Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 06:26 uur | 1 bezoekers

Collectief vs Individueel denken

Ik zie individueel denken als een geschenk.

Collectief vs Individueel denken

 

Na mijn vorige column Schaamcultuur ben ik aan het brainstormen geweest over de verschillen tussen collectief en individueel denken.

Voor mezelf ben ik er enigszins uitgekomen, maar wat zijn nu de verschillen tussen beide?

Over collectief denken kunnen we zeggen dat het om een grote groep mensen of een gemeenschap gaat die ‘hetzelfde’ denkt.

Over individueel denken kunnen we zeggen dat ieder persoon voor zichzelf denkt.

In het Westen denkt men net zoals in Afrika, Amerika of welk ander plek op de wereld op deze twee manieren.

 

Ik zie collectief denken als een gevaar om wel de volgende reden: ‘mensen die een bepaald gedachtegoed hebben kunnen deze overdragen aan een hele gemeenschap. Deze gemeenschap heeft over het algemeen niets te zeggen en mag niet wijken van de gedachtespinsels van hen die het over hebben gedragen of beter gezegd hebben opgedragen.

De mensen worden een bepaalde manier van denken geleerd die niet altijd goed is, maar er is niemand die het deze mensen kwalijk kan nemen. Deze mensen weten niet beter, het is hen met de paplepel ingegoten om klakkeloos over te nemen wat de staat of wat de Ayatollahs tegen hen zeggen. In het Westen weet men dat het Midden-Oosten en andere grote delen van Afrika hen haat, maar waar de haat vandaan komt weet men niet.

Wanneer men tot een bepaalde stam hoort in bijvoorbeeld Afghanistan en de Ayatollah zegt dat alle Westerlingen varkens zijn, dan is er niemand die deze Ayatollah zal tegen spreken.

Als er toch een wijsneus is die durft te vragen waarom dat zo is loopt het vrijwel altijd fout af met deze wijsneus. Het doet me denken aan een gedicht van Toon Tellegen “De Keizer”.’

Met collectief denken kan je mensen dus een bepaald denkpatroon leren die niet altijd even goed is en zeker niet altijd gebaseerd is op de Koran.

Waarom is dit niet altijd gebaseerd op de Koran?

Een Ayatollah is een grootmeester in de Koran, hij weet als geen ander wat er in de Koran staat. Hij kan de mensen zelfs iets voorspiegelen wat in strijd is met de Koran.

 

Ik zie individueel denken als een geschenk.

Wie voor zichzelf denkt zal altijd wikken en wegen en voor beslissingen staan.

Hij of zij denkt voor zichzelf en is baas over eigen lichaam en hersenen.

Wanneer de paus zegt dat men moslims mag opblazen, zal de paus een koekje van eigen deeg krijgen.

De paus zal voor gek verklaard worden en zal zelfs zijn eigen achterban tegen zich krijgen.

In het Westen is godsdienst en politiek gescheiden. Dit is niet altijd zo geweest en ook toen waren er zulke problemen als die er in het Midden-Oosten zijn.

Misschien moet het Midden-Oosten en andere landen waar godsdienst en politiek één zijn ook maar overwegen om godsdienst en politiek van elkaar scheiden, wie weet komt het dan toch nog goed.

 

