteraard is de koninklijke lintjesregen hier het hevigst . Maar daar blijkt het helemaal niet over te gaan ! De satellietfoto toont de concentraties stikstofdioxide boven Europa. Nederland is veruit het zwaarst vervuilde land! Ik heb meteen de neiging te verhuizen, maar als ik dan om 10.00 uur op weg ga ben naar een lintjesregen in Maassluis (het heeft de koningin behaagd Frans, een muzikant van mijn orkest, www.krph.nl, te onderscheiden) (www.minbzk.nl/openbaar_bestuur/decoratiestelsel/publicaties/lintjesregen_2004 )
geeft een frisse wind en een stralende zon op de stoep voor mijn huis me een heel ander gevoel.

Groet ivo
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"