Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zaterdag 27 april 2024 09:46 uur | 1 bezoekers

De hele avond meezingen met de Jantjes

De musical 'De Jantjes' is een feest van herkenning voor jong en oud.
De hele avond meezingen met de Jantjes?Paula den Dulk en Mariska van der Gaag??ROTTERDAM – De musical 'De Jantjes' is een feest van herkenning voor jong en oud. In het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam zorgt de musical, die tachtig jaar geleden voor het eerst in première ging, nog steeds voor volle zalen.?
De zaal, die voornamelijk vol zat met oudere mensen, kwam gelijk goed los met het nummer “poen”. Het publiek zong uit volle borst mee en bleef uit volle borst meezingen. In de vijftiende editie van ‘de jantjes’ passeren overbekende deuntjes als 'Word nooit verliefd', 'Omdat ik zoveel van je hou' en 'Draaien, anders ga je naar de haaien'.

Het was goed te merken dat je in Rotterdam de show bekeek. Wanneer de barkeeper van de kroeg zegt: “Zo Toffe Jans eindelijk weg uit Rotterdam. Je bent eindelijk weer in een echte stad.”Een boegeroep ontsteeg uit het publiek en maakte de cast op een vrolijke manier duidelijk dat Rotterdam juist de echte stad is in Nederland.

De musical vertelt over het leven in de Amsterdamse Jordaan begin twintigste eeuw. De drie vrienden Dolle Dries, Blauwe Toon en Schele Manus hebben het naar hun zin in de wijk. Maar wanneer Dolle Dries vanwege een vechtpartij met Mooie Leendert in de gevangenis belandt en Schele Manus door zijn vriendin Toffe Jans aan de kant wordt gezet, besluiten ze te tekenen bij de Marine. Blauwe Toon gaat met hen mee omdat hij toch geen familie of vriendin achterlaat. Wanneer 'De Jantjes' na zes jaar uit Indië terugkeren, is er echter veel veranderd in de Jordaan.
?In een geheel verjongde cast werd de rol van Carry Tefsen, die Tante Pietje speelt, overgenomen door Maja van den Broecke. Tante Pietje is de moeder van Mooie Leendert, een rol die op zijn beurt door Koert-Jan de Bruijn wordt gespeeld. Het trio de Jantjes wordt vertolkt door Hugo Metsers III (Dolle Dries), Dennis Overeem (Schele Manus) en Istvàn Hitzelberger (Blauwe Toon). Overeem, bekend van zijn rol in de soap ONM, zette de persoon van Schele Manus perfect neer. Hij was zo¹n beetje de 'droogkloot' van het stel. Met een hoog, bijna kinderlijk stemmetje, wist hij het publiek keer op keer te raken én te vermaken. De rol van Toffe Jans, de vriendin van Schele Manus, word gespeeld door Birgit Schuurman. Na haar acteerdebuut in de film 'Floris', is dit haar theater debuut. Schuurman veroverde met haar Amsterdamse accent en vrolijke spel de harten van het publiek.

In de toegift ging het hele publiek staan en meeklappen met alle bekende melodieën die de revue kort passeerden. De gehele cast ging met zijn allen dansen en het publiek danste nog net niet mee. Maar had het iets langer geduurd dan had het ons niet verbaasd als dat zou gebeuren. Je merkte aan de theaterbezoekers dat ze het jammer vonden dat “De jantjes” afgelopen was. Tot op het laatste moment werd er nog voor de cast geklapt en moest er wel afscheid genomen van alle toneelspelers.
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"