Karim Khaoiri

 
Array
(
    [115227] => Array
        (
            [naam] => 11-in.
            [link] => 
            [reactie] => Ik ben 't in deze totaal niet met je eens over 't beeld wat je schetst ... het collectief denken is komt terug in elk geloof en het is dit soort opruiende artikelen die doen lijken alsof bepaalde zaken alleen gelden voor de islam... de koran leert niet dat je lieden zichzelf moeten. opblazen. En wat de paus betreft geef de man niet teveel eer want de goede oude man leert ons vooral geen anticonceptie te gebruiken ... AIDS.. terrorist nr !. Beoordeel een geloof niet op de mens die het verkracht, maar op het geloof zelf. Waco texas... jaren geleden. Een links individu besluit op eigen houtje Pimmetje neer te knallen... daar gaat je geschenk. Het is niet de Koran die Ayatollah grootmeester maakt het is de mens en het feit dat hij kan lezen. Op 't moment dat jij niet geschoold bent kan iemand jou alles vertellen wat ie wil en ben je volledig afhankelijk van ZIJN waarheid. Dit verschijnsel zie ik in Nederland ook slechts weinig mensen die claimen 'islamiet' te zijn kennen de ware inhoud en geschiedenis van de Islam en de tijd waarin geleefd werd ten tijde van de openbaring van de Koran.
Als je dat niet weet is het onmogelijk om de Koran te zien in 't licht van deze tijd. Met dit soort misverstanden als gevolg. Vergis je niet Karim het katholieke geloof heeft deze tijd ook gekend. En politiek en staat gescheiden ?... de meeste politieke partijen hebben een religieuze achtergrond en ons huidig wetboek is gebaseerd op de bjibel. Er zit een partij in de tweede kamer waar vrouwen niet toegelaten mogen worden tot het bestuur omdat ze de bijbel weigeren in het licht van deze tijd te zien.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-07-24 01:48:38
            [react_date_changed] => 2005-07-24 01:48:38
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100929
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 85V6H55CRYJ6S4S
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115227
            [editable] => 1
        )

    [115226] => Array
        (
            [naam] => karim khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => Ik begrijp wat je bedoel en het is ook waar, maar ik zeg zeer zeker niet dat de Koran slecht is.
De mensen die de koran uitleggen, de zogehete Ayatollahs kunnen meestal en dat komt doordat de mensen niet kunnen lezen of schrijven de mensen van alles wijsmaken.
Het is zeker niet de schuld van de Koran en de mensen die niet beter weten, ik zeg in mijn column dan ook dat je het de mensen zelf niet kwalijk kan nemen.
Wat betreft de grondwet is die gebasseerd op Joods-Christelijke normen en waarden, de wet zelf is niet Joods-Christelijk.
Overigens heb ik ook gezegd dat zowel in het Westen als waar dan ook ter wereld deze twee manieren van denken voorkomt. Het enige wat ik vind is dat collectief denken een gevaar kan "zijn".
Ook weet ik dat de katholieken en de protestanten elkaar de koppen ingeslagen hebben, maar ik zie wat dat betreft hetzelfde in het Midden-Oosten, waar mensen die zich Wahabist, soeniet of wat dan ook noemen elkaar aan het afslachten zijn.
Wat betreft de SGP,
in Nederland heeft iedereen het recht om een politieke partij te vormen, ook zij die vrouwen niet toe willen laten. Het is alleen aan de mensen om wel of niet op hen te stemmen en volgens mij halen zij nooit meer als 4 zetels. Het is net als het CDA de trouwe achterban die gelooft in de waarden en normen van de partij en waar het eigenlijk familietraditie is om op deze partij te stemmen.

            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-07-24 11:34:22
            [react_date_changed] => 2005-07-24 11:34:22
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100929
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 469MFKFBSR3URWX
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115226
            [editable] => 1
        )

    [115225] => Array
        (
            [naam] => 11-in.
            [link] => 
            [reactie] => Wat ik wederom niet begrijp is dat je 'die mensen'omschrijft als een groep mensen die er door hun geloof een heel andere manier van 'zijn'en 'denken' op nahoud... terwijl de processsen die je beschrijft gelden voor elk mens, in elke maatschappij en elke cultuur. Ons gevoel voor individualitiet is het product van collectief denken dat het resultaat is van de cultuur en samenleving. Ook in Nederland gaat het collectief denken dus voorbij aan de individuele wensen. Maar datzelfde collectief denken is nodig om orde te scheppen in de chaos en een maatschappij te creeren. Stel dat een groep mensen één keer in de week zou samenkomen en dit voor onbepaalde tijd. In het begin zouden ze zich tegenover elkaar beleefd gedragen en spreken over die dingen waarover ze akkoord zouden kunnen gaan. Maar vroeg of laat zou men in de groep beginnen praten over de verschillen die er zijn. En we moeten die moeilijkheid onder ogen zien indien we van plan zijn om samen te werken. Dit gebeurt in iedere organisatie, met mensen die ten overstaan van elkaar weerstand bieden en zo het hele gebeuren ontredderen. De mens als individu kent hetzelfde probleem. Hij heeft tegenstrijdige intenties en reflexen in zich, zoals het feit dat hij boos is en het tegelijk niet wil zijn. Het individu kan niet ontsnappen, hij moet bij dit conflict blijven en het desnoods naar buiten brengen. Zie je hoe het denken conflicten veroorzaakt ? Het feit van erbij te blijven is een dieper niveau dan dat van de kwesties die aan de basis van het conflict liggen. Hetzelfde geldt voor de groep. Dus blijven we erbij. Zulke intentie kan men niet opleggen, want dit zou meer conflicten met zich meebrengen, maar ze kan zich gaandeweg ontwikkelen, terwijl we communiceren. Ach, we kunnen hier maanden over door filosoferen maar waar ik over struikel is dat ik het oneerlijk en kort door de bocht is om dit aan 1 geloof te koppelen of naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen te stellen dat het een slechter is dan het ander terwijl het beiden noodzakelijke en onontkombare eigenschappen zijn die bij de mens horen. En trouwens vind het wel weer heel 'hypocriet'westers klinken dat je 't wel lekker makkelijk accepteert dat er in Nederland partijen mogen zijn die vrouwen als 'minder'zien, en dat afdoet als 'familietraditie' als je op die partij stemt. Maar ondertussen kritiek hebt op het midden oosten waar godsdienst meer dan een familietraditie is. Maar owee als een moslim een vrouw hier geen handje geeft nou dan heb je de poppen aan het dansen. trouwens die 4 zetels waar je zo luchtig over praat.. weet je over hoeveel mensen je 't dan hebt ?...
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-07-24 12:40:12
            [react_date_changed] => 2005-07-24 12:40:12
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100929
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => G89PJ96W5GQ5TWH
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115225
            [editable] => 1
        )

    [115223] => Array
        (
            [naam] => 11-in.
            [link] => 
            [reactie] => Wat ik eigenlijk wilde zeggen is... 'wij' denken net zo min of net zoveel individueel en collectief als 'zij'... Maar waar wij is mee moeten stoppen hier in Nederland is dat 'WIJ' en 'ZIJ' !!.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-07-24 12:42:56
            [react_date_changed] => 2005-07-24 12:42:56
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100929
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 5SGLARM7L4ALGPJ
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115223
            [editable] => 1
        )

    [115222] => Array
        (
            [naam] => karim khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => Volgens mij begrijpen we elkaar niet Elvin.
In de Westerse cultuur staat individueel denken hoog op de agenda, in andere culturen zoals de islamitische cultuur is het belangrijker om als groep één te zijn en dezelfde denkwijze erop na te houden.
Om vast misverstanden uit de wereld te helpen zeg ik nogmaals dat zowel de Westerse "Christelijke" wereld zowel collectief als individueel denkt als de niet-westerse "islamitische wereld".
Collectief denken is in mijn ogen alleen gevaarlijk wanneer men als grootmeester "die hebben zeer veel macht" dingen gaan roepen die niet kunnen maar vanwege hun positie wel geloofd worden door hun achterban. De de leiders van de SGP'ers en hun gereformeerde kerk die vrouwen één recht geven "het aanrecht" zijn net zo slecht als moslimleiders, partijen ayatollahs die zeggen dat hun vrouw "om het maar even bij de vrouw te laten" 
maar 1 recht hebben.

            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-07-24 14:05:33
            [react_date_changed] => 2005-07-24 14:05:33
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100929
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => LKBWHV6T55ZECRM
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115222
            [editable] => 1
        )

    [115216] => Array
        (
            [naam] => 11-in.
            [link] => 
            [reactie] => Precies... dan begrijpen we elkaar nu dus wel. In de westerse wereld staat individueel denken trouwens niet hoger op de agenda, alleen zijn onze Ayatollahs hier de media en politiek. Bovendien zijn we hier al zo ver heen dat we wel pretenderen índividueel' op bepaalde gedachten te komen. En als ik je column lees maak ik toch echt de link Ayatollah ---> moslims ---> collectieve beinvloedbaar. Paus ---> katholieken ---> niet collectief beïnvloedbaar. Ach, misschien overdrijf ik wel ofzo, maar ben echt moe van de negatieve berichtgeving over alles wat maar moslim is je hoort niks anders meer. We moeten kijken naar wat ons bind en niet wat ons scheid.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-07-26 20:20:46
            [react_date_changed] => 2005-07-26 20:20:46
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100929
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => ZDGW4F3VLTW6JZ2
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115216
            [editable] => 1
        )

    [115215] => Array
        (
            [naam] => karim khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => Ik ben blij dat je dit allemaal zegt Elvin.
Ik ben inderdaad de negatieve publiciteit rondom moslims ook zat, maar je moet ze op de tenen trappen willen ze uit hun schulp komen.
Ik ben vaak kort door de bocht en zeg waar het op staat, hier probeer ik openingen mee te zoeken tot discussies alleen die zijn "ook niet met positieve columns" te vinden.
Keer op keer als je iets zegt over moslims voelen zich in een hoek gedrukt, verdedigen zichzelf en laten dan de problemen doodbloeden. Zo komt er nooit een einde aan alle ellende en alles wat nog niet is uitgepraat zal men opnieuw omhoog halen om tegen je te gebruiken.
Je laatste zin "We moeten kijken naar wat ons en niet naar wat ons scheid." vind ik een zeer mooie afsluiter, zeker gezien mijn column die ik voor de Kralingen/Crooswijk weekkrant De Ster heb geschreven voor deze week "Eendracht maakt macht". We moeten kijken naar wat ons bind, maar dan moet alles bespreekbaar zijn en zullen er compromissen gesloten moeten worden.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-07-26 23:04:12
            [react_date_changed] => 2005-07-26 23:04:12
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100929
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => VBTVRCAH3HMCVWY
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 115215
            [editable] => 1
        )

)

11-in. | 24 juli 2005

Ik ben 't in deze totaal niet met je eens over 't beeld wat je schetst ... het collectief denken is komt terug in elk geloof en het is dit soort opruiende artikelen die doen lijken alsof bepaalde zaken alleen gelden voor de islam... de koran leert niet dat je lieden zichzelf moeten. opblazen. En wat de paus betreft geef de man niet teveel eer want de goede oude man leert ons vooral geen anticonceptie te gebruiken ... AIDS.. terrorist nr !. Beoordeel een geloof niet op de mens die het verkracht, maar op het geloof zelf. Waco texas... jaren geleden. Een links individu besluit op eigen houtje Pimmetje neer te knallen... daar gaat je geschenk. Het is niet de Koran die Ayatollah grootmeester maakt het is de mens en het feit dat hij kan lezen. Op 't moment dat jij niet geschoold bent kan iemand jou alles vertellen wat ie wil en ben je volledig afhankelijk van ZIJN waarheid. Dit verschijnsel zie ik in Nederland ook slechts weinig mensen die claimen 'islamiet' te zijn kennen de ware inhoud en geschiedenis van de Islam en de tijd waarin geleefd werd ten tijde van de openbaring van de Koran.
Als je dat niet weet is het onmogelijk om de Koran te zien in 't licht van deze tijd. Met dit soort misverstanden als gevolg. Vergis je niet Karim het katholieke geloof heeft deze tijd ook gekend. En politiek en staat gescheiden ?... de meeste politieke partijen hebben een religieuze achtergrond en ons huidig wetboek is gebaseerd op de bjibel. Er zit een partij in de tweede kamer waar vrouwen niet toegelaten mogen worden tot het bestuur omdat ze de bijbel weigeren in het licht van deze tijd te zien.

karim khaoiri | 24 juli 2005

Ik begrijp wat je bedoel en het is ook waar, maar ik zeg zeer zeker niet dat de Koran slecht is.
De mensen die de koran uitleggen, de zogehete Ayatollahs kunnen meestal en dat komt doordat de mensen niet kunnen lezen of schrijven de mensen van alles wijsmaken.
Het is zeker niet de schuld van de Koran en de mensen die niet beter weten, ik zeg in mijn column dan ook dat je het de mensen zelf niet kwalijk kan nemen.
Wat betreft de grondwet is die gebasseerd op Joods-Christelijke normen en waarden, de wet zelf is niet Joods-Christelijk.
Overigens heb ik ook gezegd dat zowel in het Westen als waar dan ook ter wereld deze twee manieren van denken voorkomt. Het enige wat ik vind is dat collectief denken een gevaar kan "zijn".
Ook weet ik dat de katholieken en de protestanten elkaar de koppen ingeslagen hebben, maar ik zie wat dat betreft hetzelfde in het Midden-Oosten, waar mensen die zich Wahabist, soeniet of wat dan ook noemen elkaar aan het afslachten zijn.
Wat betreft de SGP,
in Nederland heeft iedereen het recht om een politieke partij te vormen, ook zij die vrouwen niet toe willen laten. Het is alleen aan de mensen om wel of niet op hen te stemmen en volgens mij halen zij nooit meer als 4 zetels. Het is net als het CDA de trouwe achterban die gelooft in de waarden en normen van de partij en waar het eigenlijk familietraditie is om op deze partij te stemmen.

11-in. | 24 juli 2005

Wat ik wederom niet begrijp is dat je 'die mensen'omschrijft als een groep mensen die er door hun geloof een heel andere manier van 'zijn'en 'denken' op nahoud... terwijl de processsen die je beschrijft gelden voor elk mens, in elke maatschappij en elke cultuur. Ons gevoel voor individualitiet is het product van collectief denken dat het resultaat is van de cultuur en samenleving. Ook in Nederland gaat het collectief denken dus voorbij aan de individuele wensen. Maar datzelfde collectief denken is nodig om orde te scheppen in de chaos en een maatschappij te creeren. Stel dat een groep mensen één keer in de week zou samenkomen en dit voor onbepaalde tijd. In het begin zouden ze zich tegenover elkaar beleefd gedragen en spreken over die dingen waarover ze akkoord zouden kunnen gaan. Maar vroeg of laat zou men in de groep beginnen praten over de verschillen die er zijn. En we moeten die moeilijkheid onder ogen zien indien we van plan zijn om samen te werken. Dit gebeurt in iedere organisatie, met mensen die ten overstaan van elkaar weerstand bieden en zo het hele gebeuren ontredderen. De mens als individu kent hetzelfde probleem. Hij heeft tegenstrijdige intenties en reflexen in zich, zoals het feit dat hij boos is en het tegelijk niet wil zijn. Het individu kan niet ontsnappen, hij moet bij dit conflict blijven en het desnoods naar buiten brengen. Zie je hoe het denken conflicten veroorzaakt ? Het feit van erbij te blijven is een dieper niveau dan dat van de kwesties die aan de basis van het conflict liggen. Hetzelfde geldt voor de groep. Dus blijven we erbij. Zulke intentie kan men niet opleggen, want dit zou meer conflicten met zich meebrengen, maar ze kan zich gaandeweg ontwikkelen, terwijl we communiceren. Ach, we kunnen hier maanden over door filosoferen maar waar ik over struikel is dat ik het oneerlijk en kort door de bocht is om dit aan 1 geloof te koppelen of naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen te stellen dat het een slechter is dan het ander terwijl het beiden noodzakelijke en onontkombare eigenschappen zijn die bij de mens horen. En trouwens vind het wel weer heel 'hypocriet'westers klinken dat je 't wel lekker makkelijk accepteert dat er in Nederland partijen mogen zijn die vrouwen als 'minder'zien, en dat afdoet als 'familietraditie' als je op die partij stemt. Maar ondertussen kritiek hebt op het midden oosten waar godsdienst meer dan een familietraditie is. Maar owee als een moslim een vrouw hier geen handje geeft nou dan heb je de poppen aan het dansen. trouwens die 4 zetels waar je zo luchtig over praat.. weet je over hoeveel mensen je 't dan hebt ?...

11-in. | 24 juli 2005

Wat ik eigenlijk wilde zeggen is... 'wij' denken net zo min of net zoveel individueel en collectief als 'zij'... Maar waar wij is mee moeten stoppen hier in Nederland is dat 'WIJ' en 'ZIJ' !!.

karim khaoiri | 24 juli 2005

Volgens mij begrijpen we elkaar niet Elvin.
In de Westerse cultuur staat individueel denken hoog op de agenda, in andere culturen zoals de islamitische cultuur is het belangrijker om als groep één te zijn en dezelfde denkwijze erop na te houden.
Om vast misverstanden uit de wereld te helpen zeg ik nogmaals dat zowel de Westerse "Christelijke" wereld zowel collectief als individueel denkt als de niet-westerse "islamitische wereld".
Collectief denken is in mijn ogen alleen gevaarlijk wanneer men als grootmeester "die hebben zeer veel macht" dingen gaan roepen die niet kunnen maar vanwege hun positie wel geloofd worden door hun achterban. De de leiders van de SGP'ers en hun gereformeerde kerk die vrouwen één recht geven "het aanrecht" zijn net zo slecht als moslimleiders, partijen ayatollahs die zeggen dat hun vrouw "om het maar even bij de vrouw te laten"
maar 1 recht hebben.

11-in. | 26 juli 2005

Precies... dan begrijpen we elkaar nu dus wel. In de westerse wereld staat individueel denken trouwens niet hoger op de agenda, alleen zijn onze Ayatollahs hier de media en politiek. Bovendien zijn we hier al zo ver heen dat we wel pretenderen índividueel' op bepaalde gedachten te komen. En als ik je column lees maak ik toch echt de link Ayatollah ---> moslims ---> collectieve beinvloedbaar. Paus ---> katholieken ---> niet collectief beïnvloedbaar. Ach, misschien overdrijf ik wel ofzo, maar ben echt moe van de negatieve berichtgeving over alles wat maar moslim is je hoort niks anders meer. We moeten kijken naar wat ons bind en niet wat ons scheid.

karim khaoiri | 26 juli 2005

Ik ben blij dat je dit allemaal zegt Elvin.
Ik ben inderdaad de negatieve publiciteit rondom moslims ook zat, maar je moet ze op de tenen trappen willen ze uit hun schulp komen.
Ik ben vaak kort door de bocht en zeg waar het op staat, hier probeer ik openingen mee te zoeken tot discussies alleen die zijn "ook niet met positieve columns" te vinden.
Keer op keer als je iets zegt over moslims voelen zich in een hoek gedrukt, verdedigen zichzelf en laten dan de problemen doodbloeden. Zo komt er nooit een einde aan alle ellende en alles wat nog niet is uitgepraat zal men opnieuw omhoog halen om tegen je te gebruiken.
Je laatste zin "We moeten kijken naar wat ons en niet naar wat ons scheid." vind ik een zeer mooie afsluiter, zeker gezien mijn column die ik voor de Kralingen/Crooswijk weekkrant De Ster heb geschreven voor deze week "Eendracht maakt macht". We moeten kijken naar wat ons bind, maar dan moet alles bespreekbaar zijn en zullen er compromissen gesloten moeten worden.


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"